Mobilni (ne)privlace munje

Started by Bred, 27-08-2006, 13:46:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Најпожељније је да не останете под ведрим небом у време грмљавине 
 
Надмашује снагу једне атомске бомбе


Може ли некога да усмрти муња ако ћаска преко мобилног телефона? Наш лист је објавио да је тако настрадао у уторак по подне дечак Никола Тубић (13) у Игалу.

Најпречи савет који зналци упућују гласи: прекините сместа разговор, да не бисте стрепили.

Према кратком допису у најновијем броју познатог „Британског медицинског часописа”, људи који говоре или само носе мобилни телефон у време јаке олује претрпеће, вероватно, кобне унутрашње озледе, ако их муња погоди.

Насупрот томе, угледни амерички научник који годинама изучава ову природну појаву сумња у овакво тумачење.

Човекова кожа се супротставља преношењу струје у тело; ако некога ожеже небеска варница, набој ће се распрострети по спољашњем омотачу. Стручњаци то, уопштено, називају – „севање преко”. У поменутом напису лекари, међутим, упозоравају да проводни материјали, као течност или метал, прекидају обигравање струје и усмеравају је у унутрашњост тела, изазивајући тешка оштећења.

Невероватно објашњење

Као последица тога јесу повреде попут заустављања срчаних откуцаја, што је често смртоносно, наглашава Свида Еспирит, запослен у Нортвирк парк болници (Енглеска), један од потписника наведеног писма. Доктори су описали случај петнаестогодишње девојчице коју је муња ударила у Лондону док је причала преко мобилног телефона. Дотична малолетница је преживела, али је годину дана осећала физичке, емоционалне и менталне тегобе.

Успут су навели три необичне новинске приче у којима су имаоци мобилних телефона ошинути муњом у току ћаскања. Иако се ретко догађа, појава завређује јавну здравствену расправу и предочавање опасности људима који користе мобилне телефоне на отвореном у току невремена, написали су лекари. Упозорење, нажалост, није поткрепљено строго провереним налазима, што је уобичајено у научним часописима.

Кад је чуо за ово саопштење, професор Владимир Раков са Универзитета Флорида (САД), врсни познавалац електричних пражњења у природи, загонетно се насмешио. „Механизам који су описали лекари звучи невероватно”, објашњава он. „Не мислим да мобилни телефон у вашем џепу може да привуче муњу.”

Стога саветује да је најпожељније да не останете под ведрим небом у време грмљавине, свеједно носите или не носите мобилни телефон!

Шта се, у ствари, дешава када грми и сева?

У сваком минуту изнад наше планете бележи се више од хиљаду пљускова с грмљавином, изазивајући око 6.000 светлосних блескова. Узрок су нагле промене (нарастање и опадање) ваздушних струјања.

Ударни таласи ваздуха

Трење слојева у покрету ствара електрични напон у облацима: водене капи и ледена зрнца, носећи набијене електроне, спуштају се у доње делове у којима се гомила негативно наелектрисање. Истовремено се позитивно уздиже навише. Већина електричне енергије се проћерда у облацима, у скакутању варница између позитивних и негативних подручја. Муње постају опасне тек кад досегну до земље.

Негативни набој, кад се накупи у довољној мери, настоји да се спусти до позитивног (привлачење супротности) у доњим пределима, тражећи успут добре проводнике. Најчешће су то висока здања и витка усамљена стабла. Најпре се испружи по неколико, нама невидљивих пипака, као нека врста претходнице. Чим се приближе тлу, тек тада се појаве видљива варничења у облику испрекиданих линија. А у повратку је то задивљујући блесак на небу.

Замишља се да то траје без прекида, а у ствари се састоји од низа кратких распрскавања. Главнина пражњења деси се за мање од пола секунде, и то у облику линије тање од пет сантиметара у пречнику. Околни ваздух се загреје до 30.000 степени Целзијуса, што је пет пута топлије од Сунца! Изненадна врелина натера га да се прошири брже од звука, и то нагло сабијање образује ударне таласе које чујемо као громове.

Светлост путује брже од звука (око 300.000 километара у секунди), зато најпре видимо блесак, а потом чујемо грмљавину.

-----------------------------------------------------------

• Муња има набој од 30 милиона волти на 100.000 ампера.

• Енергија ослобођена у снажној грмљавини надмашује снагу једне атомске бомбе.

• Амерички физичар Бенџамин Френклин је својим змајем, на чијем је врху био кључ, показао да је муња – електрицитет.

• Емпајер стејт билдинг у Њујорку сваке године погоди 25 муња.

• Стотину становника САД настрада годишње од удара муње.


Станко Стојиљковић
[објављено: 16.07.2006.] 

<a href="http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=1426" rel="nofollow">Izvor</a>