Ovde je ¾ivot najgora presuda

Started by Bred, 08-09-2008, 14:57:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: J. Subotiæ | Blic

Kada znate da ste na lo¹em mestu? Kada u depresiji ili ludilu progutate sonu kiselinu ili otrov za pacove da biste pobegli. Tuèe, ubijanja i zlostavljanja, spavanje na podu ili u viseæim mre¾ama, obavljanje nu¾de u kesama, zakidanje na vodi, svetlu, vazduhu i komunikacjii sa drugim ljudima - samo su neke od tortura kroz koje prolaze zatvorenici najozlogla¹enijih zatvora na svetu.

San Kventin je najpoznatiji zatvor u Kaliforniji. A poznat je samo po lo¹em. Zatvorske prostorije i sve u njima je staro, prljavo, lo¹e odr¾avano, sa neadekvatnom medicinskom opremom. Ni 1.548 zaposlenih ne uspeva da u San Kventinu odr¾i red i mir, jer je zatvorenika previ¹e. Pre tri godine je èak otkriveno da su doktori konstantno pogre¹no dijagnostikovali oboljenja zatvorenicima i operisali ih u nesterilinim uslovima.
Jo¹ gori od njega je zatvor La Sabaneta u Venecueli. Èak 25.000 zatvorenika sme¹teno je u prostorije predviðene za 15.000 njih. Pojedini zatvorenici su zato prinuðeni da spavaju u viseæim mre¾ama obe¹enim du¾ uskih hodnika za kanalizacione i vodovodne cevi. Zbog manjka osoblja, na svakih 150 zatvorenika ,,doðe“ jedan èuvar a zatvorski obraèuni su uobièajena stvar. Samo tokom 1995. godine 196 zatvorenika je ubijeno a 624 ranjeno u zatvorskim obraèunima.
Turski zatvor Dijarbakir je na osmom mestu. Svi smo èuli za turske zatvore. Za¹to? Zato ¹to je kod njih uobièajeno zatvaranje dece na do¾ivotnu robiju, zato ¹to su pretrpani ljudima, a hodnici im plivaju u kanalizaciji... Ono ¹to uliva strah u kosti je èinjenica da se u njima de¹avaju i planirani masakri koje organizuje niko drugi nego èuvari?!
Mendoza zatvor, u Argentini predviðen je za 600 ali u njemu ima èak 1.600 zatvorenika. To, meðutim, nije najveæi problem. Zatvorenicima je toliko lo¹e da su u jednom trenutku za¹ili sami sebi usta zahtevajuæi bolje uslove za ¾ivot. Hodnici zatvora prekriveni su ðubretom i èesto preplavljeni kanalizacijom. Zatvorenici uglavnom spavaju na podu i to po petoro njih u æeliji od èetiri kvadrata. Uriniraju u plastiène vreæice i fla¹e. Èuvari ih èesto zatvaraju u samice i muèe. Od februara 2004. do novembra 2005. godine dogodila su se 22 ubistva u ovom zatvoru, koja jo¹ uvek nisu rasvetljena.
Rajkers ostrvo u dr¾avi Njujork poznato je kao zatvor iz kog niko jo¹ nije uspeo da pobegne. Nasilje zatvorenika, krvave tuèe i ubistva su veæ legendarni. Pobune, koje su èeste u ovom zatvoru, mogu da ugu¹e samo timovi specijalaca. Pretres u æelijama sprovodi se svakodnevno a tokom njih konfiskuje se na stotine oru¾ja. Dugo je u ovom zatvoru va¾ilo pravilo da zatvorenik koji napadne drugog zatvorenika ili èuvara ne bude optu¾en za zloèin. Otkad je ono ukinuto, broj napada no¾em spao je sa 1.000 na 70, godi¹nje.
Na petom mestu je afrièki zatvor Nairobi u Keniji. Èak 3.800 zatvorenika obitava na prostoru koji je predviðen za samo 800 njih. Nedostaje im sve - od du¹eka, preko garderobe do pristojne medicinske nege. Mnogi zatvorenici se ¹etaju skoro goli i konstantno su znojavi od prevelike gu¾ve i vruæine.
Na èetvrtom je Tadmor, vojni zatvor u Siriji. Sirijski pesnik, koji je zatvoren u njemu veæ pet godina, opisao ga je kao ,,kraljevstvo smrti i ludila“. Tadmor je poznat po strahovitim torturama, pogubljenjima i po najveæem zatvorskom masakru ikad. Komandosi Odbrambene Brigade 27. juna 1980. godine divljaèki su iskasapili oko 500 zatvorenika u njihovim æelijama, nakon poku¹aja atentata na predsednika Damaska Hafez-al Asada. A ¹to se tièe tortura, one se sprovode srednjovekovnim metodama - ubijanjem i seckanjem na komade, sekirom. Kandidati za ova muèenja biraju se nasumice, bez obzira na status, du¾inu kazne i vladanje.
Kada mislimo na Francusku obièno nam padne na pamet vino, sir i kultura... ali Francuska ima i jedan od najgorih zatvora na svetu - La Sante. Sa 124 samoubistva 1999. godine La Sante se vodi kao mesto nasilja, izopaèenosti i brutalnosti, gde slabije zatvorenike oni jaèi pretvaraju u robove. Osuðenici samo èetiri sata dnevno provode van svojih æelija koje imaju devet kvadrata i samo malecne ¹pijunke u debelim metalnim vratima. Zlostavljanje je svakodnevna pojava, a na desetine zatvorenika ima razlièita ko¾na oboljenja po¹to sme da se tu¹ira samo dva puta nedeljno. Èuvari zatvorenike sa pluænim oboljenjima dr¾e u slabo provetrenim prostorijama u blizini vla¾nih praonica ve¹a.



