EU savetuje graðanima da uti¹aju zvuk na MP3 plejeru

Started by Bred, 15-10-2008, 13:38:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Beta | Blic

Evropska unija poruèila je danas ljubiteljima muzike da uti¹aju zvuk na svojim MP3 plejerima, po¹to u suprotnom ruzikuju trajan gubitak sluha.

Evropski nauènici ustanovili su da bi izmeðu 2,5 i 10 miliona Evropljana moglo da izgubi sluh ako u periodu od najmanje pet godina vi¹e od sat vremena dnevno sa MP3 plejera slu¹aju muziku opasnog intenziteta zvuka - veæem od 89 decibela.
Portparol EU Helen Karns izjavila je da Evropska komisija moli graðane, a posebno decu i mlade ljude, da sad "smanje intenzitet" jer bi mogli da o¹tete sluh a da to i ne primete.
"To je o¹teæenje koje bi moglo da se vrati i proganja vas kasnije u ¾ivotu", rekla je Karnsova.
Ona je dodala da æe nadle¾ni iz EU sledeæe godine razmotriti moguænost daljeg sni¾avanja zakonske granice od 100 decibela za MP3 plejere.
Kompanija "Apple" bila je prinuðena da povuèe svoje "iPod" plejere iz prodavnica u Francuskoj i na tom ureðaju izvr¹i promenu softvera kako bi bili u skladu sa limitom od 100 decibela.
Kalifornijska kompanija uz svaki prodati iPod prila¾e i upozorenje u kojem se navodi da "upotreba slu¹alica uz najveæinu jaèinu zvuka mo¾e da izazove trajno o¹teæenje sluha".

EU donosi propise o jaèini buke, kojima se, uglavnom iz zdravstvenih razloga, ogranièava nivo zvuka na radnim mestima, gradili¹tima, u fabrikama pa èak i jaèina ozvuèenja orkestara.