Otkriveno blago u rodnom mestu Aleksandra Velikog

Started by Bred, 11-09-2008, 16:19:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Tanjug | Foto:Reuters  | Blic

Arheolozi su prona¹li veæe kolièine nakita, oru¾ja i grnèarije u jednoj nekropoli nadomak Pele, na severu Grèke, rodnom mestu Aleksandra Velikog, saop¹tilo je danas grèko ministarstvo kulture.

U iskopinama na lokaciji velike nekropole pronaðene su 43 grobnice iz perioda 650-279. p.n.e. koje daju uvid u rani razvoj makedonskog carstva koje se, u doba Aleksandrovih pohoda, prostiralo do Indije.
Meðu najinteresantnijim otkriæima spadaju grobovi 20 ratnika iz kasnog ahajskog perioda (580-460. p.n.e.), istièe se u saop¹tenju ministarstva. Pojedini vojnici su sahranjeni sa bronzanim ¹lemom i gvozdenim maèem i no¾em. Oèi, usta i grudi su im prekriveni zlatnom folijom, ukra¹enom crte¾ima lavova i drugih ¾ivotinja, simbolima kraljevske moæi,prenosi Rojters. Voða arheolo¹kog tima koji veæ osam godina radi na ovoj lokaciji, Pavlos Hrizostomu, kazao je da je otkriæe od neprocenljivog istorijskog znaèaja jer poma¾e u rasvetljavanju makedonske kulture u ahajskom periodu. On je objasnio da sada postoje dokazi o vojnoj organizaciji makedonskog dru¹tva koje je imalo prekomorske trgovaèke postaje, osnovane veæ u drugoj polovini VII veka p.n.e. U nekropoli su, takoðe, pronaðeni i ostaci 11 ¾ena iz ahajskog perioda sa zlatnim i bronzanim ogrlicama, nau¹nicama i bro¹evima.
Devet grobova datira iz kasnog klasiènog ili ranog helenistièkog perioda, tj. iz vremena smrti Aleksandra Velikog 323. p.n.e. Aleksandar Makedonski, èiji je otac Filip II ujedinio gradove-dr¾ave antièke Grèke, osvojio je veæinu poznatog sveta u svoje vreme pre nego ¹to je umro u Vavilonu u 32. godini ¾ivota.

mirror-girl

Predivno!
Pre farmacije,zelela sam da se bavim arheologhijom,na sta me je okolina podsmesljivo gledala-ako hoces da kopas,izvol'te u njivu :)
Steta...

Bred

pa dobro, to mozda jeste lepo ali svakako nije perspektivno ...  :wink: :>:

mirror-girl

Pa u nasoj zemlji ije perspektivno,ali zato van.... :wall: