Kako motivisati genijalca?

Started by Bred, 22-09-2008, 20:42:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: E.B. | Blic

Natproseèni radnici su velika prednost za kompaniju, ali je prava ve¹tina s njima znati saraðivati. Natproseèno produktivni radnici imaju volju, motivaciju, strast i energiju za pokretanje velikih projekata, a neretko entuzijazmom i predano¹æu za sobom povedu i celo preduzeæe. Oni se oèigledno razlikuju od drugih zaposlenih pa ih treba i voditi na drugaèiji naèin. Njima su potrebni drugaèiji podsticaji i nagrade.

Natproseèni zaposleni u stanju su da rade suludo dugo, imaju ponekad nerealna oèekivanja, a do uspeha ¾ele da doðu po svaku cenu. Bez odgovarajuæeg voðenja postoji opasnost da takvi zaposleni postanu opsednuti svojim ciljevima, disfunkcionalni, nesposobni za saradnju s timom i na kraju - neproduktivni.

Problemi s okolinom
Natproseèni radnici lako gube strpljenje za saradnike koji ne rade kao i oni. Mnogi od njih imaju problema sa socijalnim kontaktima, a posebno su tanki sa ¾ivcima s radnicima koji ne rade dobro svoj posao, ote¾u ili su, jednostavno, manjih sposobnosti. Kod genijalaca va¾i samo olimpijsko geslo „br¾e, vi¹e, jaèe“.

Visoka oèekivanja
Natproseèni zaposleni imaju visoka oèekivanja, prvenstveno od sebe. Uz povereni posao preuzeæe i druge obaveze, ne zato ¹to ¾ele veæu platu nego zato ¹to ne mogu da gledaju kako posao èeka, a niko ga ne radi. A pri svakom poslu poku¹aæe da naðu naèin kako ga obaviti br¾e i bolje.

Nestrpljivost
To je mo¾da najveæi problem u njihovoj interakciji s okolinom. Izvrsni radnici ne podnose duga obja¹njavanja i rasprave, a posebno im di¾u pritisak jednostavna pitanja. Oni svoj posao, zanat, znaju izvrsno, koncentrisani su na vi¹e ciljeve i ne nameravaju nekog da uèe kako da radi.

Dobre procene
Genijalci dobro procenjuju. Zbog svoje filozofije da sve mora biti bolje i efikasnije i zbog svoje uroðene sposobnosti za inovacije, genijalci dobro procenjuju razne situacije.
Oni odlièno povezuju male i velike stvari, pa mogu da procene kako æe neki naizgled mali postupak uticati na ceo projekt ili kompaniju.

Izvor: Poslovni dnevniko