I razmi¹ljanje goji

Started by Bred, 17-09-2008, 13:36:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Beta | Blic

Prilikom intelektualnog rada èovek sagoreva svega tri kalorije vi¹e nego prilikom odmora, a unosi gotovo 30 odsto vi¹e kalorija i otuda vi¹ak kilograma, ka¾u nauènici.

Oni su naime otkrili da stres koji prouzrokuju te¹ki mentalni zadaci mo¾e dovesti do prejedanja. Ovi rezultati mogu da pomognu da se otkrije kako savremeni naèin ¾ivota utièe na pravu epidemiju gojaznosti, navodi se na sajtu www.net.hr.

Tim istra¾ivaèa merio je spontani unos hrane kod 14 studenata nakon re¹avanja svakog od triju razlièitih zadataka.
Prvi zadatak je bilo opu¹tanje u sedeæem polo¾aju, drugi èitanje i preprièavanje teksta, a treæi zadatak se odnosio na seriju testova pamæenja, pa¾nje i koncentracije na kompjuteru. Nakon 45 minuta svake od ovih aktivnosti uèesnici ispitivanja mogli su da pojedu koliko god ¾ele poslu¾iv¹i se sa ¹vedskog stola. Nauènici su izraèunali da svaka od navedenih intelektualnih aktivnosti tro¹i svega tri kalorije vi¹e od odmaranja.
Meðutim, uprkos niskoj potro¹nji kalorija prilikom mentalnog rada, studenti su nakon preprièavanja teksta uneli 203 kalorije vi¹e, a nakon re¹avanja testova 253 kalorije vi¹e nego nakon odmaranja. To znaèi da je unos kalorija bio 23,6, odnosno 29,4 odsto veæi nakon mentalnog rada nego posle odmaranja. Uzorci krvi uzeti pre, za vreme i posle svake aktivnosti pokazali su da mentalni rad prouzrokuje mnogu veæu fluktuaciju glukoze i fruktoze nego period odmaranja. Te fluktuacije mo¾e da prouzrokuje stres koji je posledica intelektualnog rada, ka¾u nauènici.
Telo na to verovatno reaguje pojaèanim unosom hrane ne bi li odr¾alo ravnote¾u glukoze, jedinog "goriva" koje koristi mozak.
Preterani unos kalorija prilikom intelektualnog rada, u kombinaciji s èinjenicom da je savremeni èovek premalo fizièki aktivan, umnogome doprinosi epidemiji gozanosti, zakljuèili su nauènici.

frckica-j

Da, znam za ovo. Na liènom primjeru!  a005

mirror-girl

Sta onda samnom nije uredu...Ja bas razmisljam,ali nista...Mozda ne razmisljam dovoljno  :hmm :K

frckica-j


Bred

mirrorka ti si plavusa ...  :wall: :plez :dole: :>: :cvet

lm, ovo sad sve objasnjava ...  :lol3:

mirror-girl

Brede,mojne da me vredjas,ja sam zakleta brineta!
A i mojne ti da mi poplavis i to uskoro...HE HE
:plez