Prva nokija na dodir

Started by Bred, 11-10-2008, 12:37:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 A. Pijevac -

„Nokija 5800 XpressMusic”, prvi telefon èuvene finske kompanije s „taèskrin” ekranom, naæi æe se u prodaji sredine decembra po ceni od 280 evra...
Nokija je posle vi¹egodi¹njeg odbijanja ipak zakoraèila na tr¾i¹te mobilnih telefona s ekranom osetljivim na dodir. Proizvod je „nokija 5800 XpressMusic”, koja izgledom i karakteristikama podseæa na Eplov „ajfon”, a oèekuje se i da nadma¹i njegov uspeh na tr¾i¹tu.

RIVALI - Ako na svetu postoji ne¹to dobro i lepo, onda ga mi kopiramo s ponosom - odgovorio je izvr¹ni potpredsednik Nokije Ansi Vanjoki na pitanje zbog èega 5800 toliko podseæa na „ajfon”.
Problem sa svim „taèskrin” telefonima je momentalno poreðenje s Eplovim „èudom”. Sudbina, naravno, nije zaobi¹la „nokiju 5800”, koja æe se prodavati od sredine decembra ove godine po ceni od 280 evra, gotovo tri puta ni¾oj od „ajfona”.
Finski proizvoðaè tvrdi da ne grize „ajfonov” deo kolaèa, veæ da je 5800 na prvom mestu muzièki telefon, drugaèijeg izgleda od tradicionalnih Nokijinih modela. Jedna od glavnih razlika je u samom ekranu, koji kod „nokije 5800 ekspresmjuzik” dozvoljava rad samo s jednim prstom, za razliku od vi¹eprstnog „ajfona”. Razlog za ne¹to slabiji LCD „taèskrin” (velièina ekrana 3,2 inèa, rezolucija 640x360 piksela) samo je u ni¾oj ceni modela 5800, koja je diktirala finalne karakteristike. „Nokija 5800”, koja je trebalo da dobije naziv „tjub”, takoðe je i po dimenzijama manja od „ajfona”, tako da svaka buduæa poreðenja gube na te¾ini.
Prava bitka dva telefona s ekranima osetljivim na dodir vodi se u muzièkom svetu. Eplov „ajtjuns” trenutno dr¾i 90 odsto muzièkog tr¾i¹ta (vi¹e od 5 milijardi pesama prodato ¹irom sveta), ali se usluga „skidanja” pesama naplaæuje. Nokija je odluèila da svim kupcima modela 5800 ponudi jednogodi¹nju upotrebu servisa „Comes With Music” za daunlodovanje pesama - besplatno! Nije te¹ko sabrati dva i dva?
©to se ostalih karakteristika tièe, 5800 je tipièna Nokija, pouzdana i dobro opremljena. Kamera je rezolucije 3.2 megapiksela (soèiva karl cajs), s autofokusom i moguæno¹æu snimanja video-klipova u VGA rezoluciji brzinom od 30 frejmova u sekundi. Neizbe¾ni deo su i podr¹ka za HSDPA za brzo surfovanje, WiFi, podr¹ka za GPS, TV izlaz, „bluetooth 2.0”… Baterija je, za razliku od „ajfona”, zamenjiva, dok æe se uz „nokiju 5800” isporuèivati i memorijska mikro SD kartica od 8 gigabajta.

24sata

Enea

mikro sd od 8 gb  :Bog

apple je apple

rrrrrrrrrrrrr