Br¾e od svetlosti

Started by Bred, 16-08-2008, 19:59:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Tanjug
®eneva -- ©vajcarski istra¾ivaèi sa univerziteta u ®enevi izveli eksperiment koji dokazuje da se informacije mogu prenositi brzinom veæom od svetlosne.

Nauènici su prouèavali pojavu kvantne "zamr¹enosti", u kojoj je kvantno stanje èestica u meðusobnoj korelaciji, iako su èestice udaljene u prostoru. Kao posledica opisane pojave nastaje korelacija izmeðu fizièkih svojstava èestica. Do sada, naime, jo¹ nije razja¹njeno ¹ta se zaista desava u vreme kvantne "zamr¹enosti."

U novom eksperimentu nauènici su "zamrsili" dva fotona, a zatim ih razdvojili i optièkim kablom usmerili iz ®eneve u dva naselja meðusobno udaljena 18 kilometara.

Tokom "putovanja" fotona merena je njihova "boja" (du¾ina talasa), koja se saglasno teoriji kvantne mehanike menjala. Neobièno je bilo da su se karakteristike obe èestice menjale istovremeno, kao da je svaki foton mogao da "oseæa" pona¹anje drugog.

Proraèunima je dokazano da je hipotetièki faktor, morao da se kreæe brzinom 100 hiljada puta veæom od brzine svetlosti.

Autori istra¾ivanja smatraju da fizièari moraju prihvatiti tezu da u prirodi postoji takva moguænost i saèiniti odgovarajuæe modele. Moguæe je i da su fotoni dobili istu informaciju pre nego ¹to su usmereni iz ®eneve, ali merenja nauènika dokazuju da do toga nije do¹lo.

Moguænost prenosa informacija brzinom veæom od svetlosne nije u suprotnosti sa kvantnom teorijom, ali mehanizam te pojave trebalo bi tek da se razjasni, pi¹e èasopis "Nejèer" ("Nature"), u kome su objavljeni rezultati istra¾ivanja.

b92