Blokirali put sve¹tenstvu CPC-a

Started by Bred, 22-09-2008, 16:10:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92, Tanjug
Podgorica, Beograd -- Crnogorska policija uhapsila 65 stanovnika sela Dragovoljiæi kod Nik¹iæa jer su blokirali put sve¹tenstvu i vernicima CPC-a.

Me¹tani sela blokirali su put koji vodi do sela Risiji Do. Motiv za blokadu puta je spreèavanje sve¹tenstva i vernika Crnogorske pravoslavne crkve da proðu tim putem do mesta gde je trebalo da obave osve¹tavanje temelja verskog objekta crnogorske crkve.

Prema policijskom saop¹tenju, grupa od oko 50 graðana blokirala je put gde su postavili i svoja vozila nedozvoljavajuæi prolazak koloni ljudi, niti odvijanje saobraæaja.

"Putevi se ne mogu blokirati"

Ministar unutra¹njih poslova Crne Gore Jusuf Kalameproviæ rekao je, povodom hap¹enja nekoliko desetina me¹tana sela Dragovoljiæa i Risijeg dola, da u Crnoj Gori svako ima pravo da javno ispoljava svoja uverenja, ali na miran naèin.

"Javni red i mir moraju da se po¹tuju, a putevi ne mogu biti blokirani", rekao je Kalamperoviæ u izjavi Tanjugu.
Zbog za¹tite bezbednosti graðana i uspostavljanja ponovnog saobraæajnog toka, policija je uklonila fizièke prepreke i li¹ila slobode 65 osoba, a u incidentima nije bilo povreðenih, saop¹teno je.

Policija je potvrdila da je oduzela nekoliko fotoaparata koji su vraæeni kada je utvrðeno da su vlasnici fotoreporteri.

Incidentu u Dragovoljiæima prethodila je najava iz Crnogorske pravoslavne crkve da æe u mestu Risiji Do osve¹tati temelje novog manastira i istovremeno izneli optu¾be da Srpska pravoslavna crkva u konaku kapele u selu Dragovoljiæi okuplja paramilitarne jedinice.

Povodom hap¹enja me¹tana koji su blokirali put oglasio se i mitropolit srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radoviæ, koji je optu¾io policiju za neprofesionalizam i drskost, a sliène konstatacije su iznele i pojedine opozicione partije.

Iz Crnogorske pravoslavne crkve izra¾eno je zadovoljstvo ¹to je policija prvi put intervenisala da toj verskoj organizaciji omoguæi da sprovede svoje pravo.

Inaèe, amerièki Stejt department je u godi¹njem izve¹taju o stanju verskih sloboda konstatovao da Vlada Crne Gore u praksi generalno po¹tuje slobodu veroispovesti.