Udes Dace Ikodinovica

Started by Kamicak, 28-06-2008, 10:35:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

makica

U ovom trenutku vazno je samo da ostane ziv.... :( :( :(

bibi

Mislim da bi mu to uradili kad bi bilo zivot ili smrt.....juce su lekari rekli da se bore da mu sacuvaju ruku i zato verujmo da ce i uspeti u tome..... :Bog :Bog :Bog :Bog :Bog :Bog :Bog :Bog :Bog :Bog :Bog :Bog :Bog

Bred

Ikodinoviæ ne¹to bolje
| Izvor: FoNet
Novi Sad -- Stanje vaterpoliste Danila Ikodinoviæa "ne¹to je bolje" nego ranije i tendencija pobolj¹anja se nastavlja, izjavio je naèelnik novosadskog Ugrentnog centra Zoran Ðermanov.

On je rekao da je obavljen jo¹ jedan hirur¹ki zahvat i da su naèinjeni jo¹ neki kontrolni nalazi, èiji su rezultati u prihvatljivim granicama.

Ðermanov je rekao da je Ikodinoviæ na aparatima i "na poziv" otvara oèi, pomera noge i levu ruku.

"Ipak, moramo biti oprezni i rezervisani", dodao je Ðermanov.


b92

buu


Bred

#19
Danilo Ikodinoviæ stabilno
| Izvor: Beta
Novi Sad -- Naèelnik novosadskog Urgentnog centra Zoran Ðermanov izjavio da je stanje povreðenog vaterpoliste Danila Ikodinoviæa stabilno.

On je rekao da su Ikodinoviæevi vitalni parameteri u "zadovoljavajuæim fiziolo¹kim granicama". Ðermanov je novinarima kazao da se svakodnevne intervencije na Ikodinoviæevoj povreðenoj ruci vr¹e prema planu i biæe nastavljene i narednih dana.

"Nema velikog pobolj¹anja, ali nema ni pogor¹anja, ¹to je najva¾nije. Buðenje jo¹ nije u planu, jer njegovo zdravstveno stanje to ne dozvoljava iz razloga bezbednosti", kazao je doktor.

Dodao je da se Ikodinoviæevo buðenje iz kome mo¾e oèekivati tokom narednih dana, ako zdravstveno stanje to bude dozvolilo, o èemu æe odluku doneti konzilijum lekara Klinièkog centra.

Ðermanov je pozvao medije da ne objavljuju neproverene izjave o Ikodinoviæevom zdravstvenom stanju i zamolio da koriste samo izjave za javnost koje on, kao ovla¹æeno lice daje novinarima, dodajuæi da se u suprotnom mo¾e dogoditi da porodica zabrani davanje izjava o zdravstvenom stanju vaterpoliste.

Vaterpolo reprezentativac Srbije Danilo Ikodinoviæ primljen je 28. juna u Klinièki centar Vojvodine sa te¹kim povredama krvnih sudova ruke, opasnim po ¾ivot.

Ikodinoviæ je, kako je navela policija, povreðen u saobraèajnoj nesreæi kada je vozeæi motocikl marke "jamaha", usled brzine neprilagoðene stanju puta i drugim uslovima, udario u zadnji deo "zastave koral" koja se kretala u istom smeru.

Nesreæa se dogodila na putu Zrenjanin - Novi Sad.


B92



:news:
PRESS
BITKA ZA DAÈINU DESNICU

Lekari æe danas, najkasnije sutra, morati da donesu odluku da li æe Danilu Ikodinoviæu amputirati te¹ko povreðenu desnu ruku


IZDR®I, DAÈO... Cela nacija  èeka dobre vesti iz novosadskog Klinièkog centra, u kojem Ikodinoviæ le¾i u ¹ok-sobi

Lekarski konzilijum Klinièkog centra Vojvodine danas ili najkasnije sutra moraæe da donese odluku da li æe Danilu Daèi Ikodinoviæu amputirati te¹ko povreðenu desnu ruku, saznaje Press! Sagovornik Pressa, iskusan hirurg upuæen u Daèino stanje, ka¾e da je sudbina njegove ¹ampionske desnice veoma neizvesna jer za dve nedelje u podlaktici nije potpuno procirkulisala krv. Novosadski lekari èine sve, ula¾u nadljudske napore da spasu Ikodinoviæevu ruku, ali...

Srebrni vaterpolisti idu kod Daèe

Reprezentativci Srbije, osvajaèi srebrne medalje na EP, hteli su odmah po povratku u Srbiju da posete Daèu u bolnici u Novom Sadu. Meðutim, ova poseta je odlo¾ena dok se Daèino zdravstveno stanje ne stabilizuje.

