Protesti protiv otpu¹tanja

Started by Bred, 14-11-2008, 20:22:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92, Beta
Beograd, Leskovac, Novi Beèej, Vrbas -- Sindikat u Leskovcu tra¾i od “Zdravlja Aktavis” da smanji broj otpu¹tenih. Radnici "Kluz-Tise" upali u fabriku, zahtevajuæi da se poni¹ti privatizacija.

Samostalni sindikat u Leskovcu tra¾i od kompanije “Zdravlje Aktavis” da smanji broj radnika koji æe biti otpu¹ten i da poveæa otpremnine. Ta kompanija najavila je da æe 194 radnika biti otpu¹teno kao tehnolo¹ki vi¹ak, sa otpremninom od 300 evra po godini radnog sta¾a.

U Samostalnom sindikatu u Leskovcu podseæaju da je posle privatizacije iz “Zdravlja” veæ oti¹lo 1.300 radnika.

Otpu¹tanjem jo¹ skoro 200 radnika ionako lo¹a ekonomska situacija u tom gradu biæe znaèajno pogor¹ana.

“Ne vidimo da je bila svrha privatizacije smanjenje broja zaposlenih, naprotiv, i u nekim prethodnim dogovorima sa Vladom bilo je reèi da se ubrizgaju nove finansijske injekcije gde æe se zapo¹ljavati novi talas nezaposlenih”, ka¾e Jovica Nedeljkoviæ, sekretar Samostalnog sindikata u Leskovcu.

Sindikat tra¾i da se ¹to je vi¹e moguæe smanji broj radnika koji æe biti otpu¹ten.

“Tu je prekvalifikacija, dokvalifikacija, slanje kod drugog poslodavca i tek na kraju tehnoloski visak”, ukazuje Nedeljkoviæ.

U “Zdravlju Aktavis” ka¾u da se otpustaju radnici iz onih delova kompanije koji godinama imaju negativne finansijske rezultate i da su ti radnici bili blagovremeno obave¹teni da æe biti progla¹eni tehnolo¹kim vi¹kom.

“Takoðe, mislim da je bitno reæi da svi ljudi koji su sada u okviru ovog programa, bili su u prilici da tokom trajanja socijalnog programa dobiju po 700 evra po godini radnog sta¾a, u vidu stimulativnih otpremnina, kao i da preðu na rad kod drugog poslodavca”, rekla je -direktorka korporativnih komunikacija “Aktavisa” Svetlana Mirkoviæ.

Uhap¹en direktor "Prehrane"

Dragoljub K, zastupnik Akcijskog fonda Republike Srbije i direktor trgovinskih preduzeæa "Prehrana" AD Sombor i "Prehrana Mis" doo Sombor, uhap¹en je zbog sumnje da je zloupotrebio slu¾beni polo¾aj, falsifikovao slu¾bene isprave i zloupotrebio ovla¹æenja u privredi.

Osumnjièen je da je pribavio protivpravnu imovinsku korist veæu od 5,9 miliona dinara. Osumnjièeni je uz kriviènu prijavu priveden istra¾nom sudiji Okru¾nog suda u Somboru.
Radnici koji æe biti otpu¹teni su na godi¹njem odmoru od 3. novembra, a od sledeæeg meseca biæe na tr¾i¹tu rada.

Radnici “Zdravlja Aktavis” za sada su odustali od najavljenog protesta.

Sindikat i Nacionalna sluzba za zapo¹ljavanje imaju rok od 15 dana da daju svoje mi¹ljenje o odluci kompanije da otpusti 194 radnika.

Ukoliko te institucije imaju konstruktivne predloge, kompanija æe ih uzeti u razmatranje.

Mirkoviæeva nije mogla da ka¾e da li postoji moguænost da radnici dobiju veæe otpremnine.

“Kompanija æe naravno razgovarati sa radnicima i ukoliko bude bilo promena, kompanija æe obavestiti javnost”, rekla je ona.

Od sledeæeg meseca u “Zdravlju Aktavis” najverovatnije æe raditi oko 700 radnika.

Sindikati smatraju da odluka o otpu¹tanju nije opravdana, s obzirom na to da je nedavno poslovodstvo kompanije objavilo da æe biti poveæan obim proizvodnje i izvoza.


ostatak => http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=11&dd=14&nav_category=9&nav_id=328941