Pol Njuman umro okru¾en porodicom i prijateljima u Vestportu

Started by Bred, 29-09-2008, 17:32:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Oskarovac Pol Njumen, glumac i reditelj, filantrop i vozaè trkaèkih automobila, umro je prekjuèe u 84. godini ¾ivota nakon duge borbe sa rakom. Njegov predstavnik je izjavio da je Njuman umro kasno u petak okru¾en porodicom i prijateljima na svojoj farmi u Vestportu u saveznoj dr¾avi Konektikat.

Pol Njumen je bio jedan od najizuzetnijih amerièkih glumaca, ali je odbijao da igra holivudsku zvezdu ¾eljnu publiciteta. Mada se pojavio u preko 50 filmova, ovaj dobitnik Oskara je vi¹e voleo da ¾ivi povuèeno u gradiæu Vestportu u saveznoj dr¾avi Konektikat, sa suprugom, glumicom D¾oan Vudvord. Pol Njumen je odrastao u predgradju Klivlenda u Ohaju. Po¹to je diplomirao na Kenion koled¾u u Ohaju, proveo je dve godine igrajuæi u lokalnim produkcijama. Potom se vratio u Klivlend gde je, nakon smrti oca, vodio porodièni biznis. Medjutim, 18 meseci kasnije, upisao se na Dramski fakultet Jelskog univerziteta.

Kao ¹to je sam objasnio: «Imao sam unutra¹nji poriv da glumim. Be¾ao sam od biznisa prodaje sportske opreme.»

1953. je nastupio na Brodveju u drami «Piknik». Kritièari su vrlo povoljno ocenili nastup. Tokom prikazivanja drame, Njumen je potpisao ugovor sa studiom Vorner Braders i upoznao D¾oan Vudvord, koja je dobila ulogu u filmu «Piknik». 1954. godine, po¹to se razveo od prve supruge, venèao se sa D¾oan Vudvord sa kojom je tokom niza godina dobo ¹estoro dece. 1954. godine je takodje debitovao u filmu «The Silver Chalice», bibliskom epu, za koji njegova porodica tvrdi da je «najgori film svih vremena». Medjutim, sreæa se promenila i od 1958. do 1967. je nastupao u klasiènim amerièkim ostvarenjima «Cat on a Hot Tin Roof», «The Hustler», «Hud» i «Cool Hand Luke». Takodje je nastupao u hit filmovima «Butch Cassidy and the Sundance Kid» i «Sting».

Tokom vi¹e od ¹est decenija glume, devet puta je nominovan za Oskara i dobio je poèasnu titulu najboljeg glumca za ulogu u filmu «The Color of Money» iz 1986. godine. Uz izvanredan smisao za crni humor, rekao je u intervju za TV da ga je osvajanje Oskara u 62. godini ¾ivota, li¹ilo iluzijee da æe ga dobiti pod stare dane.

«Lepo je ¹to sam ga dobio, ali je ovo uni¹tilo sliku koju sam imao, koja mi je uvek bila u glavi, na kojoj publika pada u trans, èita se moje ime, na scenu se donose nosila i ova èvornovata, sme¾urana ruka se pomalja ispod èar¹ava, grabi Oskara i sklanja ga pod pokrivaè. I onda iznose nosila. Eto li¹ili su me tog sna i ne znam da li sam sreæan zbog toga.»

Njumen je snimao filmove i 90-tih godina pro¹log veka: «Mr. and Mrs. Bridge» , «Hudsucker Proxy» i «Message in a Bottle». Nakon zavr¹etka poslednjeg filma, u jednom intervjuu je izjavio da bi mogao da razmisli o snimanju jo¹ jednog filma pre no ¹to se penzioni¹e.

«Èujte, dugo veæ glumim. Hteo bih da probam ne¹to drugo. Da razmislim o odreðenim vidovima duhovnog ¾ivota. Ne mislim na Boga, mislim na duhovni svet. Kako je neko rekao: poslednja stvar koju èovek ¾eli da uèini jste poslednja stvar koju i uèini. Hoæu da se pripremim za to.»

Strast prema automobiliskim trkama je dovela do uspe¹ne sporedne karijere trkaèkog vozaèa i 1975. godine bio je drugi u trci 24 sata lE mANA. 1990. godine, U 70. godiniI ¾ivota, bio je drugi u 24-oèasovnoj trci u Dejtona bièu i postao najstariji vozaè pobednièkog tima. Njumen je takodje stekao priznanja za rad iza kamere, dobio je Zlatni globus i nominaciju za Oskara za najboljeg reditelja za film «Rachel, Rachel», u kojem je igrala njegova supruga. Po¹to je proveo gotovo pola veka na filmu, Pol Njumen je priznao da se ta industrija promenila na naèin koji mu se ne dopada.

«Kad sam poèeo filmsku karijeru, to je bilo vrlo slièno automiblskim trkama: odnosno vladala je drugarska atmosfera. Da, bilo je va¾no raditi, ali prijateljstva su bila iznad svega. Sada imam oseæaj da su najva¾niji raspored snimanja i datumi premijere, a ne sam film. To je uznemiravajuæe. Pitam se da li filmovi zaista i dalje te¾e da prouèe ljudska stanja.»

Pored filmova i strasti prema automobilima, Njumen je osnovao kompaniju prehrambenih proizvoda «Newman's own». Kompanija proizvodi sosove za salatu i za ¹pagete, kao i kokice. Zaradom od te kompanije finansiran je odreðen broj humanitarnih organizacija koje je Pol Njumen osnivao tokom niza godina. Jedna od njih Skot Njumen Fondacija, osnovana u èast njegovog sina Skota, koji je umro u 28. godini od preterane doze lekova i alkohola. Glumac, reditelj i filantrop Pol Njumen umro je u osamdeset èetvrtoj godini ¾ivota.

voanews.com