Mesta u domu za svakog desetog akademca

Started by Bred, 22-08-2008, 20:03:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: J. D. Iliæ - V. Toroviæ S. A. Lukiæ - O. Da¹iæ | Izvor: Blic

BEOGRAD, NI©, KRAGUJEVAC, ÈAÈAK - Bruco¹i koji su upisali fakultete i studenti koji su stekli uslov za upis u junskom roku moæi æe da konkuri¹u od 1. septembra do 15. oktobra, za mesto u studentskim domovima. U domovima Studentskog centra u Beogradu ima mesta za oko 9.500 akademaca, od toga 950 bruco¹a, dok æe u Ni¹u samo 916 najboljih studenata sa ovog univerziteta moæi da ostvare privilegiju da postanu ili ostanu stanari u narednoj ¹kolskoj godini. Kragujevaèki studentski centar ove godine primiæe 602 akademca. Studenti svih ostalih godina rok za podno¹enje dokumentacije imaju od 15. septembra do 31. oktobra.

Iako se ove godine na teret bud¾eta na Univerzitet u Beogradu upisalo ne¹to vi¹e od 9.000 bruco¹a, mesta u studentskim domovima ima samo za oko 950 momaka i devojaka. Svi koji ¾ele da prvu godinu studija provedu u domu imaju jo¹ desetak dana da pripreme neophodnu dokumentaciju Cena sme¹taja ostaje nepromenjena, od 654 do 1.294 dinara. Zbog niske cene sme¹taja, odliènog dru¾enja i sve sreðenijih domova iz godine u godinu sve veæi broj bruco¹a zainteresovan je za ovu vrstu sme¹taja. Samo pro¹le godine na konkurs se javilo vi¹e od 2.500 mladiæa i devojaka, a krevet u jednom od 11 domova u Beogradu uspeli su da uzmu samo odlièni ðaci.

Bruco¹ima lo¹iji sme¹taj
Pravo da konkuri¹u za mesto u domu imaju svi studenti koji se finansiraju iz bud¾eta. Oni imaju pravo na sme¹taj u domu po dotiranim cenama, a prilikom rangiranja bruco¹a uzimaju se u obzir uspeh u srednjoj ¹koli i prihod po èlanu domaæinstva kandidata.
Po pravilu, bruco¹i dobijaju sme¹taj u ne¹to lo¹ijim domovima poput „Karaburme“, „Patrisa Lumumbe“ i „Rifata Burd¾eviæa“, tako da ni sve¾e okreèene i sreðene sobe, neuspevaju da ubla¾e oseæaj ¹oka kod novopeèenih studenata.
- Kao i ranijih godina pauzu izmeðu letnjeg i zimskog semestra iskoristili smo za razne popravke, a najobimniji radovi izvodili su se u domu Karaburma, gde je u toku sanacija mokrih èvorova. Takoðe, popravljali smo sanitarne èvorove i u Patrisu, dok smo na Ko¹utnjaku renovirali krov. Studenjak je kompletno sreðen jo¹ pro¹le godine zbog potreba Eyofa, a sitnije popravke vr¹e se i u ostalim objektima Studentskog centra - ka¾u u slu¾bi za studenski sme¹taj Studentskog centra „Beograd“.
Petokrevetnom apartmanu u Studenjaku ili trokrevetnoj sobi u „4. aprilu“ mogu se nadati samo vukovci. Buduæi stanari ovde na raspolaganju imaju ambulantu, fiskulturnu salu, sportske terene i dom kulture. Cene meseène stanarine u studentskim domovima zavise od kategorije - od 654 dinara u domovima èetvrte kategorije do 1.294 dinara u jednokrevetnim sobama u najboljim domovima. Za mesto u trokrevetnoj sobi u Studentskom gradu treba izdvojiti 1.070, u èetvorokrevetnoj 1.020. dinara. U cenu je uraèunata voda i struja, dok se telefon i menza plaæaju odvojeno.

