Mobilni telefoni za gluve

Started by Bred, 26-08-2008, 17:59:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Va¹ington -- Na Univerzitetu u Va¹ingtonu razvijen softver koji æe omoguæiti osobama o¹teæenog sluha i gluvima da komuniciraju mobilnim telefonima.

Gluvi i nagluvi u SAD za sada ne mogu da razgovaraju preko mobilnog telefona znakovnim jezikom zato ¹to mre¾a ne omoguæava dovoljno brz prenos podataka, a telefoni uglavnom imaju nedovoljan kapacitet obrade podataka, preneo je portal Sajens dejli.

"Brze mre¾e sada se mogu svugde naæi. Ali one su i skuplje. Smatramo da neko ko je gluv ne treba da bude primoran da plaæa vi¹e za mobilni telefon", kazala je doktorantkinja Univerziteta u Va¹ingtonu Ana Kavender, uèesnica projekta Mobajl ASL.

Tim nauènika iz Va¹ingtona prona¹ao je nov naèin kompresije video sadr¾aja, odnosno smanjivanja njegove velièine, kako bi se mogao prenositi bez zastoja, a da slika ostane dovoljno kvalitetna da bi se omoguæila neometana komunikacija jezikom znakova.

Po¹to se sagovornici, kako su pokazala istra¾ivanja, najèe¹æe gledaju u oèi tokom komunikacije jezikom znakova, fokus je na licu, dok je snimak pozadine manje kvalitetan.

Istrazivaèi sada poku¹avaju da razviju sistem koji æe prepoznati kada ljudi pokreæu ruke, da bi se smanjila potro¹nja baterija i iskori¹æenost kapaciteta obrade podataka kada komunikacija nije u toku.

Neophodno je da kamera i ekran budu na istoj strani telefona da bi korisnici mogli istovremeno da snimaju i gledaju.

Dr¾avna fondacija za nauku podr¾ala je projekat, pa æe na njemu 2009. godine raditi 20 istra¾ivaèa.

Usluga neæe biti u ¹irokoj upotrebi dok se ne sklopi ugovor sa proizvoðaèem mobilnih telefona, a tim Univerziteta u Va¹ingtonu veæ je razgovarao sa jednom kompanijom koja se bavi mre¾ama za mobilnu telefoniju i koja se zainteresovala za projekat.

Za video pozive potrebna je mre¾a treæe generacije.