Marti Ahtisari dobitnik ovogodi¹nje Nobelove nagrade za mir

Started by Bred, 11-10-2008, 12:39:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Nekada¹nji predsednik Finske Marti Ahtisari dobitnik je ovogodi¹nje Nobelove nagrade za mir. Finski diplomata nagraðen je presti¾nim priznanjem zbog svoje uloge u pregovorima i mirnom re¹avanju konflikata ¹irom sveta, od Namibije do Kosova.

Norve¹ki komitet za dodelu Nobelove nagrade saop¹tio je da su Ahtisarijeva nastojanja tokom vi¹e od 30 godina karijere doprinela miru u svetu. Ahtisari je u izjavi za norve¹ku televiziju rekao da svojim najveæim dostignuæem smatra mirovne napore u ju¾noafrièkoj dr¾avi Namibiji, koja je posle tih pregovora stekla nezavisnost od Ju¾noafrièke Republike. U skorije vreme, Ahtisari je saèinio plan kojim se Kosovu daje meðunarodno nadgledana nezavisnost, a koji se trenutno i primenjuje, doj je sa organizacijom koju je osnovao - Inicijativom za re¹avanje kriza - radio i na uspostavljanju mira u Iraku, Indoneziji i Severnoj Irskoj.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pohvalio je Ahtisarija zbog izuzetne karijere i slu¾be meðunarodnoj zajednici, dok je francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao da je Ahtisari u te¹kim situacijama uvek odgovarao hrabro i sa smislom za realnost. Novog dobitnika Nobelove nagrade za mir hvalili su u Indoneziji i na Kosovu, ali je predstavnik Rusije u NATO-u Dimitrij Rogozin kritikovao njegov izbor, rekav¹i da bi Nobelov komitet trebalo da se stidi zbog svoje odluke. Rogozin je kazao da je Ahtisari, kao medijator u pregovorima o Kosovu, bio voðen interesima SAD i dodao da je u tim pregovorima prekr¹eno meðunarodno pravo.

Ahtisari æe medalju i novèanu nagradu veæu od milion dolara dobiti na zvaniènoj ceremoniji u Oslu, 10. decembra.

voanews.com

--
Bruka!!!