Internet u svim domovima
Na 13 fakulteta Univerziteta u Ni¹u studira blizu 25.000 studenata, a polovina od njih u Ni¹ dolazi na studije iz cele Srbije i sa Kosova i Metohije, tako da onih 916 koji postanu stanari u nekom od tri studentska doma u Ni¹u, mogu se smatrati pravim sreænicima.
- Trudim se svim snagama da ¹to pre steknem uslov za upis treæe godine jer mi to daje veæu ¹ansu da æu uspeti da zadr¾im krevet u domu kod Pravnog fakulteta. Znam da boduju sve ¾ivo i da je jako va¾no kad stekne¹ uslov. Moja porodica nije u prilici da mi krevet meseèno plaæa u privatnim kuæama i stanovima 70 ili 80 evra - prièa Leskovèanin Aleksandar Petkoviæ, student druge godine Pravnog fakulteta.
Sve sobe u èetiri paviljona u tri studentska doma - kod Pravnog, Medicinskog i Tehnièkih fakulteta od ove godine æe biti non-stop povezane na internet i akademsku mre¾u JUNIS. Do sada je samo paviljon kod tehnièkih fakulteta imao onlajn internet. Prijave za konkurs se mogu naæi na blagajnama Studentskog centra u svim domovima i u Savezu studenata Ni¹a. Studenti prijavu sa potrebnom dokumentacijom lièno podnose, uz liènu kartu i indeks, Slu¾bi sme¹taja Studentskog centra u Velikotrnavskoj ulici 2 u Ni¹u.

Mesta samo za najbolje

Kragujevaèki studentski centar u tri paviljona ove godine primiæe 602 akademca. U upravi centra ka¾u da mesta ima samo za najbolje studente. Cene sme¹taja su u odnosu na pro¹lu godinu nepromenjene, tako da krevet u sobama prve kategorije meseèno ko¹ta 1.100 dinara, 840 u drugoj i 740 u treæoj kategoriji. Interesovanje za sme¹taj je veliko jer na 11 fakulteta studira oko 12.000 studenata, od kojih je vi¹e od 7.000 sa strane.
Prema reèima Mlaðana Dimitrijeviæa, direktora Studentskog centra, pro¹le godine je u renoviranje i adaptaciju studentskih paviljona ulo¾eno vi¹e od 25 miliona dinara. Ovoga leta okreèene su samo sobe, u kojima æe veæ od 25. avgusta moæi da borave korisnici do nove raspodele. Iz upotrebe su izbaèene studentske legitimacije, abonentske knji¾ice i bonovi za ishranu, uveden novi sistem sa elektronskim beskontaktnim karticama, sa kojih se oèitavaju svi podaci o stanaru. Za studente koji stanuju u domovima, ali i za sve ostale redovne, hrana se priprema u sopstvenoj menzi. Tri obroka meseèno ko¹taju 3.270 dinara ili 109 dinara dnevno. Doruèak je 26, ruèak 45, veèera 38 dinara.
Mirjana Bogavac, studentkinja III godine Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, rodom je iz Berana. Ka¾e da je kao bruco¹ stanovala u domu i da æe ponovo konkurisati za krevet u jednom od tri paviljona.
- Sme¹taj je, maltene, hotelski, cene vi¹e nego povoljne. Hoæu li ponovo biti stanar, zavisi da li æu u septembarskom roku oèistiti godinu - ka¾e Bogavèeva.
Studentski dom u Èaèku ima 200 mesta u sobama od jednokrevetne do èetvorokrevetne, pri èemu za sobe sa jednim i dva kreveta mogu kunkurisati stariji studenti. Stanari doma mogu koristiti i usluge studentske menze, u kojoj meseèna pretplata za tri obroka dnevno ko¹ta 3.270 dinara.