Sve vreme turnira u Malagi srpski „delfini" nosili su sa sobom zastavu s Daèinim likom i natpisom „Pobedi, Daèo".

- Reè je o veoma te¹koj povredi ruke, a ishod leèenja i terapije je neizvestan. Trenutno se lekari bore sa infekcijom. U pitanju su njeni poèeci, ali, ako ona uzme maha, mo¾e doæi do gangrene. Daèi su bili pokidani tkiva, tetive koje pokreæu mi¹iæe, krvni sudovi i nervi. To je te¹ko sastaviti. Meðutim, èuda se de¹avaju. Daj Bo¾e da mu lekari spasu tu ruku - ka¾e na¹ sagovornik.

Ruka je topla

Prema reèima struènjaka, ¾ivci na ruci su najte¾i za povezivanje. Pored ovoga, Daèini mi¹iæi na desnoj ruci su neaktivni, a u takvom statiènom stanju protok krvi je ote¾an, ¹to pogoduje razvoju infekcija.

- Ako je protok krvi delimièno zapu¹en, mo¾e doæi do infekcija. Najveæi problem predstavlja to ¹to ruka nema dovoljnu cirkulaciju i nivelaciju, odnosno „struju". Jo¹ ne treba panièiti jer je ruka topla. Ali, ako poène da bledi i da se hladi, reakcija mora biti odluèna! - objasnio je izvor Pressa.

Primarijus dr Slobodan Ivanoviæ, specijalista op¹te i vaskularne hirurgije i vlasnik klinike „Anlave", na osnovu dugogodi¹njeg radnog iskustva ka¾e da se te¹ke povrede poput ove na ruci na¹eg proslavljenog vaterpoliste Danila Ikodinoviæa obièno zavr¹avaju amputacijom.

- Najva¾nije je da se Daèa izvukao iz op¹teg te¹kog stanja. Ne mogu da prièam o stanju njegove ruke, ali, na osnovu svog rada, ka¾em da su infekcije normalna pojava kod tako te¹kih povreda. Takve povrede se, na¾alost, obièno zavr¹avaju amputacijom - ka¾e prim dr Ivanoviæ.

FAKTI

- Prve noæi, 27. juna, nakon ¹to je Ikodinoviæ sme¹ten u Klinièki centar, operacija je trajala sedam sati

- Lekari Ikodinoviæa dr¾e u komi i svakodnevno interveni¹u na desnoj ruci

- Posle èetiri dana prvi znaci pobolj¹anja, Ikodinoviæ reaguje na dodir i zvuk i pomera oèi

- Lekarske prognoze sve optimistiènije, i dalje traju svakodnevne intervencije na desnoj ruci

„Prirodno spajanje"

Vaskularni hirurg Milo¹ Nikodijeviæ obja¹njava za Press da se cirkulacija gubi upravo kada doðe do infekcije, usled èega popu¹taju ¹avovi i krvni sudovi.

- O stanju Daèe Ikodinoviæa znam i mogu da prièam samo na osnovu izve¹taja koje sam èitao. Ako je ruka zahvaæena infekcijom, prognoze su veoma problematiène. Ponovno o¾ivljavanje ruke je veoma spor proces. Naravno, mnogo je bolje ako se kalemljenje, odnosno njeno spajanje, obavlja prirodno, a ne ve¹taèki. S obzirom na to da proces leèenja ruke traje dosta dugo, mislim da su mu lekari uradili prirodno spajanje, ¹to je dobro i ¹to znaèi da ima vi¹e ¹ansi za oporavak. Meðutim, ako se inficira, a raðeno je ve¹taèko spajanje, prognoze su veoma nezahvalne - objasnio je prof. dr Nikodijeviæ.

(LJ. R.)



:news:
Daèin oporavak mo¾e da traje mesecima
Autor: A. Laliæ |

NOVI SAD - Danilo Ikodinoviæ, posle prvih znakova pobolj¹anja, sada ulazi u fazu oporavka koji æe, prema prognozama lekara, potrajati nekoliko meseci. Ikodinoviæ je sve du¾e budan, a lekari mu postepeno smanjuju dozu sedativa. Veæinu vremena di¹e sam, bez pomoæi aparata.

