Studenti jedu jednom dnevno i to nezdravo

Started by Bred, 17-10-2008, 15:29:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: ®. Bogosavljeviæ | Blic

Studenti Novosadskog univerziteta se lo¹e hrane po¹to uglavnom jedu jednom dnevno i to èesto samo sendviè ili burek. Zdravstveni radnici zbog toga preporuèuju studentima da se bolje organizuju i pronaðu vreme za bar tri glavna dnevna obroka jer ovako samo ugro¾avaju zdravlje.

Ukoliko bi se pro¹etali kroz Studenski grad u bilo koje doba dana bez problema bi primetili da desetine studenata ne¹to jede. Meðutim, prema podacima Zavod za zdravstvenu za¹titu studenata, veæina novosadskih akademaca se potpuno nezdravo hrani, a pora¾avajuæi su podaci i da mnogi studenti imaju zdravstvene probleme prouzrokovane upravo nezdravom i nepravilnom ishranom.
Doktorka Aleksandra Marinkov ka¾e da studenti ne razmi¹ljaju koliko nepravilna ishrana ¹teti njihovom zdravlju.
- Najveæi problem je ¹to zbog obaveza studenti jedu jednom dnevno. Oko 40 odsto njih preskaèe doruèak, a u pauzi pojedu grickalice ili slatki¹e, popiju slatke sokove, koka-kolu i slièno, pri èemu sve veæi broj njih sve vi¹e konzumira energetska piæa ¹to posebno mo¾e da o¹teti jetru. Takoðe, studenti se lo¹e hrane jer ne razmi¹ljaju ¹ta unose pa uzmu pljeskavicu ili pecivo umesto nekog povræa ili voæa - navodi Marinkova.
Ona dodaje da bi studenti, kako bi bar malo pobolj¹ali svoju ishranu, trebalo da usklade svoj tempo ¾ivota - da malo ranije ustanu i gledaju da uvek doruèkuju. Prema njenim reèima, studenti koji se hrani u menzi imaju dobre uslove za dobru ishranu jer su obroci po pravilima, ali da je tu problem ¹to veæina stigne na ruèak i halapljivo jede samo meso, ¹to nije dobro.
Kako bi studentima skrenuli pa¾nju na va¾nost zdrave ishrane,a sve u u sklopu obele¾avanja meseca pravilne ishrane i Svetskog dana hrane u Studentskom gradu na Trgu Dositeja Obradoviæa je organizovana akcija „©ta si jeo danas, ¹ta æe¹ jesti sutra?“. Manifestaciju je organizovao Zavod za zdravstvenu za¹titu studenata Novog Sada u saradnji sa pojedinim fakultetima i drugim institucijama, a studentni su imali prilikom da se informi¹u o zdravom naèinu ishrane.