Kako se testiraju novi lekovi

Started by Bred, 27-08-2008, 15:58:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred


Prenosimo ono najvaznije ...

Izvor: B92
Beograd -- Smrt pacijentkinje u Sremskoj Kamenici (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,14789.0.html) pokreæe pitanje da li se u Srbiji novi lekovi testiraju na pacijentima bez njihovog znanja

U Zavodu za farmakologiju navode da je, pre nego ¹to poène testiranje nekog leka, neophodno odobrenje etièkih komisija Medicinskog fakulteta i ustanove u kojoj bi se on ispitivao.

"Tada se ta dokumentacija sa odobrenjem podnosi dr¾avnoj agenciji za lekove, to je Agencija za lekove Srbije, koja ima svoju komisiju za klinièka ispitivanja", obja¹njava Momir Mikov, specijalista klinièke farmakologije sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

"Tu sede opet vrhunski stuènjaci u ovoj zemlji koji razmatraju sve aspekte koristi i ¹tete koje mo¾e da nanese to ispitivanje. I posle odluèivanja, koje traje par meseci, donosi se predlog i odobrenje", ka¾e on.

U Institutu u Sremskoj Kamenici obja¹njavaju da se ispitivanja, u skladu sa Helsin¹kom deklaracijom, izvode iskljuèivo na dobrovoljcima koji su detaljno obave¹tenim o svim rizicima kojima se izla¾u.

"Da bi se sve to, nakon svih odobrenja, sprovelo, mora se pedantno i precizno obavestiti familija pacijenta ili pacijent ako je svestan", ka¾e Aleksandar Milovanèev, direktor Instituta u Sremskoj Kamenici.

"Potom pre svake primene pismeno obavestiti, podneti papir pacijentu ili rodbini, i nakon svega toga se potpisati i dokazati da je sve uraðeno prema normama kako to zakon zahteva", ka¾e on.

Farmaceutske kuæe za ispitivanje lekova obièno anga¾uju ugovorne istra¾ivaèke organizacije koje pronalaze odgovarajuæe klinike i lekare za njihovo ispitivanje.

Meðutim, B92 je i ranije izve¹tavao o primerima da se u pojedinim dr¾avnim bolnicama u Srbiji ponekad sprovode ispitivanja novih lekova na pacijentima bez njihovog znanja.

[youtube=425,350]mL36AlMRS1U[/youtube]