- U buduæe ne mo¾emo oèekivati drastiène pomake. Za sada smo zadovoljni èinjenicom da Ikodinoviæ polako izlazi iz kritiène situacije. Konstantno brinemo za njegovu ruku, a radi se i provera njegovog neurolo¹kog stanja - nezvanièno ka¾e izvor „Blica“ iz Klinièkog centra u Novom Sadu, u kome se Ikodinoviæ leèi od 27. juna.
Nakon ¹to je probuðen iz plitke anestezije, u kojoj je dr¾an zbog oporavka organizma, lekari su u prilici da izvr¹e detaljnije kontrole eventualnih neurolo¹kih posledica, koje je Daèa mogao da zadobije u nesreæi. Iako je zahvaljujuæi kacigi izbegao povrede glave, lekari su strahovali da je usled velikog gubitka krvi Ikodinoviæ u jednom periodu mogao da ostane bez dotoka kiseonika u mozak.
- Dobri pokazatelji su to ¹to Ikodinoviæ pomera zdravu ruku i noge i ¹to je u stanju da komunicira sa lekarima. I to ¹to se seæa nesreæe, kao i dana koji su usledili, dobar je znak - ka¾u lekari.

blic



:news:
Daèa sedi u krevetu
Autor: A. L. |



NOVI SAD - Danilo Ikodinoviæ je u bolnièkom krevetu u polusedeæem polo¾aju. Proslavljeni vaterpolista, prema nezvaniènim saznanjima „Blica“, sve èe¹æe komunicira sa lekarima i porodicom. Komunikacija je jo¹ uvek mimikom zbog tubusa u Ikodinoviæevim ustima.

Daèa je sve du¾e budan, a lekari su jake sedative zamenili analgeticima koji mu ubla¾avaju bol od povreda zadobijenih u saobraæajnoj nesreæi 27. juna na Kaækoj petlji, kada je motorom udario u „jugo“ koji se kretao ispred njega.
- Daèa je u polusedeæem polo¾aju zbog desne ruke koja je i dalje èvrsto imobilisana. Ruka mu praktièno stoji pod pravim uglom u odnosu na telo. Ipak, on je dobro, svestan je situacije i zna da ga oèekuje duga rehabilitacija - navodi izvor „Blica“ blizak osoblju Klinièkog centra u Novom Sadu.

blic



:news:
Daèa zna da je cela Srbija disala za njega
Autor: B. M. |
Danilo Ikodinoviæ na putu je da pobedi u najva¾nijoj utakmici u ¾ivotu. Trenutak kada je iz ¹ok-sobe novosadske bolnice pre¹ao u zasebni apartman, doneo je olak¹anje njegovim na-jbli¾ima, ali i celokupnoj javnosti koja mu od nesreæe dr¾i palèeve za oporavak.

Daèinom tastu Dragoljubu Bekvalcu, treneru fudbalera Vojvodine, pao je te¾ak kamen sa srca u trenucima kad pravi planove za prodor „lala“ u kvalifikacijama za Ligu UEFA.
- Sada svi lak¹e di¹emo. Daèa je dobio borbu za ¾ivot. Sve ostalo æe iæi dalje - ka¾e otac Daèine supruge Nata¹e Bekvalac. Sa Ikodinoviæem komunicira telefonom vi¹e puta dnevno.
- U njegovom glasu oseæam optimizam i polet. Odi¹e vedrinom. Onakav je kakvog ga svi znamo. ®elim da ga posetim, ali za sada ne mogu jer nekoliko dana imam prehladu, a treba izbeæi svaku moguænost infekcije. Jedva èekam da ga sretnem i vidim onaj njegov osmeh, osetim optimistièki duh. On je prosto takav...
- prièa Dragoljub. Ka¾e da je Daèa dosta smr¹ao, ali da to ne umanjuje izglede za oporavak.
- Izgubio je nekoliko kilograma, sasvim logièno, ali je potpuno svestan, komunikativan i radoznao. Poèeo je da èita novine, ¾eli da sazna sve posle dugotrajnog sna. Poku¹avamo da mu objasnimo koliko mu je cela Srbija ¾elela dobro! Kako, to znamo samo mi, njegova porodica i najbli¾e okru¾enje. Normalno je da se ljudi interesuju za sportskog asa, ali to da je èitava Srbija uz njega, to je ne¹to posebno. Reèima je to nemoguæe opisati - prièa Dragoljub. On navodi i da posle izlaska iz kontrolisane kome Daèu zanima sve ¹to se de¹avalo od trenutka njegovog pada i te¹ke povrede.
- Nata¹a mu donosi novine, prièa o svemu ¹to ga interesuje. Onda doðe kuæi, pa nam sve potanko preprièava. Mom zetu ide nabolje i svi smo posle dugotrajnog stresa presreæni zbog toga - sa olak¹anjem ka¾e Bekvalac.

