Ratni turizam

Started by Bred, 26-08-2008, 17:45:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

| Izvor: B92
Sarajevo, Beograd -- U Hrvatskoj, BiH i Srbiji razvija se tzv. ratni turizam, gde zainteresovani turisti, najèe¹æe bogati stranci, obilaze mesta razaranja i zloèina.

Iako se oni bogatiji "ratni turisti" uglavnom odluèuju za posetu rati¹tima na Bliskom istoku ili da odmor provedu sa izgladnelim Afrikancima u Darfuru, i prièa o ratu u Bosni i Hrvatskoj postala je turistièka atrakcija.

Po ulicama Sarajeva tamo¹nji "rodonaèelnik krvavog turizma“, kako ¹tampa i kolege nazivaju Zijada Jusufoviæa, obja¹njava turistima iz celog sveta, a najèe¹æe Amerikancima, kako su Sarajlije kopale tunel kroz kuæu porodice Kolarev, koji vodi ispod aerodromske piste, ne bi li pod opsadom grada do¹le do vode, hrane, lekova.

Pored posete Srebrenici, gde turisti imaju prilike da hodaju po mestu gde su ne tako davno le¾ala tela ubijenih Muslimana, popularna je i poseta mud¾ahedinima.

Zijad Jusufoviæ to obja¹njava psiholo¹kim fenomenom da proseèni Amerikanac te¹ko odoleva moguænosti da razgovara sa mud¾ahedinima i posle toga ostane ¾iv i zdrav.

"Jednostavno, sednemo u auto i idemo do mesta, do nekog sela ili do kluba u kojem se oni sastaju. Tamo razgovaramo sa tim ljudima, pitamo ih ¹ta su radili u ratu i tako dalje", obja¹njava on.

"Oni sasvim slobodno razgovaraju o tim stvarima i èak se èesto od njih mo¾e dobiti na poklon ili kupiti neki od CD-ova sa svim tim stvarima koje su oni radili ovde", obja¹njava Jusufoviæ.

Zijad Jusufoviæ navodi i da godi¹nje ima oko sto ratnih tura.

I Vukovar je takoðe popularna destinacija za ratni turizam. Gotovo 90 odsto klijenata jedne turistièke agencije iz Vukovara interesuje upravo poseta podruèjima pogoðenim ratom, ka¾e vlasnica agencije Zrinka ©esto.

Ta turistièka agencija veæ nekoliko godina u ponudi nazvanoj "Putovima branitelja" turistima pribli¾ava sve u¾ase rata.

Turu zapoèinje posetom rekonstruisanoj ratnoj bolnici, gde se sada nalaze lutke napravljene na osnovu ljudi koji su tokom rata jedino utoèi¹te nazili u bolnici, ka¾e Zrinka ©esto.

Ona takoðe smatra da ratni turizam nije ni¹ta lo¹e i da je njihov cilj da posetiocima pribli¾e istinu.

"Vukovarci smo i suprug i ja i, eto, pro¹li smo celu tu kalvariju Vukovara 1991. godine. I moram reæi da mi u agenciji imamo i vodièe koji su bili i branitelji tokom domovinskog rata", ka¾e ©estova.

"Tako da, evo, grupe zaista dobiju informaciju onakvu kakva je. Moram naglasiti da mi, kao Vukovarci, ¾elimo jednostavno, ne staviti naglasak na nekakav sukob, nego jednostavno da to ¹to se desilo se dogodilo i da treba dati, evo, jedan spomen tim ljudima koji su ovde stradali", ka¾e ona.

Èak i u Srbiji postoje lokacije za koje su zainteresovani ljubitelji ratnog turizma. Iako tokom tura razgledanja Beograda veæina stranih turista ¾eli da sazna ne¹to vi¹e o sru¹enim zgradama za vreme NATO-bombardovanja, u Turistièkoj organizaciji Srbije su objasnili da to nije deo nacionalnog plana za razvoj turizma.

Tako, za sada, posetioci zainteresovani za ratni turizam u Beogradu mogu da odu na turu pod nazivom "Pop-art Radovan", posveæenu la¾nom identitetu Radovana Karad¾iæa, koji se du¾i vremenski period skrivao u Beogradu.