Manjak joda smanjuje inteligenciju

Started by Bred, 05-09-2008, 16:23:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

| Izvor: B92
Alanja -- Èak i blagi oblici nedostatka joda kod èoveka smanjuju ukupan koeficijent inteligencije za oko 15 bodova.

Jod je oligoelement koji znatno utièe na razvoj mentalnih i motornih sposobnosti. Posledice nedostatka joda su najizra¾enije u toku ranih razvojnih faza mozga, posebno u trudnoæi i u prvim godinama po roðenju. Meðunarodna konvencija o znaèaju joda za pamæenje i posledicama nedostatka joda za decu, trudnice i starije osobe odr¾ana je u turskom gradu Alanji.

Kako bi razmenili iskustva i zajednièki unapredili borbu protiv bolesti izazvanih deficitom joda, pored mnogobrojnih endokrinologa i pedijatara, na ovom skupu uèestvovali su i predstavnici Mense Srbije i Udru¾enja za borbu protiv nedostatka joda JOD.

U Mensi Srbije ka¾u da istra¾ivanja pokazuju da èovek u toku ¾ivota koristi samo oko sedam odsto kapaciteta mozga. Zbog toga su oni pokrenuli poseban program za pred¹kolce.

"Program se upravo zasniva na poveæanju motornih i mentalnih sposobnosti kod dece. Kljuèni element u njihovom razvoju je jod. Dr Ranko Rajoviæ", ka¾e izvr¹ni direktor MENSE Srbije.

Jod je najbolje u organizam unositi hranom, najvi¹e ga ima u plodovima mora, ali i u mineralnoj vodi i jodiranoj soli.

Preporuèeni dnevni unos joda za decu od 6 do 10 godina je od 40 do 120 mikrograma, deca u pubertetu i odrasli bi trebalo da unose oko 150 mikrograma, a trudnice i dojilje od 175 do 200.

Japan i skandinavske zemlje koje su bogate istovremeno su i zemlje s najveæim proseènim unosom joda po glavi stanovnika.

Lekari iz Udru¾enja za borbu protiv nedostatka joda ka¾u da Srbija vi¹e nije podruèje primarno ugro¾eno nedostatkom ovog oligoelementa.

"Srbija je od 1953. godine poèela da jodira so, kada je za to uvedena zakonska regulativa. Od tada je ovaj problem daleko manji", ka¾e Slavica Dautiviæ, pedijatristkinja i endokrinolo¹kinja.

Te¾ak nedostatak joda u ljudskom organizmu dovodi do uveæanja ¹titaste ¾lezde, a vodeæi je uzrok i mentalne zaostalosti dece.

Na skupu odr¾anom u Alanji, postignut je dogovor da se ovakvi susreti redovno odr¾avaju kako bi se podigla svest graðana o znaèaju ovog oligoelementa.