Otkrivena dva minerala na Marsu

Started by Bred, 30-09-2008, 13:11:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
Pasadena -- Kosmièka sonda "Feniks" otkrila je na Marsu dva minerala ¹to pokazuje da je na Crvenoj planeti u pro¹losti bilo vode u teènom stanju.

Kako su objasnili predstavnici Laboratorije reaktivnog kretanja iz Pasadene u Kaliforniji, koja rukovodi misijom "Feniksa", minerali karbonat kalcijuma i silikati formiraju se na Zemlji pri kontaktu s vodom u teènom stanju.

Pored toga, "Feniks" je poslao podatke o vremenu na Marsu uoèi dolaska zime. Nad Crvenom planetom na visini od èetiri kilometra pada sneg, ali pre no ¹to stigne do povr¹ine ispari.

Prema reèima profesora Turon Pitera Smita nastavlja se sakupljanje informacija s Marsa ne bi li se dobio glavni odgovor, da li je nekada bilo uslova za ¾ivot, navodi agencija Itar tas.

Misija "Feniksa" je najpre planirana tri meseca. Meðutim, zbog dobrog stanja aparata produ¾ena je za mesec dana, a zatim do kraja ove godine. Osnovni problem misije je nedostatak solarne energije na mestu prizemljenja aparata. Za razliku od sonda "Spirit" i "Opotjuniti", "Feniks" istra¾uje u mestu i ne kreæe se.

Oèekuje se da æe krajem godine potpuno iscrpsti rezerve energije i iskljuèiti se. Pre nego ¹to sasvim uæuti ukljuèiæe mikrofon i poslati na Zemlju zvuke atmosfere Marsa.

b92



:news:

Na Mesecu ima vode

Tri svemirske letelice su do sada potvrdile da na Mesecu, jedinom prirodnom satelitu planete Zemlje, zaista postoji voda. Ona nije pronaðena u dubokim tamnim kraterima, niti ispod povr¹ine Meseca kako se do sada mislilo, veæ, kako najnoviji podaci pokazuju, voda je u slaboj koncentraciji difuzno rasprostranjena po celoj Meseèevoj povr¹ini u vidu hidroksilnih grupa i vodenih molekula.

Pi¹e: Nikola Bo¾iæ
Voda na Mesecu


Na Mesecu, mo¾da èak postoji i proces kru¾enja vode u kom se molekuli razbijaju i reformiraju tokom vremena od 2 nedelje, ¹to je du¾ina Meseèeve obdanice. To ne znaèi da na Mesecu postoji nekakav ledeni pokrivaè, jer kolièina vode koja se tamo nalazi nije znatno veæa od one koja se mo¾e naæi u pustinjama na Zemlji. Sve u svemu, izvesno je da na Mesecu ima mnogo vi¹e vode nego ¹to se do sada smatralo.

Za Mesec se mislilo da je ekstremno suv nakon ispitivanja uzoraka koji su sa njega doneti tokom Apollo i Luna misija. Mnogi uzorci Meseèevog tla su sadr¾ali tragove vode, ali se nije moglo sa sigurno¹æu tvrditi da je ta voda zaista sa Meseca zbog toga ¹to kontejneri u kojima su dono¹ene stene nisu bili vodootporni. Nauènici su smatrali da su se tragovi vode na koje su nailazili pri ispitivanju uzoraka, na¹li u kontejnerima zbog vla¾nog vazduha Zemljine atmosfere. Tako je opstala pretpostavka da pored moguæeg leda na Meseèevim polovima, na Mesecu nema vode.

Èetrdeset godina kasnije, instrument za mapiranje mineralnih struktura Meseèeve povr¹ine - Moon Mineralogy Mapper (M3), sada veæ izgubljene, letelice Chandrayaan-1, je pokazao da se infracrvena svetlost apsorbuje u blizini lunarnih polova na talasnim du¾inama konzistentnim sa materijalima u èijoj graði uèestvuju hidroksilne grupe i molekuli vode.

