Peru: Arheolozi otkrili hram Kolud

Started by Bred, 18-10-2008, 17:24:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Lima -- Peruanski arheolozi otkrili hram star vi¹e od tri hiljade godina, za koji veruju da je pripadao civilizaciji koja je u to vreme naseljavala severnu obalu Perua.

Hram Kolud je deo arheolo¹kog kompleksa, koji se nalazi 650 kilometara severoistoèno od prestonice Lime. Tim arheologa radio je mesecima na ovom nalazi¹tu. Radi se o platformi dimenzija 150 sa 400 metara.

Èini je grupa graðevina podignutih u religiozne svrhe, koja je za to vreme najveæa u ovoj oblasti. Arheolozi smatraju da je ovo mo¾da najveæi verski kompleks u celom severnom Peruu, jer nigde nisu na¹li hram takvih dimenzija.

Upravo velièina ovog komleksa navela je arheologe na zakljuèak da je to bila verska prestonica ove oblasti. Pronaðene su stepenice i zid sa reljefnom dekoracijom u vidu ¾ivotinjskih figura.

"Tehnika konstrukcije ove graðevine je impresivna. Ona je stara tri i po hiljade godina, a kao ¹to vidite, nema ni naprslina. Ova tehnika gradnje omoguæila je izvanredan dizajn i bilo bi veoma zanimljivo prouèiti strukturu ove graðevine", rekao je voða tima arheologa Volter Alva.

Lokalne vlasti su saop¹tile da postoje dokazi koji ukazuju na to da bi se u ovoj oblasti moglo pronaæi jo¹ mnogo materijala koji pripada drevnim civilizacijama.