Pomoæ deci oboleloj od raka

Started by Bred, 09-09-2008, 11:54:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Procenjuje se da u Srbiji godi¹nje od kancera oboli 30 hiljada ljudi, a deca èine dva odsto od ukupnog broja ove populacije.

S obzirom na to da su uslovi leèenja vremenom sve bolji, oko dve treæine mali¹ana se trajno izleèi. Znaèajnu podr¹ku za vreme leèenja deci i njihovim porodicama pru¾aju razlièita udru¾enja roditelja. Udru¾enje “Uvek sa decom“ jedno je od najstarijih.



U Srbiji svake godine od raka oboli oko 300 dece. Oni, ali i njihove porodice, suoèavaju se s bolnim, dugotrajnim i neizvesnim leèenjem.

Udru¾enje “Uvek sa decom“ koje je pre dve decenije osnovano pri Institutu za onkologiju, pru¾a moralnu, ali i novèanu pomoc roditeljima obolele dece.

Radovan Male¹ev, èija æerka se uspe¹no izleèila od karcinoma, nastavio je da radi u tom udru¾enju, gde je do nedavno i sam dobijao podr¹ku.

“U tom periodu kao roditelj bio sam izbezumljen, pod velikim stresom, nismo mogli normalno da se pona¹amo. Udru¾enje nam je pomoglo da se prevaziðe ta stresna situacija, da nam bude lak¹e, meni i mom detetu“, ka¾e Male¹ev.

“Uvek sa decom“ jedno je od najstarijih udru¾enja za borbu protiv raka kod dece, a èine ga roditelji, medicinsko osoblje i volonteri.

Posle 18 godina i rada na terenu, udru¾enje je tek sada uspelo da otvori kancelariju. Tu æe se roditelji okupljati i razmenjivati iskustva, a posebno æe koristiti ljudima iz unutra¹njosti.

“Cilj jeste da ova kancelarija pru¾i mesto gde roditelji mogu da doðu u toku dana da se odmore, da pripreme hranu za sebe i decu. Poku¹aæemo da ih edukujemo, niko od nas nije znao ¹ta su magnetna rezonanca, skener, sindigrafija. Cilj nam je edukacija“, ka¾e predsednica udru¾enja “Uvek sa decom“ Mileva Lièina.

Pored potpore oèevima i majkama èija su deca na terapiji, udru¾enje poma¾e deci nakon leèenja i lekari upravo u tome vide njegovu najveæu prednost.

“Javljaju se problemi kad deca zavr¹e sa leèenjem, treba da se vrate u ¹kolu, na fakultet, treba da naðu zaposlenje. Mnogi zbog operacije i problema te¹ko se vraæaju u normalan ¾ivot. Ovaj tip organizacije poma¾e u tim pitanjima“, ka¾e naèelnik pedijatrijskog odeljenja Instituta za onkologiju Zoran Bekiæ.

U udru¾enju “Uvek sa decom“ do sada je podr¹ku dobilo nekoliko stotina roditelja i dece. Pomoæ donatora znatno bi olak¹ala dalje aktivnosti udru¾enja i obezbedila opstanak novootvorene kancelarije.