Rektor: Diplomom do posla

Started by Bred, 18-08-2008, 17:56:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne ...

Kovaèeviæ je upozorio da uskoro mo¾emo ostati bez uèitelja, "profesije koja se nekada izuzetno cenila u nas", jer neæe hteti da rade za platu od oko 15.000 dinara, od koje ne mo¾e da ¾ive.

On je, kao pozitivan primer, naveo Japan, gde je uèitelj po¹tovan i ima platu istu kao i tamo¹nji lekar ili in¾enjer.

Podsetiv¹i da smo "nekada imali savr¹en kadar u srednjim ¹kolama, koji je iz gimnazije odlazio da predaje na univerzitetu i obratno", Kovaèeviæ je ukazao da se taj sistem raspao, zbog èega je neophodna reforma celokupnog obrazovanja.

"Ne mo¾e da se sprovede reforma visokog obrazovanja bez promena u osnovnom i srednjem obrazovanju, odnosno ona je potrebna od vaspitaèa u jaslicama do fakulteta", istakao je Kovaèeviæ.

On je ukazao da Srbija nema strategiju niti projekciju o tome koji kadrovi i koliko njih je potrebno privredi. "To se, prosto reèeno, prepisuje iz prethodnih godina, jo¹ iz one stare Jugoslavije, kada je utvrðeno koliko godi¹nje treba da bude in¾enjera, lekara, pravnika..."

Reè je, meðutim, o sistemu koji stalno treba da se menja, jer su se, kako je podsetio Kovaèeviæ, u meðuvremenu pojavile nove oblasti koje su sada deficitarne. Prema njegovim reèima, mora da postoji povratna sprega izmeðu onih koji zapo¹ljavaju i univerziteta.

Zato su na nivou Beogradskog univeziteta oformljeni tzv. Centar za karijeru i Centar za hendikepirane, kroz koji se nastoji da se napravi neka vrsta berze ponude i potra¾nje, odnosno sajam zapo¹ljavanja koji æe trajati cele godine.

Takav centar formiran je na Ni¹kom univerzitetu, a uskoro æe biti otvoren i u Novom Sadu, jer je, kako je istakao Kovaèeviæ, va¾no da se Srbija regionalno razvija.

Pored toga ¹to æe Srbija morati da ula¾e i menja neke ustaljene i lo¹e navike iz prethodnog perioda, i meðunarodna zajednica æe investirati znatna sredstva u na¹ obrazovni sistem, najavio je on.

"Strategija Evropske unije jeste da ula¾e u mlade ljude i da ih pripremi za ¾ivot, jer æe oni, za 10 godina, ¾iveti i raditi u toj uniji", ukazao je rektor.

O izmenama Zakona o visokom obrazovanju

Govoreæi o uslovnom upisu, Kovaèeviæ je naveo da smatra da u Zakon o visokom obrazovanju, koji predviða studiranje "godina za godinom", treba uneti "praktiène amandmane", koji æe omoguæiti da se prelazni period od èetiri godine "pre¾ivi" da bi Zakon, posle toga, mogao da se primeni u punom obimu.

"Shvatili smo da bi, kada bi se striktno primenjivao Zakon, ¹to znaèi da bi student morao da polo¾i sve ispite u roku, svega 25 odsto studenata ispunilo taj uslov", kazao je Kovaèeviæ.

"To znaèi da bi èak 75 odsto studenata, koji su bili na bud¾etu, odmah izgubilo dom, hranarinu, stipendiju, prevoz..., ¹to bi bio stra¹an socijalni potres", ukazao je Kovaèeviæ.

Zato æe, preneo je Kovaèeviæ dogovor s ministrom prosvete ®arkom Obradoviæem, biti predlo¾ene izmene tog zakona, koje æe predvideti uvoðenje èetvorogodi¹njeg tranzicionog perioda.

"Moramo da proðemo s jednom generacijom, od prve do èetvrte godine, da bi videli ¹ta treba da menjamo i da polako di¾emo letvicu sa bodovima", smatra on.

Kovaèeviæ je naglasio da treba pomoæi i starim studentima da bi zavr¹ili studije prema uslovima po kojima su i poèeli.

Osvrnuv¹i se na ¹kolarine, zbog èijih visina su studenti godinama protestovali, Kovaèeviæ je rekao da su one ni¾e nego ¹to daje dr¾ava za bud¾etskog studenta, a na nekim fakultetima èak i duplo manje.

On je, kao jedno od re¹enja, ponudio zapadni model, gde svi studenti uplaæuju participaciju od nekoliko stotina evra i, ako izgube godinu, moraju da plate punu cenu ¹kolarine.

b92