Septembarski odmor do 10.000 dinara

Started by Bred, 23-08-2008, 16:43:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: Bojana Stamenkoviæ |
Letovanje u septembru kako se èini postaje sve popularnije meðu srpskim turistima pa tra¾nja za odredi¹tima u Turskoj, Grèkoj i Bugarskoj ne opada. U agencijama ka¾u da je interesovanje veliko, a tome u prilog i èinjenica da mnoge agencije spu¹taju cene nudeæi veoma povoljne aran¾mane. Veliki broj ponuda ne prelazi 10.000 dinara, odnosno 130 evra, i eto prilike da sebi na kraju sezone priu¹tite jeftin, ali kvalitetan odmor.

Tijana Mandiæ veæ deset godina letuje u Grèkoj i to iskljuèivo na kraju sezone jer, kako ka¾e, ne voli velike gu¾ve, a ovo je pravi period da se one i izbegnu. Ona obja¹njava kako zbog toga verovatno nikada vi¹e neæe iæi na more u julu ili avgustu.
U turistièkim agencijama ka¾u da interesovanje ne jenjava ni za naredni period, kao i da nema pravila o tome ko se najpre odluèuje za septembarske aran¾mane. Ipak, sla¾u se da su to uglavnom manje plate¾ni graðani za koje je aran¾man koji ne prelazi 130 evra po osobi veoma povoljan.
Prema oèekivanjima, najvi¹e ponuda ima za Grèku, ali su ipak najjeftiniji aran¾mani za Bugarsku. Tanja Milivojeviæ, zamenik direktora turistièke agencije „Matiko“, ka¾e da kod njih najveæe interesovanje vlada za Krf.
- Ovaj aran¾man ko¹ta 99 evra odnosno 7.600 dinara. U pitanju je polupansion, a polasci su od 13. septembra. Za polaske od 22. septembra, cena aran¾mana je 69 evra, a sme¹taj je apartmanski.
Za sada imamo veliko interesovanje, a najvi¹e idu parovi, ali i porodice sa malom decom.
Ona dodaje da su u pitanju uglavnom turisti koji letuju na preporuku onih koji su se za ove destinacije odluèivali u julu i avgustu.
- Zbog toga je i njima i nama lak¹e jer nemaju nikakve primedbe - obja¹njava ona.
Za razliku od Grèke, Bugarska ove sezone nije bila posebno popularna meðu domaæim turistima pa su se agencije verovatno zbog toga odluèile da daju velike septembarske popuste za letovali¹ta ove zemlje. Tihomir Stojanoviæ, direktor agencije „Montesol“, istièe da je Bugarska na zalasku sezone pravi hit.
- Mi imamo ponudu za Sunèev Breg i Nesebar, koja ukljuèuje deset noæenja, sme¹taj u privatnim pansionima, a cene kreæu od 30 evra po osobi bez prevoza. Za hotel sa tri zvezdice gde se dobija noæenje sa doruèkom, aran¾man je ne¹to skuplji i iznosi 90 evra - ka¾e Stojanoviæ.
Turistièka agencija „Mediteraneo travel“ u ponudi koja ne prelazi 10.000 dinara, ima jednu od najomiljenijih destinacija srpskih turista - Paraliju. Igor Srbljak, direktor te agencije, ka¾e da mesta za septembar jo¹ ima, ali da oèekuje da sve vrlo brzo bude popunjeno zbog velikog interesovanja.
- Ovu ponudu èini paket aran¾man, ¹to znaèi da je uraèunat prevoz i sme¹taj. Najvi¹e je interesovanja meðu penzionerima i studentima. Iako je u pitanju veoma povoljna ponuda i za nju dajemo moguænost plaæanja na odlo¾eno - obja¹njava Srbljak.
I mada je put ne¹to du¾i, primorski krajevi Turske su i dalje interesantni za na¹e turiste kada je septembarski odmor u pitanju. Nema puno agencija koje imaju jeftine aran¾mane za ovu zemlju, ali zato one koje ih imaju bele¾e veliku navalu.
Maja Mitiæ iz „Argusa“ smatra da je broj putnika za Tursku veæi nego pro¹le godine.
- Mislim da smo pro¹le godine imali pad interesovanja za letovanje u Turskoj, ali ove godine se to popravilo, posebno kada su septembarski aran¾mani u pitanju.
Ona ka¾e kako vi¹e nema pravila u vezi sa tim ko letuje u ovom periodu, jer je mnogo jeftinije nego u sezoni. Na¹a ponuda je za obale Ku¹adasija i Marmarisa i podrazumeva 12 noæenja sa doruèkom, a prva slobodna mesta imamo tek od 14. septembtra - zavr¹ava Maja Mitiæ.

Aran¾mani u Grèkoj, Bugarskoj i Turskoj od septembra

zemlja

 mesto

cena

aran®man

Grèka

Krit

89

polupansion

Grèka

Rodos

130

polupansion

Grèka

Paralija

99

apartman

Grèka

Krf

99

polupansion

Turska

Alanja

99

polupansion

Turska

Marmaris

130

apartman

Turska

Kušadasi

130

apartman

Bugarska

Nesebar

30-90

privatno/n.d*

Bugarska

Sunèev breg

30-90

privatno/n.d*

Napomena: cene su u evrima po osobi, bez prevoza

*n.d. - noæenje sa doruèkom



blic