Nema doma u Pazaru
Iako u Novom Pazaru rade dva univerziteta, ovaj grad nema studentski dom pa su studenti sa strane prinuðeni da ¾ive u privatnom sme¹taju i da se hrane u ugostiteljskim objektima koji nisu nimalo jeftini.
- Grad æe dati lokaciju za izgradnju studentskog doma i brzo æemo dati dozvole za izgradnju, ali dr¾ava mora da bude investitor jer mi nemamo novca za izgradnju studentskog doma - ka¾e zamenik gradonaèelnika Vujica Tiosavljeviæ. E. H.

Cene sme¹taja u studentskim domovima

 BEOGRAD*

4. april A blok

1.070 do 1.138

4. april B blok

809

Košutnjak

1.020 do 1.294

Karaburma

743 do 798

Kralj Aleksandar I

1.020 do 1.294

Patris I blok

1.070 do 1.294

Patris III blok

687

Patris IV blok

743

Patris V blok

695

Patris VI blok

809

Slobodan Peneziæ

809 do 912

Rifat Burd¾eviæ

861 do 912

®ika Mitroviæ

636 do 795

Vera Blagojeviæ I

1.020 do 1.138

Vera Blagojeviæ II

665 do 797

Studentski grad I

1.001 do 1.138

          Dom

cena

Studentski grad II

1.020 do 1.138

Studentski grad III

1.001. do 1.138

Studentski grad IV

1.001. do 1.138

 

NIŠ

Pravni fakultet (Paviljon 1 i 2)

1.100

Tehnièki fakultet (Paviljon 3)

1.100

Medicinski fakultet (Paviljon 4)

1.100

 

KRAGUJEVAC

Paviljon prve kategorije

1.100

Paviljon druge kategorije

840

Paviljon treæe kategorije

740

 

ÈAÈAK

Jednokrevetna soba

1.100

Dvokrevetna

1.000

Trokrevetna

900

Èetvorokrevetna

750



Za kiriju do 300 evra
Bruco¹i koji ne uspeju da doðu do kreveta u studentskom domu i nemaju roðake u Beogradu koji su voljni da ih ugoste, prinuðeni su da iznajme stan ili sobu. Meðutim, po pravilu zbog priliva bruco¹a cene stanova u prestonici od septembra naglo skaèu, tako da je te¹ko naæi pristojan stan ispod 250 evra. Tako za garsonjeru na Banovom brdu i Zemunu gazde tra¾e od 200 do 250 evra, dok za istu kvadraturu u centru grada ili Novom Beogradu treba spremiti dodatnih 50 evra


blic

slicno -> [Uputstvo]Kako naci stan u Bgu (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php?topic=9264.0)

sunchica

Kakva je sansa da neko ko ima proseke 4,87; 5,00; 5,00;5,00 dobije mesto u 4. aprilu?

Bred

#2
Mala.
Mada, nikad se ne zna ...
:wink:



:news:

nastavak sa naslovne ...

Ustanova Studentski centar objaviæe nacrt rang-liste u roku od 48 sati od zakljuèenja konkursa, a konaènu rang-listu u roku od 15 dana od dana zakljuèenja konkursa.
Prilikom prijavljivanja na konkurs kandidati treba da prilo¾e uverenje o proseènoj oceni i godini studija, i potvrdu visoko¹kolske ustanove o upisu zimskog semestra tekuæe ¹kolske godine.
Studenti prve godine prila¾u uverenje o uspehu iz srednje ¹kole i dokaz o upisu prve godine studija.
Potrebno je prilo¾iti i uverenje o prihodima po èlanu domaæinstva od 1. januara do 30. juna, koje je izdao nadle¾ni op¹tinski organ u mestu prebivali¹ta kandidata, dok se lekarsko uverenje predaje prilikom useljenja u dom.
Bruco¹i koji su ostvarili pravo na sme¹taj moæi æe da se usele od 1. do 10. oktobra, a studenti ostalih godina od 15. novembra do 1. decembra.
Kandidati se rangiraju na osnovu kriterijuma i merila za sme¹taj studenata u ustanove studentskog standarda, i u skladu sa pravilnikom o sme¹taju i ishrani uèenika i studenata u ustanove uèenièkog i studentskog standarda.

blic