Eksperimentalni lek daje nadu mu¹karcima u poodmakloj fazi raka prostate

Started by Bred, 15-08-2008, 21:08:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Pre godinu dana, Herb Hofman bio je u tolikim bolovima zbog poodmaklog raka prostate i bio je toliko slab, da je jedva mogao da ustane iz kreveta. Zatim je uzeo novi lek nazvan abirateron.

«Ovo je lek koji mi je promenio ¾ivot. Tu nema nikakve sumnje,» ka¾e on.

U malom klinièkom ispitivanju, oko 75 odsto mu¹karaca – svi sa poodmaklim rakom prostate – prijavilo je da su se njihovi tumori smanjili i da im se oèekivani ¾ivotni vek udvostruèio. Pro¹log oktobra, pre nego ¹to je poèeo da uzima abirateron, lekari su Hofmanu davali tri meseca ¾ivota.

«Moje zdravstveno stanje se pogor¹avalo, ali se to zaustavilo i povratio sam se».

Njegova supruga Gilda bila je zapanjena koliko brzo se povratio.

«Za samo nedelju dana, on je ojaèao i dobio je apetit. Svakog dana mogao je da uradi sve vi¹e».

Onkolozi su nazvali ovaj lek znaèajnim napretkom. Doktor Kristofer Logetis je iz Anderson centra za rak u Hjustonu.

«Moje kolege i ja smo veoma sreæne zbog ovog leka zato ¹to redovno vidjamo pacijente koji imaju dobrobiti bez sporednih efekata».

Abirateron ne leèi rak prostate. Ali, izgleda da deluje bolje od bilo kog drugog leka u spreèavanju proizvodnje testosterona.

«Testosteron podstièe rast raka prostate, a ovaj lek smanjuje nivoe testosterona vi¹e nego drugi lekovi,» ka¾e doktor Hauard ©er.

Sledeæi korak su veæe, medjunarodne klinièke probe. Lekari takodje ¾ele da ustanove da li lek mo¾e da poveæa procenat izleèenja tako ¹to æe abirateron biti dat mu¹karcima sa agresivnim rakom prostate, u ranoj fazi te bolesti.

voanews.com