Vise od sto hiljada podstanara zivi na crno

Started by Bred, 11-10-2006, 07:11:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Zbog ratova, migracija i te¹ke ¾ivotne situacije, broj podstanara raste svake godine. Prema nekim podacima, trenutno ih ima vi¹e od 100.000, a njihov status nije pravno regulisan. Zbog toga, stanodavci uglavnom ne potpisuju ugovore i ne prijavljuju ih na taènoj adresi.

KIRIJA - U aktuelnom Zakonu o stanovanju, termin „podstanar’’ ne postoji, tako da ne mo¾e da se govori o za¹titi njihovih prava. Udru¾enje podstanara trudi se da se njihov polo¾aj ¹to pre popravi i pravno reguli¹e.

- Pre godinu dana poslali smo Vladi predlog za promenu aktuelnog zakona o stanovanju, ali jo¹ nismo dobili nikakav odgovor, èak nismo sigurni da se o njemu uop¹te raspravljalo. Pokrenuta je inicijativa za osnivanje Agencije za podstanare na gradskom nivou - ka¾e Jasmina ®iviæ, predsednik Skup¹tine udru¾enja podstanara „Velegrad".

Prema njenim reèima, problem su stanodavci koji ne potpisiju nikakve ugovore sa zakupcima stanova i ne prijavljuju ih nadle¾nim slu¾bama zbog visokih poreza, tako da podstanari ¾ive na jednoj, a prijavljeni su na drugoj adresi, ¹to je problem i za pravosudne organe.

- Nemamo taèan broj podstanara jer Zavod za statistiku odbija da dostavi cifru, iako je na to obavezan, pravdajuæi se raznim taksama koje na¹e udru¾enje treba da im uplati - ka¾e ®iviæ.

Takoðe, problem su i agencije koje mahom rade na crno i koriste rupu u zakonu, a èesto se iza oglasa kriju ¹upe, vla¾ni i memljivi stanovi, dotrajali name¹taj, a sve to po cenama pristojno sreðenih stanova. Jasmina ®iviæ smatra da je va¾no da se svi podstanari uèlane u udru¾enje i uèestvuju u predlaganju zakona i pokretanju raznih inicijativa.
I. Jovanoviæ ||||


24sata

pop

Ja sam cuo da u Bg-u ima vise od 300.000 podstanara (izvor Blic od pre nekog meseca).
Sta sve izdaju ljudi ovde, to nema ni kod Kusturice...  a regulative nigde  :police:

hulio_salinas

problem je u tome sto niko nema naviku da se prijavljuje ili da prijavljuje...

to je generalno problem kod cele nacije... nemamo NAVIKE da radimo neke normalne stvari... kada bismo imali naviku, verovatno bismo malo lepse ziveli...

Coolgemini

Pa izgleda da nije problem u podstanarima,nego u stanodavcima...Oni ne zele da prijavljuju lica kojima izdaju stanove zbog velikih poreza...Mada je taj problem vec poceo uveliko da se huska i siri u javnosti i mislim da ce se ubrzo resiti :!

pop

Kada uracunas porez u vec apsolutno nerealno visoke kirije, bice ludilo...

Bred

#5
upravo zbog toga pope i bolje je dok ne prijavljuje podstanare jer ce se to njima olupati o glavu


:news:
100.000 podstanara u Beogradu
| Izvor: Blic
Beograd -- Ima oko 100.000 podstanara u Beogradu, a od toga je veoma mali broj njih prijavljen jer se stanovi izdaju bez ugovora.

Prilikom izdavanja stanova u Beogradu zakupodavci odbijaju da prijave nove stanare bez prethodno sklopljenog ugovora o zakupu, dok veæinu èine oni koji izbegavaju da ispune ovu zakonsku obavezu da ne bi dr¾avi plaæali porez na dohodak graðana, pi¹e Blic. Zato od preko 100.000 podstanara, mali broj ima taènu prijavljenu adresu stanovanja.

Izbegavanja zakonske obaveze vlasnika stanova da prijave boravak svojih podstanara i sklopanja ugovora o zakupu donosi probleme i jednoj i drugoj strani.

U sluèaju neplaæanja kirije ili raèuna vlasnik pri podizanju tu¾be protiv podstanara mora pre svega da ima dokaz o zakupu stana, dok podstanar na taj naèin ¹titi sebe od samovolje vlasnika da mu da otkaz iz stana u nedoba ili mu podigne kiriju.

Prema Zakonu o prebivali¹tu i boravi¹tu graðana, vlasnik stana je du¾an da prijavi lice u roku od 15 dana od dana prijema stanara. U suprotnom zakupodvac pravi prekr¹aj za koji je predviðena novèana kazna u iznosu od 50.000 dinara ili kazna zatvorom od 30 dana.

Glavnih razlog nepo¹tovanja zakona je strah od poreza na dohodak graðana koji je vlasnik du¾an da plaæa. Pod raznim izgovorima ne ¾ele da prijave nove stanare, koji èesto nisu upoznati sa tim da ih zakon ¹titi.

Podstanari su tada prinuðeni da se dovijaju na razne naèine, tra¾eæi od prijatelja ili rodbine da ih prijave na svoje adrese.

Najveæa potra¾nja stanova je meðu studentima iz unutra¹njosti i inostranstva, na koje se vlasnici stanova ¾ale i prema njihovim reèima, izbegavaju da im izdaju stanove.

Neplaæanja kirije, demoliranje stana, problemi sa kom¹ilukom su samo neki od primera sa kavim se sve problemima susreæu i zakupodavci.

Jedini naèin da se neprijatnosti i ¹teta izbegnu, jeste sklapanje ugovora o zakupu, koji obièno sadr¾i podatke o stanu koji je predmet zakupa, vreme trajanja zakupa, prava i obaveze ugovornih strana u kori¹æenju i odr¾avanju stana, visinu zakupnine i naèin i rokove plaæanja, kao i uslove i rokove za otkaz ugovora.

Ugovor zakonski ¹titi obe strane, ali problem le¾i u tome ¹to je po overavanju dokumenta, vlasnik du¾an da plaæa porez na dohodak u iznosu od 20 odsto od visine kirije.

Da bi vlasnik prijavio podstanara, potrebno je da u MUP odnese svoju i njegovu liènu kartu i vlasnièki list stana. Èak ni tada vlasnik ne dobija re¹enje o plaæanju poreza na dohodak, jer MUP ne podnosi zahtev za poresku prijavu.To èini tek po sklapanju ugovora o zakupu stana.

Inaèe, cene za iznajmljivanje stanova u Beogradu ne padaju veæ godinama, a variraju u odnosu na lokaciju i kvadraturu stana. Samo za iznajmljivanje garsonjere potrebno je izdvojiti izmeðu 200 i 400 eura, dok su veæi stanovi "povoljniji", tako da jednosoban stan mo¾ete iznajmiti za kiriju od 150 do 550 eura.

Veliki broj podstanara smatra da su cifre prevelike u odnosu na meseèna primanja i da bi bilo previ¹e da na tu cifru plaæaju i porez.