M3 je za cilj imao da prikuplja podatke o tome kako se Sunèeva svetlost odbija od Meseèevu povr¹inu, kako bi se saznalo od èega je sastavljeno Meseèevo tlo. Po¹to razlièiti minerali ne odbijaju jednako svetlost razlièitih talasnih du¾ina, na taj naèin se mogu i razlikovati, odnosno identifikovati.

nastavak -> http://www.b92.net/zivot/nauka.php?yyyy=2009&mm=10&dd=09&nav_id=385613



:news:
NASA: Dosta vode na Mesecu
| Izvor: B92
Beograd -- Amerièka svemirska agencija NASA objavila je da je prona¹la veliku kolièinu vode na Mesecu.

NASA je pro¹log meseca poslala raketu na Mesec, koja je, planirano, udarila u povr¹inu Zemljinog satelita kako bi napravila krater iz koga je trebalo da se uzmu uzorci leda. Nauènici koji su proveravali sakupljene podatke sada ka¾u da su instrumenti zabele¾ili obilne kolièine vodenih isparenja. Jedan od njih je objasnio da su ta isparenja jednaka kolièini od 48 litara vode.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=11&dd=14&nav_category=15&nav_id=392588



:news:
Spektakularne slike Marsa otkrile dokaze o postojanju prastarih jezera

Spektakularne satelitske snimke sugeriraju kako je Mars bio dovoljno topao za postojanje jezera prije kojih 3 milijarde godina. Radi se o periodu za koji se dosad, na temelju istra¾ivanja objavljenog u èasopisu "Geology", smatralo kako je bio prehladan i presu¹an za odr¾avanje tekuæe vode na povr¹ini planeta.

Istra¾ivanje koje je proveo tim s Kraljevskog fakulteta London te Sveuèili¹nog fakulteta London (UCL) sugerira kako su za vrijeme hesperijske epohe, prije otprilike 3 milijarde godina, na Marsu postojala jezera otopljenog leda. Bila su oko 20 km ¹iroka, a nalazila su se du¾ ekvatora.

Prija¹nja su istra¾ivanja naznaèavala kako je Mars imao toplu i vla¾nu ranu povijest, ali je prije 4 do 3,8 milijarde godina (dakle prije hesperijske epohe) planet izgubio veæinu atmosfere te postao hladan i suh. U novom istra¾ivanju, znanstvenici su analizirali detaljne slike koje je prikupio NASA-in satelit "Reconnaissance" koji trenutaèno kru¾i oko crvenog planeta i zakljuèili kako je naknadno bilo perioda u kojima je Mars bio topao i vla¾an. Naime, ka¾u kako je tokom tih perioda moglo doæi do poveæane vulkanske aktivnosti, udara meteora ili promjena u Marsovoj orbiti ¹to bi sve moglo utjecati na zagrijavanje atmosfere, dovoljno za otapanje leda. To bi ujedno i dovelo do poveæanja gustoæe atmosfere na neko vrijeme ¹to bi zadr¾alo vi¹e sunèeve svjetlosti. Sve zajedno uzrokovalo bi dovoljno poveæanje temperature za odr¾avanje tekuæe vode na povr¹ini.

Dr. Nicholas Warner, voditelj istra¾ivanja s Odsjeka za znanost o Zemlji i strojarstvo na Kraljevskom fakultetu u Londonu navodi kako su se dosada¹nja istra¾ivanja fokusirala na ranu i nedavnu povijest Marsa. " Znanstvenici su zanemarili hesperijsku epohu po¹to se smatralo kako je u tom periodu Mars bio smrznuta pustinja. Ono ¹to je uzbudljivo, kako je pokazalo na¹e istra¾ivanje, je da je taj srednji period bio mnogo dinamièniji negoli se dosad smatralo."

