Vi¹e mobilnih nego stanovnika

Started by Bred, 24-08-2008, 17:17:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Veèernje novosti
Autor: R. Dragoviæ - M. Preleviæ,
KAD se u Srbiji rodi dete, rodbina mu u kolevku, umesto novca i igraèaka, stavlja - mobilni telefon! Jer, kako drugaèije objasniti podatak da na¹a zemlja, sa 7,5 miliona stanovnika, ima 9,21 milion aktivnih brojeva mobilne telefonije? A, ¹ta tek reæi za podatak da preko na¹eg neba svakog dana preleti gotovo 30 miliona SMS poruka, te da za 24 sata graðani Srbije u razgovoru "vija mobilni" provedu oko 20 miliona minuta - ili 14.000 dana!
Po broju telefona smo u evropskom "top 10" - rame uz rame sa Portugalom, Velikom Britanijom, Estonijom. I dalje smo, dodu¹e, daleko od Grka, Italijana, a gotovo duplo zaostajemo za neprikosnovenim "mobilnim" svetskim vladarima - Crnogorcima.
Patriote æe, verovatno, zadovoljno uskliknuti da nema mnogo stvari u kojima je Srbija na vrhu. Drugi æe, avaj, primetiti da ni posle decenije dru¾enja sa "mobilnima" - koji su, ne bez razloga, u poèetku nosili nadimak "debilni" - nemamo osnovnu kulturu kori¹æenja telefona. Treæi, opet, da mo¾da i nismo toliko siroma¹ni koliko reèima volimo da se predstavljamo.

MTS BEZ PREMCA

STRUÈNJACI procenjuju da æe veæ ove jeseni broj aktivnih korisnika kod nas preæi deset miliona. Ovaj je kolaè (mada bi, sudeæi po bujajuæim prihodima telekomunikacionih preduzeæa u Srbiji, to pre bila torta, i to na tri sprata sa soènom tre¹njom na vrhu) rasporeðen na tri operatera, i to prilièno neravnomerno.
Najvi¹e graðana svoje poverenje i novac daje - dr¾avnoj firmi. Sa 5,6 miliona korisnika MTS je ubedljivo najveæa kompanija iz ovog sektora na Balkanu, ne raèunajuæi Grèku. Najveæi konkurent, multinacionalna kompanija "Telenor", do prvog kvartala ove godine imao je ne¹to vi¹e od tri miliona korisnika, dok je "Mobilkom Austrija", vlasnik "Vip mobajla", u izve¹taju za drugi poslovni kvartal na svom sajtu objavio da je za 13 meseci poslovanja uspeo da pridobije 666.600 korisnika, ili 7,2 odsto.
Nije ¹to su na¹i, ali ih ba¹ tro¹imo - samo korisnici "Mobilne telefonije Srbije" tokom jednog dana u razgovoru provedu oko deset miliona minuta, iako je proseèan razgovor tek malo du¾i od ¹ezdesetak sekundi!
Kada se umore od razgovora, vlasnici telefona sa karticama ovog operatera ¹alju poruke - "iskuckaju" ih 15 miliona dnevno. Lekari tako mogu da se ¾ale da je srpskoj deci kriva kièma, ali nam je barem "fleksor policis brevis", koji pokreæe palac (a ovim se prstom najbolje i najudobnije kuca) - sjajno istreniran!
Od januara do avgusta, samo u ovoj mre¾i napisano je èak tri milijarde SMS i oko deset miliona MMS poruka. To znaèi da je svaki "emteesovac" bar dvaput obradovao nekoga slièicom sa letovanja ili zimovanja.

SVUDA DOMET

DR®AVNI provajder je "ispleo" mre¾u preko vi¹e od 90 odsto teritorije Srbije, a samo tri procenta naseljenih podruèja je bez signala ovog provajdera. U ovom preduzeæu istièu da æe "alo", preko satelita, u ostatak zemlje stiæi - do kraja godine. Istovremeno, novi "3G" signal dobiæe i sva mesta sa vi¹e od 5.000 stanovnika.
Da se Srbi sve vi¹e "mobili¹u" i da tr¾i¹te signala jo¹ nije iscrpljeno svedoèi i brojka od 220.000 novih korisnika, koji su pojaèali mobilnu armiju MTS. Poreðenja radi, lane, u godini koja je bila jedna od najuspe¹nijih od osnivanja ovog preduzeæa, ovaj operater mobilne telefonije pojaèao je broj korisnika za èetvrtinu, od èega je broj postpejd korisnika skoèio za 50 odsto.
Statistika ovog operatera pokazuje da se oni koji prvi put uzimaju mobilni u ruke opredeljuju uglavnom za - pripejd pakete. Od ukupnog broja korisnika "Mobilne telefonije Srbije", prema najnovijim podacima, meseène raèune na kuænu adresu dobija tek svaki peti korisnik. Ne¹to manje od polovine njih su poslovni ljudi koji koriste popularne biznet tarifne profile, koji nose mnogobrojne prednosti za korisnike unutar preduzeæa.
- Izuzetno smo zadovoljni dosada¹njim poslovanjem - istièu u "Mobilnoj telefoniji Srbije". - Stekli smo poverenje veæine graðana, izgradili kvalitetnu mre¾u velikog kapaciteta i time otvorili vrata savremenim servisima. Iako smo poèeli kao drugi operater na tr¾i¹tu 1998. godine, za vrlo kratko vreme dostigli smo vodeæu poziciju. U narednom periodu predstoji razvoj servisa zasnovanih na mobilnom tzv. ¹irokopojasnom internetu. Na¹e korisnike oèekuju povoljniji internet paketi kao i unapreðenje usluga namenjenih poslovnim korisnicima u malim i srednjim preduzeæima.

