Svim bebama potreban vitamin A radi za¹tite od infektivnih bolesti

Started by Bred, 08-09-2008, 11:36:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Kada se rode, one imaju rezervu vitamina A koja je im je dovoljna za kratko vreme dok ne poènu da nono3ju. Ali, ukoliko je majka neuhranjena, njeno mleko ne sadr¾i dovoljno vitamina A i beba se bori da pre¾ivi. To je situacija u mnogim zemljama u razvoju gde je nivo smrtnosti novorodjenèadi posebno visok. Najnovija studija pokazala je da, ukoliko se vitamin A da bebama odmah nakon rodjenja, on mo¾e znaèajno da umanji verovatnoæu smrtnosti.

Devojèica rodjena u Banglade¹u je jedna od oko 16 hiljada beba iz ruralnih oblasti koje su uèestvovale u studiji o efikasnosti vitamina A datog ubrzo nakon rodjenja. Polovina beba primila je kapsulu vitamina A, dok je druga polovina primila la¾nu pilulu. Istra¾ivaèi iz ¹kole za javno zdravlje univerziteta D¾ons Hopkins u Baltimoru, u Merilendu, ustanovili su da je i jedna jedina doza vitamina A mo¾e da pobolj¹a ¹anse za pre¾ivljavanja tih beba. Rolf Klem je glavni autor studije.

«Ustanovili smo da rizik od smrti tokom ¹est meseci mo¾e da se smanji za 15 odsto. Samo u Banglade¹u, to bi znaèilo oko 20 hiljada spreèenih smrtnih sluèajeva novorodjenèadi godi¹nje».

Doktor Klem procenjuje da bi, da je vitamin A bio distribuiran svim bebama u Ju¾noj Aziji, pola miliona vi¹e beba moglo da pre¾ivi. Ranije je bilo i drugih istra¾ivanja u Ju¾noj Aziji o dobrobitima vitamina A. U Nepalu, starije bebe i deca do pet godina, primala su kapsule vitamina A u okviru nacionalnog programa èiji su sponzor bile Ujedinjene Nacije. Studija univerziteta D¾ons Hopkins sada potkrepljuje dobrobiti primene vitamina A tokom sedam sati posle rodjenja. Kao rezultat, u toku su planovi da se vitamin A obezbedi za sve novorodjene bebe u Nepalu i Banglade¹u. Ju¾na Azija nije jedini deo sveta u razvoju koji ima visok nivo mortaliteta novoredjenèadi. Rolf Klem ka¾e da je potrebno jo¹ istra¾ivanja u Africi, posebno u regionima pogodjenim malarijom.

«Druge studije su pokazale da vitamin A takodje mo¾e da smanji ono ¹to mi nazivamo 'parazitemijom', napade groznice koji su do sada bili povezani sa malarijom, i da bi samim tim bi mogao da pru¾i za¹titu od tog veoma va¾nog uzroka smrti dece u Africi».

Doktor Klem ka¾e da uzimanje redovnih doza vitamina A nije realno zato ¹to se velika veæina beba u siroma¹nim zemljama radja kod kuæe. Davanje jedne doze bebi tokom nekoliko sati nakon rodjenja predstavlja i samo po sebi dovoljan izazov, ka¾e on, èak i kada je tim babica i seoskih ¾ena prisutan tokom porodjaja.

voanews.com

frckica-j