Èuje se smeh iz apartmana
Ikodinoviæ je svestan da je funkcija njegove desne ruke pod znakom pitanja i da ga oèekuje dugaèak period rehabilitacije.
- Danilo je odlièno raspolo¾en i pun optimizma. Kada je saznao sve detalje nesreæe i kakve je povrede imao, shvatio je da je bio na ivici smrti. U njemu sada preovlaðuje zahvalnost ¹to je uop¹te ostao ¾iv - ka¾u nezvanièno u bolnici. Zbog povreðene ruke, koja je i dalje èvrsto imobilisana, Ikodinoviæ ne ustaje iz kreveta. U apartman u koji je prebaèen donesen je hidraulièni krevet, tako da povremeno menja polo¾aj. Nata¹a je po ceo dan sa njim.
- Svima je drago kada povremeno èujemo smeh iz te sobe. Nakon toliko duge agonije kroz koju su oboje prolazili, lepo je videti ih nasmejane - ka¾u u bolnici. A. L.

blic

Bred

Danilo iza¹ao iz bolnice
Autor: Ana Laliæ | Foto:A.Isakoviæ |



NOVI SAD - Danilo Ikodinoviæ danas je iza¹ao iz Klinièkog centra, gde se oporavljao dva meseca od te¹kih povreda zadobijenih u saobraæajnoj nesreæi 28. juna. Kako „Blic“ saznaje, Ikodinoviæ je napustio bolnicu u pratnji supruge Nata¹e Bekvalac, koja je danas ujutro do¹la po njega, a zatim su oti¹li u svoj stan u elitnom naselju Lipov gaj, gde ih je saèekala æerkica Hana.

- Daèa i Nata¹a su napustili bolnicu u 9.20 èasova. Delovali su presreæno, seli su u kola i odvezli se. Bolnièko osoblje ih je ispratilo sve do izlaza, ¾eleæi im sreæu - ka¾e izvor „Blica“ iz Klinièkog centra. Danilo je bolnicu napustio nakon jutarnjeg previjanja povreðene desne ruke, a tek mu predstoji duga rehabilitacija. Prema saznanjima „Blica“, Ikodinoviæ æe za sada ostati u Novom Sadu, jer æe na svakih pet dana morati da dolazi u Klinièki centar na kontrolu i previjanje povreðene ruke.
- Njegovo op¹te zdravstveno stanje je dobro. Organizam se skoro u potpunosti oporavio od trauma i povreda. Sad je na redu rehabilitacija i rad na jaèanju organizma - ka¾e izvor „Blica“, napominjuæi da je Ikodinoviæ izgubio dosta na telesnoj te¾ini, kao i da su mu mi¹iæi uspavani od dugog le¾anja. Vest o Daèinom napu¹tanju bolnice ubrzo se proèula po Novom Sadu.

blic

mirror-girl

U hvala Bogu,izvadi se Daca! Imao je mnogo srece!!!! zato treba PAMET U GLAVU svima nama!

Bred

a pre svega njemu da se vise ne glupira jer je mator i ima zenu i dete ...  :wink: :F

mirror-girl

mislim da se on itekako osvestio posle ovoga,bar se nadam...

Bred

Poèeo postupak protiv Ikodinoviæa
| Izvor: Beta
Novi Sad -- Pred Op¹tinskim sudom u Novom Sadu poèelo je saslu¹anje svedoka u sluèaju protiv vaterpoliste Danila Ikodinoviæa, osumnjièenog za izazivanje saobraæajnog udesa.

Ikodinoviæa Op¹tinsko javno tu¾ila¹tvo sumnjièi da je krajem juna izazvao saobraæajnu nesreæu u kojoj je i sam te¹ko povreðen. U saop¹tenju suda se navodi da æe u daljem toku istra¾nog postupka biti sprovedeno saobraæajno-tehnièko ve¹taèenje. Op¹tinski sud je podsetio da je tu¾ila¹tvo zahtev za sprovoðenje istra¾nih radnji podnelo 27. avgusta.

Pred sudom je 10. oktobra saslu¹an Ikodinoviæ jer je od 13. oktobra morao da nastavi leèenje u Francuskoj.

Ikodinoviæev branilac Dragan Gojkoviæ rekao je ranije medijima da je njegov klijent do¾iveo te¹ke povrede glave i da se ne seæa detalja nesreæe.

Slobodan Beljanski, pravni zastupnik o¹teæenog vozaèa "zastave koral" Perice Dejanoviæa, rekao je danas za lokalni Radio 021 da su saslu¹ani i njegov klijent, kao i svedok nesreæe - vozaè traktora.

Ikodinoviæ je u udesu te¹ko povredio ruku, a povrede su bile opasne i po ¾ivot.

Nesreæa se dogodila na putu Zrenjanin-Novi Sad.

b92