Znanstvenici su skupili slike s "Reconnaissancea" i analizirali nekoliko depresija smje¹tenih iznad Ares Vallis, divovskog klanca koji se prote¾e 2000 km du¾ ekvatora. Dosad se nije moglo objasniti porijeklo ovih depresija, ali se vjerovalo kao su nastale sublimacijom, procesom kojim led prelazi direktno iz krutog u plinovito agregatno stanje. Gubitak leda uzrokovao bi praznine izmeðu èestica tla ¹to bi uzrokovalo uru¹avanje tla.

U novom istra¾ivanju, pri analizi ovih depresija otkriven je niz malih sinusoidalnih kanala koji ih povezuju. Znanstvenici tvrde kako je takve kanale mogla naèiniti iskljuèivo tekuæa voda, a ne sublimacija leda. Uspjeli su dobiti na te¾ini svojih zakljuèaka usporeðujuæi slike s Marsa sa slikama sliènih krajolika na Zemlji poput Sibira i Aljaske. Radi se o podruèjima topljenja permafrosta gdje nastaju jezera povezana istim tipom odvodnih kanala kakvi su uoèeni na Marsu. Tim vjeruje kako su jezera nastala topljenjem leda, a kod nekih je do¹lo i do prelijevanja, ¹to je omoguæilo vodi probijanje puta kroz smrznutu zemlju do ni¾ih jezera stvarajuæi pritom sporne kanale.

Profesor Jan-Peter Muller, Mullard Space Science Laboratory, Odsjek za fiziku svemirske klime na Sveuèili¹tu u Londonu, zaslu¾an za kartiranje 3D prikaza povr¹ine Marsa, dodaje: "Mi danas mo¾emo napraviti 3D model povr¹ine Marsa s rezolucijom ispod jednog metra ¹to je gotovo jednako dobro kao i u sluèaju slika s komercijalnih satelita koji kru¾e oko Zemlje. To nam omoguæava mnogo rigoroznije testiranje na¹e hipoteze."

Starost jezera odreðena je brojanjem kratera, metodom koju su razvili NASA-ini znanstvenici pri odreðivanju starosti geolo¹kih posebnosti Mjeseca. Vi¹e kratera oko takvih mjesta sugerira veæu starost u odnosu na mjesta s manje kratera. Tokom istra¾ivanja, prebrojano je preko 35 000 kratera u podruèju oko jezera èime je utvrðeno kako su nastala prije otprilike 3 milijarde godina. Nije sigurno koliko su trajali topli i vla¾ni periodi tokom hesperijskog doba niti koliko je dugo jezera ispunjavala tekuæa voda. Znanstvenici vjeruju kako bi ovo istra¾ivanje moglo biti od koristi astrobiolozima koji tragaju za dokazom ¾ivota na Marsu. Tim sugerira kako bi ova jezera mogla biti pokazatelj podruèja koja su mogla biti dovoljno topla i vla¾na za stvaranje ¾ivotnih uvjeta koji su mogli biti zadovoljavajuæi za razvoj mikroba. Nadalje istièu kako bi ba¹ ta podruèja mogla biti ciljevi novih robotskih misija na Mars.

Sljedeæi bi korak bilo pro¹irenje istra¾ivanja na druga podruèja du¾ ekvatora ne bi li se utvrdilo kolika je bila rasprostranjenost ovih jezera tokom hesperijskog doba. Fokusirat æe se na sam ulaz u Ares Vallis; Chryse Planitia, za koji su satelitske snimke pokazale moguæe postojanje sliènih jezera. Istra¾ivanje je rezultat suradnje Odsjeka za znanost Zemlje i strojarstvo na Kraljevskom fakultetu u Londonu te Odsjeka svemirske fizike na UCL-u. Projekt su financirali Science and Technology Facilities Council, Royal Society te zaklada Leverhulme.

Izvor: sciencedaily.com
Prevod:Znanost.com (http://www.znanost.com/svemir/suncev-sustav/629-spektakularne-slike-marsa-otkrile-dokaze-o-postojanju-prastarih-jezera?PHPSESSID=3c28a208eeecf0472247fefd87273a4b)