Sudjenje Radovanu Karad¾iæu u Haskom tribunalu

Started by Bred, 29-08-2008, 17:23:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Karad¾iæ odbio da se izjasni
| Izvor: B92, Tanjug
Hag, Baèka Palanka -- Radovan Karad¾iæ odbio je da se izjasni o krivici prema taèkama optu¾nice, ¹to Ha¹ki sud prihvata kao da se izjasnio da nije kriv.

Biv¹i lider bosanskih Srba i drugi put je odbio da se izjasni o ha¹koj optu¾nici, koja ga tereti za genocid i ratne zloèine u Bosni i Hercegovini. Pozivajuæi se na pravilnik i praksu suda, sudija Ijan Bonomi zatra¾io je da se u zapisnik unese da je optu¾eni naveo stav da "nije kriv". Nova optu¾nica biæe gotova krajem septembra, najavilo je ha¹ko tu¾ila¹tvo.

Odbijanje da se izjasni o optu¾bama Karad¾iæ je objasnio svojim "stavom prema sudu", za koji je rekao da nije sud meðunarodne zajednice veæ sud NATO-a, organizacije koja hoæe da ga likvidira.

"Mene zanima ¹ta se de¹ava sa mojim podnescima, u kojima sam izrazio sumnju da je ovaj proces u celini uop¹te moguæ zbog mnogih gre¹aka koje su poèinjene u odnosu na mene, kao i zbog èinjenice da se, po mom dubokom uverenju, ipak la¾no predstavlja kao sud meðunarodne zajednice, a u stvari je sud NATO-saveza, koji je mene odluèio da likvidira", rekao je on.

"To su stvari koje ozbiljno me spreèavaju da se izja¹njavam o bilo èemu dok se to ne razjasni. Ja sam prestao da se predstavljam la¾no, red bi bio da svi prestanemo da se predstavljamo la¾no", rekao je on.

Sudija Ijan Bonomi, koji je preuzeo sluèaj Karad¾iæa, nije dozvolio da se u sudnici povede rasprava o bilo èemu osim o optu¾nici.

Po¹to je Karad¾iæ odbio da se izjasni o njoj, primenjena je procedura koja je uobièajena u sluèajevima kada optu¾eni odbija izja¹njavanje o krivici - u zapisnik je uneto da se optu¾eni ne smatra krivim.

"Unesite ’nije kriv’", rekao je sudija Bonomi, a Karad¾iæ, oèigledno raspolo¾en za dijalog, upitao je: "Da li mogu da vas dr¾im za reè?"

Bonomi: S èim u vezi?

Karad¾iæ: Da nisam kriv.

Bonomi: To æemo tek videti, gospodine Karad¾iæu.

Tu¾ila¹tvo je najavilo da æe do kraja septembra podneti predlog izmenjene optu¾nice protiv Karad¾iæa, te da to nije moguæe uèiniti ranije.

Takav tempo rada kancelarije Ser¾a Bramerca iznenadio je sudiju Bonomija, koji je rekao da je veoma iznenaðujuæe da je rad na izmeni optu¾nice poèeo tek posle Karad¾iæevog prebacivanja u Hag. "Nadam se da to niste ozbiljno mislili," prokomentarisao je sudija.

Inaèe, Karad¾iæ je ponovio da æe se u Tribunalu braniti sam, ali da æe imenovati i pravni tim koji æe mu u tome pomagati.

Sudija Bonomi savetovao je optu¾enom da ipak anga¾uje profesionalce koji æe mu pru¾iti struènu pomoæ, naroèito kada doðe vreme da se odgovori na predlog izmenjene optu¾nice protiv njega.

Sudija je za 17. septembar zakazao prvu statusnu konferenciju, na kojoj æe, kako je rekao, biti razmatrani brojni dokumenti koje je Karad¾iæ uputio sudu u prethodnih mesec dana.

Podsetimo, Karad¾iæ je tra¾io da se proces protiv njega obustavi jer, zbog "medijske kampanje" koja je voðena protiv njega, suðenje neæe biti po¹teno.

