Turska: Pomilovan Erbakan

Started by darusaz, 20-08-2008, 20:09:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

darusaz

Турска: Помилован Ербакан
Анкара -- Турски председник Абдулах Гул помиловао је бившег турског премијера Неџметина Ербакана, лидера забрањене Партије благостања.



Ербакан је од маја био у кућном притвору због проневере новца и корупције. Гулов кабинет је саопштио да је турски председник донео такву одлуку због здравственог стања Ербакана (81), који је у кућном притвору требало да проведе 28 месеци.

Ербакан, кога је турска војска 1997. године свргнула са власти, 26. маја је стављен у кућни притвор пошто је суд установио да је његова Партија благостања злоупотребила фондове, пренеле су агенције.

Он је проглашен кривим за фалсификовање партијских докумената и прикривања неколико милиона долара које је требало да буду заплењене пошто је његовој партији, претходници садашње владајуће Партије правде и развоја, забрањен рад 1997. године.

После државног удара изведеног 1980. године, Ербакану, који је био на челу турске владе кратко - од 1996. до 1997. године, била је забрањена политичка активност до 1987. године.

Председник Гул, као и премијер Реџеп Тајип Ердоган, своју политичку каријеру започео је у Ербакановој партији, али се касније прикључио реформској струји.

(извор РТВ Б92)