Ukidanje standarda o izgledu voæa

Started by Bred, 06-11-2008, 21:23:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
Brisel -- EU za sledeæu sedmicu planira ukidanje standarda koji se odnose na minimalnu velièinu i oblik veæine voæa i povræa.

Ovi standardi bili su meta brojnih ¹ala koje su izvrgavale ruglu preteranu regulisanost tr¾i¹ta Unije, izve¹tava Rojters. "U ovim danima visokih cena hrane nema smisla bacati je samo zato ¹to ne izgleda kako treba" ka¾e Majkl Man, portparol za poljoprivredu Komisije EU.

Jedno od obja¹njenja je i da nema potrebe za nekim op¹tim standardima na ovom sektoru buduæi da velike trgovine i tako primenjuju svoje standarde.

Najavljeno ukidanje standarda izgleda i velièine voæa i povræa ne nailazi na odu¹evljen prijem kod nekih od najveæih proizvoðaèa Unije na ovom sektoru, kao ¹to su Francuska, Italija i ©panija.

Planira se ukidanje pomenutih propisa za ukupno 26 vrsta voæa i povræa, meðu kojima su kajsije, tre¹nje, vi¹nje, beli luk, praziluk, gra¹ak, spanaæ, lubenice.

Standardi za deset vrsta voæa i povræa i dalje æe biti na snazi. Reè je o jabukama, citrusnom voæu, breskvama, kru¹kama i paradajzu. Ovih deset vrsta u ukupnom prometu voæa i povræa meðu zemljama EU imaju udeo od èak tri èetvrtine.

"Èak i kod ovih deset vrsta, prodaja æe biti dozvoljena i ako standardi ne budu zadovoljeni", napominje Majkl Man.

Marian Fi¹er Bel, komesar za poljoprivredu EU zala¾e se da se uèini ne¹to kako bi se spreèilo bacanje nestadardnog voæa i povræa - o¹teæenih ili èudno izraslih ¹argarepa, prljavog praziluka, nedozrelih jabuka i slièno.

Cilj je da se ¹to veæi deo takvih plodova iskoristi u prehrambenoj industriji za proizvodnju d¾emova, slatka i drugih produkata, umesto ¹to se uni¹tava.

b92