On je takoðe tra¾io da se biv¹i amerièki diplomata Rièard Holbruk pozove da odgovori da li je bio inicijator sporazuma kojim je navodno Karad¾iæu garantovano da neæe biti izveden pre sud.

Konaèno, Karad¾iæ tra¾i da se ispita da li je njegov ¾ivot u opasnosti i da li SAD, NATO ili neko drugi ¾eli njegovu likvidaciju.

Tribunal dozvolio objavljivanje naloga za pretres

Ha¹ki tribunal saop¹tio je da je, po zahtevu Radovana Karad¾iæa da mu se dostave kopije svih naloga za pretres koji su izdati u njegovom sluèaju, dozvolio da tri sudska naloga za pretres postanu dostupni javnosti.

U obrazlo¾enju odluke Tribunal navodi da se Tu¾ila¹tvo nije usprotivilo da javnosti budu dostupni sudski nalozi za pretres, od kojih su dva izdata 24. februara 1998, a treæi 11. septembra 2003. godine, jer smatra da je u interesu pravde da oni ne budu i dalje zapeèaæeni.

U podnesku od 6. avgusta Karad¾iæ je zatra¾io da mu se dostave kopije svih sudskih naloga za pretres koji su povezani sa njegovim sluèajem, ukljuèujuæi datum njihovog izdavanja, lokacijama i imenima osoba èija æe imovina biti pretra¾ena.

Takoðe, Karad¾iæ je u drugom podnesku, sa istim datumom, od Tribunala zatra¾io da mu se dostave kopije o nalozima koje je taj sud izdao o zamrzavanju imovine.

Tribunal je takav Karad¾iæev zahtev ocenio spornim jer "nijedan organ" suda u Hagu nije izdao takav nalog, pozivajuæi se i na obrazlo¾enje Tu¾ila¹tva koje tvrdi da "nema saznanja" o bilo kakvoj naredbi o zamrzavanju imovine, izdatih u sluèaju Karad¾iæ.

frckica-j

Kod nas je ovo glavni predmet interesovanja. S jedne strane je bio nacionalni praznik a sa druge nacionalna zalost kad su ga uhvatili. Najvise nas ipak nervira cinjenica da sve srpske politicare i visoke vojne funkcionere iz tog perioda pohapsise i osudise. Boli nas Naser Oric, Ante Gotovina i ostali.   

Bred

kovrdzo, ruku na srce, ali mislim da je veci protest bio u srbiji nego tu kod vas u rs ...  :hm :nonono:

frckica-j

I to je istina! Politicka struja je takva! Valjda zbog toga. Prije su svi bili u SDSu (Karadziceva stranka) sad su svi u SNSDu (Dodikova stranka),inace dvije najvise suprotstavljene stranke ovdje kod nas. (Ne znam koliko pratis nasu politiku, pa samo da napomenem). Pa gospon Visoki. Pa drugi entitet. Politika, politika, politika...

Ako je za utjehu, mnogi odavde su organizovano isli na Milosevicevu sahranu. Mozda je to vid da se oduzimo jedni drugima?

I da, i za nas je KiM svetinja!

Bred

Znam desavanja kod vas do u detalj, zadnjih meseci sam kontaktirao dosta sa ljudima odatle tako da mi je sve poznato ali ipak me je iznenadila toliko mlaka reakcija s obzirom da se svi tamo busate u prsa da ste srbi, kapis? :wink: :shifty:

frckica-j

I mene je, vjeruj mi! Mi polako pocinjemo da gubimo identitet ovdje, ili se meni cini. Ili jos bolje, davno smo ga izgubili, pa je u toku rata bilo pomodarstvo da se bude veliki Srbin a sad vec i nije. Sad je pomodarstvo da svi misle kao jedna glava. Radis sta ti drugi kazu i nista ne pitas. I ni zbog cega se ne bunis.

Bred

Rekao bih da je kljucna ova poslednja recenica ...  :wink:

frckica-j