Administrativni zatvor sa maksimalnim obezbeðenjem u Koloradu SAD je napravljen da ,,odmeni“ Alkatraz. On je poznat po tome ¹to se u njemu ,,neguju“ represivne tehnike izolacije i li¹avanja svakog vida kontakta zatvorenika sa spoljnim svetom. Osuðenici su van æelija ukupno samo devet sati nedeljno i prinuðeni su da spavaju, jedu i vr¹e nu¾du u æelijama. Sa ka¾njavanjem se ide toliko daleko da se osuðenicima ogranièava i kolièina svetla i prirodnog i ve¹taèkog a, prema reèima onih koji su to iskusili, oseæaj je nalik onom kad biste bili zakljuèani u svom kupatilu 22 sata dnevno. Interakcija sa drugim ljudima svedena je na minimum. Èak je i kontakt sa èuvarima maksimalno ogranièen.
Ako putujete u Brazil, bolje bi vam bilo da se èuvate nevolje jer je tamo¹nji zatvor, Karandiru, na prvom mestu po surovosti. To je rupa na koju je i Bog zaboravio. Èuven je po masakru 102 zatvorenika 1992. godine i po strahovitim zdravstvenim problemima zatvorenika od koji su neki suvi¹e gnusni za opisivanje. Skoro svaki peti zatvorenik u zatvorskoj bolnici ima HIV, a osuðenicima je uskraæen ,,luksuz“ dobijanja anestezije kada ih operi¹u. Zdravstvena inspekcija nije u¹la u zatvor godinama. Ono ¹to je najstra¹nije je èinjenica da èak i upravnik zatvora otvoreno priznaje da ne dr¾i situaciju pod kontrolom, kao i to da je javnost potpuno ravnodu¹na.

Kao u hotelu sa pet zvezdica
I dok brazilskom dileru droge vade slepo crevo bez anestezije, austrijski zatvorenici mogu da se ba¹kare u ,,Centralnoj pravdi“, jednom od najlep¹ih i najluksuznijih zatvora na svetu. On se nalazi gradiæu Leoben, 50 kilometara severozapadno od Graca. Savremena arhitektura, komforne sobe, sale za ko¹arku i odbojku, stoni tenis, konferencijska dvorana i savremeno opremljena teretana - krase ovaj ,,hotel sa pet zvezdica“.