Evropska "plava karta"

Started by Bred, 26-09-2008, 19:27:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Brisel -- Ministri policija zemalja EU podr¾ali sistem izdavanja dozvola za useljavanje obuèenih emigranta iz zemalja u razvoju, kao konkurenciju "zelenoj karti" SAD-a.

EU ¾eli da bude konkurenta u privlaèenju obuèenih radnika iz zemalja u razvoju kako bi zadovoljila potrebe za radnom snagom. Diplomate, meðutim, ka¾u da ministri nisu uspeli da se dogovore kada æe sistem "plave karte" poèeti da funkcioni¹e nakon ¹to je Èe¹ka saop¹tila da ¾eli da se prvo uklone ogranièenja za radnike iz novih èlanica EU da rade ¹irom Unije.

"Postoji naèelan sporazum o tome", rekao je novinarima nemaèki ministar unutra¹njih poslova Vofgang ©ojble i naveo da je preostalo da se srede nere¹eni "tehnièki detalji".

©panski ministar za rad i imigraciju Selestino Korbaæo izneo je oèekivanje da æe shema izdavanja "plave karte" biti odobrena do kraja godine.

Plava karta omoguæiæe br¾e dobijanje radne dozvole, sticanje rezidencijalnog statusa, kao i da se posednicima tog dokumenta lak¹e pridru¾e èlanovi porodice.

Analitièari, meðutim, dovode u pitanje efikasnost tog sistema buduæi da kandidatu nudi pristup samo jednoj zemlji, èime mu ogranièava moguænosti zapo¹ljavanja u odnosu na druge imigrante. Nakon rada u jednoj èlanici EU, kandidati moraju da podnesu zahtev za novu "plavu kartu" ako ¾ele da rade u drugoj zemlji.

Amerièka "zelena karta" omoguæava pravo na stalno naseljavanje i rad u SAD.

b92