Pentagon pravi robota kao iz „Terminatora“

Started by Bred, 25-07-2008, 15:29:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: T. Trikiæ |
Amerièki nauènici rade na revolucionarnim vojnim projektima koji æe iz temelja promeniti prirodu vojske i njene zadatke, a jedan od najveæih su hemijski roboti sposobni da se provlaèe u otvore manje od njih i da se potom uveæavaju i do deset puta. Uprava za perspektivno planiranje nauènoistra¾ivaèkih radova Pentagona (DARPA) potpisala je nedavno ugovor sa kompanijom „iRobot“ o usavr¹avanju takvih robota transformera.

Hemboti æe imati gipku strukturu i visoku mobilnost, a moæi æe da deluju u te¹ko prohodnoj okolini. Osnovni zadatak biæe im ipak izviðanje u gradskim uslovima. Projekat se realizuje u tesnoj saradnji sa Univerzitetom Harvard i Masaèusetskim tehnolo¹kim institutom (MIT).
Prema reèima ¹efa kompanije „iRobot“ Helen Grejner, program izgradnje robota koji su u stanju da se vraæaju u prvobitnu velièinu, formu i funkcionalnost biæe ostvarenje nauène fantastike.
Svi ovi projekti, povezani sa istra¾ivanjima programirane materije, odavno su inspiracija za filmove poput popularne serije o Terminatoru, a èuveni T-1000, fluidni robot protiv kojeg je morao da se bori Arnold ©varceneger, sada¹nji guverner Kalifornije, nisu izmi¹ljotina, nego ekranizacija realnih konceptualnih zamisli Pentagona.
Aktivno se usavr¹ava i tehnologija nevidljivosti, koja omoguæava da objekti ostanu neprimeæeni. Istra¾ivaèi iz Politehnièkog instituta „Renseler“ u gradu Troj, u dr¾avi Njujork, napravili su materijal koji je u stanju da upije 99,955 odsto svetlosti, ¹to je, uslovno reèeno, najcrnja materija koja je ikad napravljena. Struènjaci su koristili duge, vertikalno rasporeðene nanocevèice ugljenika, èija povr¹ina prima veoma nizak koeficijent reflektovanja i rasejavanja svetlosti zahvaljujuæi velikom rastojanju æelija nanocevèica. Indeks reflektovanja kod njih iznosi sveta 0,045 odsto. Ranije se smatralo da je najmanji indeks 0,17 odsto.
U Nacionalnom institutu za standarde i tehnologije SAD èuva se crna materija sa indeksom reflektovanja od 1,4 odsto. Takvi materijali u buduænosti æe dobiti ¹iroku primenu i u vojnoj i u civilnoj sferi, omoguæavajuæi da se smanji uoèljivost tehnike i ljudstva kada izvode zadatke noæu ili po slaboj svetlosti. Ovaj projekat finansira amerièko Ministarstvo energetike.

©ta je DARPA
Agencija za napredne vojne istra¾ivaèke programe je centralna organizacija za istra¾ivanje i razvoj pri Ministarstvu odbrane. Direktor agencije je od 2001. Entoni Teter, a oblasti istra¾ivanja su, izmeðu ostalog, tehnike obrade informacija, mikrosistemske tehnologije, strate¹ka i taktièka istra¾ivanja, kao i nove kosmièke tehnologije, èuvanje, proizvodnja i uni¹tavanje oru¾ja.

Gusenica kao uzor
Istra¾ivaèi Tafts univerziteta, koji su sklopili ugovor od 3,3 miliona dolara za rad na hembotima, prouèavaju nervni sistem gusenica jer one poveæavaju masu 10.000 puta u odnosu na larvu, a kreæu se fleksibilno i precizno. Novi roboti su spoj hemije mekih materijala i robotike, obja¹njava Mièel Zakin, koji nadgleda program DARPA. „Ove naprave æe moæi da nestanu po¹to obave misiju“, ka¾e Dejvid Kaplan, in¾enjer biomedicine sa Taftsa. „Hemboti“ æe imati senzore nalik na dlake, koji æe registrovati temperaturu, pritisak, hemijske i audio-vizuelne nadra¾aje i koristiti be¾iènu komunikaciju.

blic

frckica-j

Samo da im robot ne bude licio na Svarcija!!! Ako bude, ja ga sigurno necu kupiti!

Bred

pa ono, mislim da je izgled robota ponajmanje bitan :K

frckica-j

Uh, samo da nije Schvarci!
Ne mogu covjeka, i gotovo! Nije mi nista kriv, ali antipatican mi je! (Inace, da ne bude da sam protiv "muskih" filmova. Sto zbog toga sto sam veliki filmofil sto zbog odrastanja u muskom okruzenju, pogledala sam ih sve: vesterne, sam protiv svih filmove, borilacke, spijunske, ma sve). Ali Schvarcija stvarno ne volim nikako! Jedino mi je simpa u Kaktus Dzeku. Valjda zato sto je parodija.  :lol:

A Terminator inace nije los serijal. Super mi je onaj T-1000 fluidni robot.