BITKA ZA AJFON

©TA nosi buduænost? U sva tri operatera slo¾no ka¾u da moguænosti srpskog tr¾i¹ta jo¹ nisu iscrpljene. Kompanije æe se ubuduæe nadmetati i kvalitetom i raznovrsno¹æu svojih usluga, ali ne treba zaboraviti ni novac. Iako Srbi redovno kukaju na skupoæu aparata i pozama¹ne iznose na raèunima, u odnosu na kom¹iluk prolazimo najbolje. Tako je najjeftinija cena razgovora u pripejdu u Srbiji gotovo dva puta ni¾a nego u Crnoj Gori, dok je skoro osam puta manja nego u Makedoniji.
A, trka za korisnicima gotovo svake nedelje raða jednu novu akciju, poput "dve dopune po cenu jedne", "hiljadu fraj poruka", "besplatni pozivi"... I tako u krug. Pa, ko voli, nek' pritisne tarabu.
Poseban æe izazov biti dolazak najizvikanijeg "smartfona" na svetu, "Eplovog" ajfona, multimedijskog sokoæala koje u jednom proizvodu
objedinjuje i plejer, i kameru, i Internet. "Izum godine 2007." u izboru magazina "Tajm" do sada je, prema podacima proizvoðaèa, pazarilo ravno 6.124.000 ljudi. Iako ih i u Srbiji ima, nijedan nije legalan, po¹to se "ajfon" ne mo¾e kupiti ni u kom¹iluku.
Iako sa sajta "Eplovog" èeda ka¾u da na¹a zemlja nije planirana ni za ovu, ni za sledeæu godinu, na¹ vodeæi operater veæ pravi planove da ga privoli carstvu srpskom. Dodu¹e, pomalo stidljivo. Iz "Telenora" i "Vipa" jo¹ nismo dobili odgovor na pitanje da li æe se ukljuèiti u poteru za pravom na distribuciju spravice o kojoj svi sanjaju.
- Pregovori sa partnerima iz Amerike uveliko traju i ¾elja MTS je da u najskorije vreme ovaj multimedijalni ureðaj za¾ivi na na¹im prostorima - najavljuju u MTS-u.

”VODAFON”
D¾IN meðu telekomunikacionim kompanijama, britanski "Vodafon", u aprilu ove godine stigao je i kod nas. Potpisivanjem ugovora o strate¹kom partnerstvu sa gigantom, korisnici najmlaðe srpske mobilne mre¾e, "Vip mobajl", u¹li su u porodicu koju èini oko 500 miliona ljudi.
Prilikom potpisivanja ugovora, predstavnici "Vipa" i "Vodafona" rekli su da æe ova saradnja doneti ekskluzivne modele najnovijih telefona, a korisnici veæ mogu da pod povoljnim uslovima koriste i "Vodafonov" internacionalni roming u vi¹e od 60 zemalja ¹irom planete.

PRVI ZAZVONIO 1995.
PRVI mobilni telefon u Srbiji zazvonio je krajem decembra 1995. godine, kada je u rad pu¹tena analogna telefonska mre¾a sa pozivnim brojem 061. Pokrivenost je tada bila tek 12 odsto, aparati te¹kih i slabih baterija, ali za nekoliko hiljada pretplatnika problem nije bilo ni to, niti cena aparata - vi¹e od 10.000 nemaèkih maraka.
Digitalna mre¾a GSM tehnologije poèela je sa radom 15. oktobra 1996. Naredne godine aparat je imalo 60.000 korisnika, a godinu kasnije u igru je u¹ao i drugi operater, "Telekom Srbija", sa pozivnim brojem 064. "Mobtel" je 31. jula 2006. pre¹ao u ruke "Telenora", za 1,5 milijardi evra. Godinu kasnije, mobilnu trku poèeo je da trèi i "Vip".

