Nobelova nagrada za medicinu

Started by Bred, 06-10-2008, 13:39:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Tanjug
Stokholm -- U Stokholmu je danas dodeljena Nobelova nagrada za medicinu.

Dobitnici ovogodi¹nje Nobelove nagrade za medicinu ili fiziologiju jesu Nemac Harold cur Hauzen i dvoje Francuza - Fransoaz Bare-Sinusi i Lik Montanje, saop¹tio je danas Institut "Karolinska" u Stokholmu.

Nagrada u iznosu od 10 miliona ¹vedskih kruna (1,4 miliona dolara) dodeljena je nemaèkom nauèniku za otkriæe da je humani papiloma virus (HPV) uzroènik raka grliæa materice. Cur Hauzenovo otkriæe dovelo je do razvoja vakcine za rak grliæa materice, navodi se u saop¹tenju Instituta.

Francuskim nauènicima odato je priznanje za otkriæe virusa HIV, uzroènika side.

Cur Hauzen (72) je radio kao profesor, a bio je predsednik i nauèni direktor Centra za istra¾ivanje raka u Hajdelbergu do odlaska u penziju.

Fransoaz Bare-Sinusi roðena je 1947, ima doktorat iz virusologije i nalazi se na èelu Odeljenja za regulaciju retrovirusnih infekcija u Pasterovom institutu u Parizu. Montenje je roðen 1932. i penzionisani je profesor i direktor Svetske fondacije za istra¾ivanje side.

Nagrada iz medicine je, tradicionalno, prva Nobelova nagrada koja se dodeljuje svake godine.

Oni su nagradu dobili za otkriæe dva virusa koji izazivaju ozbiljne bolesti kod ljudi, saop¹tio je danas Institut "Karolinska" u Stokholmu.

b92