Licence za lekare

Started by Bred, 20-09-2008, 12:52:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne ...

Uz licencne listove, svaki lekar æe dobiti i primerak statuta i kodeksa profesionalne etike.

Va¾nost licenci povezana je sa procesom kontinuirane medicinske edukacije, koja podrazumeva da svaki lekar treba da prikupi godi¹nje 24 boda i to na skupovima koje treba da akredituje Savet za zdravstvo Republike Srbije - struèno telo koje jo¹ nije formirano.

Lekarska komora Srbije najavljuje da æe na narednoj sednici Skup¹tine, najverovatnije u novembru, izabrati sudije Suda èasti koji æe se baviti svim sluèajevima nesavesnog leèenja.

b92



:news:
Prve lekarske licence
| Izvor: B92
Beograd -- Lekarska komora Srbije sveèano je dodelila licence za rad lekara u Narodnoj skup¹tini.

Tri stotine lekara polo¾ilo je zakletvu, a licence æe va¾iti od 1. januara 2009. i lekari æe imati obavezu da ih obnavljaju na svakih sedam godina. Ministar zdravlja Tomica Milosavljeviæ kazao je da nema preporoda i oporavka Srbije bez èuvanja i unapreðenja zdravlja njenih graðana.

“Licence lekarima jesu povatak dostojanstva nama kao profesiji, ali su put za jaèanje kvaliteta, vraæanje poveranja graðana, vraæanje dostojanstva pacijentima", poruèio je ministar zdravlja.

"Dostojanastvo lekara i dostojanstvo pacijenta delovi su jedne te iste slike, a ona se zove èuvanje i unapreðivanje zdravlja i pobeðivanje bolesti“, rekao je Milosavljeviæ.

Predsednik Srbije Boris Tadiæ poruèio je srpskim lekarima da dru¹tvo ide napred kada svaka profesija i struka po¹tuju svoje zakone i vrednosti.

“Biti lekar znaèi odoleti isku¹enjima ili uverenju da zbog toga ¹to je neko lekar jeste iznad nekog drugog, a i to se ponekad de¹ava, kao ¹to se i onome ko obavlja posao predsednika ili ministra de¹ava da pomisle da su zbog toga iznad nekog drugog", kazao je predsednik Srbije.

"Niko nije iznad drugog i svi imamo obavezu da pomognemo svakom èoveku u svakoj prilici jer samo na taj naèin gradimo graðansko i civilizovano dru¹tvo“, smatra Tadiæ.



:news:
Licenca obavezna za svakog doktora
Autor: Sonja Todoroviæ | Foto:foNet | Blic

Lekarska komora Srbije, nakon 63. godine, sveèano je juèe dodelila prvih 300 licenci za rad. Do kraja godine i ostali lekari æe dobiti licence, jer od 1. januara 2009. godine nijedan doktor neæe moæi da radi bez ovog dokumenta.



U Narodnoj skup¹tini 300 lekara, zajedno sa direktorkom Lekarske komore i ministrom zdravlja, polo¾ili su zakletvu.
- Imamo posebnu privilegiju i obavezu da, osnivajuæi Lekarsku komoru Srbije, obavimo zadatak koji je trebalo da bude obavljen ranije, da uspostavimo kontinuitet koji neprekinuto traje i to toliko da se njime Srbija mo¾e samo ponositi - kazao je ministar zdravlja dr Tomica Milosavljeviæ.
Lekarska komora æe, pre svega, izdavati licence lekarima - one se izdaju na sedam godina, nakon èega se obnavljaju, a mogu biti oduzete ako se utvrdi profesionalna gre¹ka i ako tako odluèi Sud èasti komore. Svi lekari moraju da budu èlanovi Komore i da poseduju licence.
- Uslove za dobijanje licence dobilo je 28.561 lekara. Jo¹ 500 njih se prijavilo za licencu, ali oni moraju da proðu jo¹ neke provere - ka¾e dr Tatjana Radosavljeviæ.
Da bi licencu mogli da obnavljaju, lekari moraju da sakupe 24 boda svake godine. Zbog toga æe morati da odlaze na kongrese, struène skupove. Neophodno je i da 50 odsto svog radnog vremena rade u struci za koju dobijaju licencu i redovno plaæaju èlanarinu, koja iznosi oko 0,8 odsto od neto plate, a to je od 500 do 700 dinara meseèno.
- Za pacijente to znaèi da æe lekar koji ima licencu morati da se pridr¾ava odredaba kodeksa medicinske etike i da æe morati stalno da se usavr¹ava i da leèi po najnovijim metodama - obja¹njava dr Radosavljeviæ.
©to se tièe Suda èasti, èija je du¾nost da ustanovi da li nekom lekaru treba oduzeti licencu ukoliko nesavesno leèe pacijente, poèeæe da radi krajem novembra ili poèetkom decembra.
- Sud èasti æe biti organizovan na prvoj sednici skup¹tine Lekarske komore. Tog momenta æe poèeti i da radi. Svaki predmet koji je stigao u komoru nije zastareo. Meðutim, samo pravosna¾na osuda za dela nesavesnog leèenja i protiv zdravlja ljudi onemoguæava lekaru da dobije licenca - obja¹njava dr Radosavljeviæ.
Za dodelu preostalih licenci doktorima, Lekarska komora æe organizovati sliène skupove u Novom Sadu, Ni¹u, Kosovskoj Mitrovici i drugim gradovima u Srbiji.
Meðu prvima kojima je licence dodelio predsednik Republike Srbije Boris Tadiæ bili su: direktorka LKS Tatjana Radosavljeviæ, ministar zdravlja Tomica Milosavljeviæ, predsednik SLD Vojko Staniæ, naèelnik Vojno medicinske akademije dr Miodrag Jevtiæ, predsednik Skup¹tine LKS prof. dr Milan Antoniæ… Uz licencu za rad, lekari su juèe, takoðe, dobili statut i kodeks profesionalne etike.

Tadiæ: Obaveza svih graðana je da pomognu drugima


Predsednik Srbije Boris Tadiæ izjavio je da je obaveza svih graðana da pomognu onima kojima je pomoæ neophodna, jer se samo na taj naèin Srbija gradi kao graðansko i civilizovano dru¹tvo, zasnovano na pravim vrednostima. Tadiæ je u Domu Narodne skup¹tine na ceremoniji dodele prvih licenci srpskim lekarima poruèio da dru¹tvo ide napred kada svaka profesija i struka po¹tuju svoje zakone i vrednosti.
On je lekare podsetio i na obavezujuæu reèenicu iz Hipokratove zakletve: „Po¹tovaæu tajne onoga ko mi ih poveri, moje kolege æe mi biti braæa, apsolutno æu po¹tovati ljudski ¾ivot i najveæa briga æe mi biti zdravlje mog bolesnika.“