USPON MRE®E "TELEKOMA SRBIJE" U RS
M:TEL BRZO DO MILIONA

ZA ne¹to vi¹e od godinu dana, od kupovine veæinskog udela u "Telekomu Srpske", "Telekom Srbije" je napravio munjevit prodor na tr¾i¹te BiH (graðanima BiH trenutno su dostupne usluge tri mobilna operatera: BH Telekoma, Eroneta i M:tela).
U M:telu su u junu nagradili milionitog korisnika, a od tada su svoju porodicu uveæali za jo¹ 50.000 èlanova. Kao jedan od svojih najjaèih aduta i razlog za¹to se veæina stanovnika RS odluèuje da koristi njihove usluge, navode besplatne dolazne pozive na teritoriji Srbije i Crne Gore.
Zao¹travanje konkurencije meðu mobilnim operaterima, koji su svojim pretplatnièkim paketima "zapljusnuli" kupce, moglo bi da dovede do sni¾avanja cena usluga. Cene SMS poruka u zavisnosti od pretplatnièkog paketa i operatera sada se kreæu od ¹est do 11 pfeninga (otprilike od dva do èetiri dinara), a cene MMS-a oko 0,12 konvertibilnih maraka (oko 4,7 dinara). Cene minuta razgovora kreæu se uglavnom oko 20 pfeninga (oko osam dinara) radnim danima i unutar iste mre¾e.
Iz "M:tela" od 27. avgusta najavljuju nove, znatno ni¾e cene, za pripejd korisnike. (J. G.)

SVETSKI REKORD SA VI©E OD DVA TELEFONA PO STANOVNIKU
FENOMEN MONTENEGRO

NAJMLAÐA evropska dr¾ava bez premca je i u svetu po broju korisnika mobilne telefonije. Na kraju juna, prema podacima Agencije za telekomunikacije, u Crnoj Gori bilo je taèno 1.310.928 aktivnih telefonskih brojeva. ©to æe reæi - na jednog "ðetiæa" - 2,11 mobilnih. Samo tokom jula, Crnogorci su razmenili 150 miliona poruka. A, i pored najava da æe na tr¾i¹tu doæi do zasiæenja, "bum" ne jenjava.
- U odnosu na isti period 2007. godine, broj korisnika je veæi za 48,71 odsto - ka¾u podaci Agencije. - Od tog broja, 1.053.952 je pripejd korisnika, dok je postpejd pretplatnika 256.976.
"Telenorovo" èedo "ProMonte" (prefiks 069), inaèe prvi operater koji je dobio dozvolu u Crnoj Gori, i dalje je na tronu - imaju 555.427 korisnika (42,37 odsto). "T-mobajl" (067) je drugi sa 415.774 (31,72 odsto), dok "M:tel" (068) ima 339.727 korisnika (25,92 procenta).
Rezultati najmlaðe mre¾e, "M:tel", koju su poèetkom jula pro¹le godine pokrenuli "Telekom Srbije" i holandska kompanija "Ogalar", zapanjili su sve struènjake. Jer, ni u jednoj dr¾avi se nije desilo da treæi operater u prve dve godine "otkine" vi¹e od desetak procenata, a "M:tel" je za manje od 12 meseci uspeo da pridobije gotovo èetvrtinu vlasnika mobilnih telefona.
- Za samo 52 radna dana signalom smo pokrili veæi deo teritorije, dok je tek pola godine bilo potrebno za "osvajanje" uèe¹æa na tr¾i¹tu od 26 odsto - ka¾u u "Telekomu Srbija". - Kvalitetnim "2G" signalom pokriveno je vi¹e od 98 odsto stanovni¹tva ove republike, dok se procenat pokrivenosti zahtevnijim "3G" popeo na 75 odsto graðana, ¹to je èini najveæom i najboljom crnogorskom mre¾om ovog tipa. Cilj ove kompanije je uspon na drugo mesto po rezultatima uèe¹æa na tr¾i¹tu i ostvarenog prihoda.

ANKETA: KOLIKO MOBILNIH TELEFONA POSEDUJE VA©A PORODICA?

MARIJA GIKIÆ (19), student
- U mojoj porodici svi imaju mobilne telefone. Od najmlaðih do najstarijih. Èini mi se da ih ukupno ima osam, a mo¾da i vi¹e. Tata i ja imamo po dva, a mama i brat po jedan. Mobilnim aparatima opskrbljeni su i babe i dede.

MILKA DUPALO (57), domaæica
- Na©a porodica je èetvoroèlana - suprug, ja i dvoje dece, i svako ima svoj mobilni. Jedino sin ima dva - privatni i slu¾beni. Sve mre¾e "pokrivamo" i u svakom trenutku smo jedni za druge dostupni.

ILIJA KLJAJIÆ (29), diplomirani ekonomista
- Imamo deset telefona i sve mre¾e su zastupljene. U porodici nas je petoro i svako ima dva mobilna. Mlaði su poklanjali starijima aparate koji vi¹e nisu moderni, odnosno nemaju karakeristike koje poseduju novi modeli.

JOSIP HRGA (19), radnik
- Svi imamo mobilne. U porodici nas je petoro, a imamo èetiri telefona. Prve mobilne aparate nabavili smo mi - deca. Onda su na red do¹li i roditelji. Njima smo mobilne poklonili kada smo mi kupili nove.