Da li B vitamini poma¾u u prevenciji prvog srèanog napada?

Started by Bred, 08-09-2008, 11:48:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Posle studije objavljene 1998. godine, mnogi ljudi su pomislili da vitamin B ¹titi od srèanog i mo¾danog udara, posebno drugog srèanog napada. Ali jedna nova studija ka¾e da to i nije ba¹ tako.

Vi¹e od decenije, lekari i pacijenti sa problemima srca bili su veoma zainteresovani za vitamin B zbog ranijih studija koje su pokazivale da bi on mogao da odbrani od drugog srèanog napada i pomogne u prevenciji mo¾danog udara. B vitamini smanjuju nivo jedne aminokiseline pod nazivom homocistein koja izaziva stvrdnuæe arterija. Visoki nivoi homocisteina smatrani su kao faktor rizika za oboljenja koronarnih arterija. Istra¾ivaèi iz Haukeland Univerzitetske bolnice u Norve¹koj ¾eleli su da provere da li smanjivanje tih nivoa mo¾e da pobolj¹a zdravlje pacijenta. Doktorka Marta Ebing.

«Mogli smo da smanjimo vrednosti homocisteina i samim tim pomislili smo takodje da bi mogli da smanjimo rizik od dobijanja novih srèanih napada i bolesti povezanih sa tim».

Jedan od tri pacijenta koji su imali srèani napad dobio je novi srèani napad u roku od tri godine. Istra¾ivaèi su pratili vi¹e od tri hiljade pacijenata sa bolestima koronarne arterije. Neki od njih uzimali su dnevnu dozu razlièitih B vitamina: B12, B6 i mravlju kiselinu. Drugi su primili la¾ni lek. Oni su pratili pacijente tokom tri godine.

«Takodje, smanjili smo homocistein za oko treæinu ali nije izgledalo da ima bilo kakvih dobrih efekata».

Istra¾ivaèi su naveli da razlièite vrste vitamina B koje su date pacijentima nisu pomogle.

«Na¹i rezultati mogli bi da znaèe da homocistein nije promenio pravac bolesti koronarnih arterija, ali je on samo oznaka poveæanog rizika kod pacijenata sa bolestima koronarnih arterija».

Portparol Amerièkog udru¾enja za srce rekao je da lekari takodje treba da prihvate da B vitamini ne poma¾u u prevenciji prvog srèanog napada. On je rekao da je i dalje najbolja prevencija dobra ishrana, odr¾avanje nivoa holesterola, ve¾banje i prestanak pu¹enja. Studija je objavljena u èasopisu Amerièkog medicinskog udru¾enja.

voanews.com