Od jeseni elektronski potpisi

Started by Bred, 28-08-2008, 18:09:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- Od jeseni bi trebalo da poène primena elektronskog potpisa u poslovanju, najavila je Jasna Matiæ, ministarka za telekomunikacije.

Ako primena elektronskog potpisa za¾ivi, kako ka¾u u Ministarstvu telekomunikacija, zahtev za deèji dodatak, osnivanje preduzeæa ili izdavanje graðevinske dozvole moæi æe da se dobije putem raèunara, uz elektronski potpis. To znaèi da bi graðani Srbije mogli postepeno sve manje vremena da provode na ¹alterima.

Olivera Popoviæ, suvlasnica kompanije koja se bavi razvojem softvera, ka¾e da æe joj elektronski potpis omoguæiti da manje vremena provodi uplaæujuæi razne meseène doprinose, PDV, ali i pri potpisivanju ugovora.

"Smatram da æe to biti od velike pomoæi. Gde god bude bilo moguæe da ne odete lièno, a treba da potpi¹ete ne¹to, a mo¾ete preko interneta - svakako æe pomoæi. To se, kad su firme u pitanju, misli na obaveze koje firme imaju prema dr¾avi, kao ¹to su plaæanje raznih poreza, carinskih da¾bina", ka¾e ona.

Elektronski potpis mo¾e potpuno zameniti svojeruèni, ali i papirnu dokumentaciju. Na taj naèin kompanija ¹tedi novac koji bi inaèe bio potro¹en na ¹tampanje, slanje i uop¹te rad sa papirnim dokumentima.

Takoðe, overa ugovora vi¹e neæe morati da se obavlja u prisustvu obaju partnera. Biæe dovoljno da se dokument po¹alje elektronskom po¹tom, a verodostojnost garantuje elektronskim potpisom.

[youtube=425,350]9fTdkQyfQKA[/youtube]

"Elektronski potpis je va¾na karika za mnoge servise da bi se uspostavili. Ono ¹to æe biti direktno korisno je da æe graðani, imajuæi tu karticu, moæi elektronskim putem nekome da po¹alju dokument ili da firme meðusobno komuniciraju. Tu postoji autentiènost, a re¹ena je neporecivost", ka¾e Neboj¹a Vasiljeviæ, pomoænik ministra za telekomunikacije.

Kako u po¹ti ka¾u, svi podaci o korisniku su tajni i dobro za¹tiæeni. Potpis garantuje tajni kriptografski kljuè i javni i elektronski setifikat korisnika. Na njemu su zabele¾eni jo¹ neki podaci.

"Podaci o samom korisniku kao ¹to je ime, prezime, opciono mejl adresa korisnika, a za kvalifikovane sertifikate koji æe se koristiti za komunikaciju sa dr¾avnom upravom biæe i matièni broj", ka¾e Dragan Spasiæ iz PTT Srbija.

Elektronski potpis æe ko¹tati od 600 do 650 dinara, a godi¹nja naknada za serverski sertifikat je jo¹ 1.200 dinara. Za dobijanje elektronskog potpisa za graðane potrebna je samo lièna karta, a za firme i izvod iz privrednog registra. Ceo proces traje od sedam do deset dana.



:news:
PTT-u licenca za elektronski potpis
| Izvor: Beta
Beograd -- Javno preduzeæe PTT u èetvrtak dobija licencu za izdavanje elektronskih potpisa koji imaju snagu svojeruènog potpisa, najavila je ministarka Jasna Matiæ.

Zakon o elektronskom potpisu usvojen je 2004. godine, a do sada niko nije dobio licencu za izdavanje takozvanih kvalifikovanih elektronskih potpisa, koje priznaje dr¾ava, i zato imaju pravnu snagu liènog potpisa.

Jelena Jovanoviæ, iz Privredne komore Srbije, kazala je da æe Komora krajem januara 2009. godine imati sve uslove da se prijavi za izdavanje elektronskih potpisa i da æe tada podneti prijavu.

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matiæ kazala je pro¹log meseca da sa Ministarstvom unutra¹njih poslova pregovara o tome da se nove liène karte sa èipom koriste i kao elektronski potpis.

Elektronski potpis omoguæava firmama i graðanima da dokumenta potpisuju elektronskim putem, bez svojeruènog potpisa, kao i da sklapaju ugovore i obavljaju druge poslovne transakcije putem Interneta.

U Srbiji su do sada izdavani samo nekvalifikovani potpisi, ¹to znaèi da ih dr¾ava nije priznavala, ali da su mogli da ih primenjuju graðani i preduzeæa koji sklope ugovor da æe ih priznavati radi lak¹eg poslovanja.

Pravilnik o izdavanju kvalifikovanih elektronskih potpisa usvojen je ove godine.

b92

Bred

Prvi elektronski potpis
| Izvor: B92
Beograd -- Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetkoviæ postao je prvi korisnik elektronskog potpisa u Srbiji, nakon ¹to je elektronskim putem potpisao dokument.

Ova usluga PTT-a ubuduæe æe, osim premijeru, biti dostupna svim graðanima Srbije. Ona bi trebalo da pojednostavi i ubrza sve administrativne procedure. Graðani mogu da predaju zahteve za izdavanje sertifikata na ¹alterima po¹ta, poka¾u liènu kartu i popune obrazac. Cela procedura bi trebalo da traje oko sedam dana.

"Eto na primeru bud¾eta za 2009. godinu se videlo da su izgubljena dva dana dok se dokument umno¾io i potpisao, dok bi uz pomoæ elektronske uprave posao mogao da bude zavr¹en za 10 do 15 minuta”, rekao je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetkoviæ.

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matiæ ka¾e da æe elektronski potpis imati veliki znaèaj najpre za graðane.

“Ovo ima veliki znaèaj za obiène graðane jer æe biti ubrzane procedure, time æe se smanjiti papirologija, a u svim dr¾avama u kojima je uveden elektronski potpis drastièno je smanjena korupcija, ¹to je i na¹ clj”, rekla je ona.

Ministarka je dodala i da se nada da æe se bud¾et za 2010. godinu usvajati bezpapirnom procedurom.

---

p.s. vadjenje e-potpisa ce kostati oko 2000din.

Enea

i ti bi se stvarno elektronski potpisao?

Bred

Da. Why? Na stranu tvoja paranoja ...

Enea

[off]opet me vredjah ffs!
nemoj to vishe da radish.[/off]


Bred