Osuðeni rasisti

Started by Bred, 22-10-2008, 19:39:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: FoNet, Beta
Èaèak, Subotica -- Veæe Okru¾nog suda u Èaèku osudilo je èetvoricu Èaèana zbog vreðanja i prebijanja tamnoputog fudbalera iz Gane Solomona Opokua.

21-godi¹nji Darko Obrenoviæ, Milan Milosavljeviæ i Nikola Cvetkoviæ i 24-godi¹nji Mladen Ikoniæ osuðeni su na ukupnu kaznu od èetiri i po godine zatvora jer su 7. marta, po zavr¹etku fudbalske utakmice izmeðu Borca i Be¾anije, u blizini stadiona vreðali na rasnoj osnovi Opokua govoreæi mu "©ta radi¹ ovde, crnèugo", "Umri crnac", "Crnèugo, stani da te bijemo", a psovali su mu i "crnaèku majku".

Potom su ga tukli nogama i rukama nanev¹i mu lake telesne povrede. Opoku se od oktobra pro¹le godine nalazio na probi u èaèanskom Fudbalskom klubu Borac.

Obrenoviæ je osuðen na godinu i po, Ikoniæ na 14 meseci, Milosavljeviæ na godinu i Cvetkoviæ na 10 meseci.

Pored njih, osuðen je i 24-godi¹nji Dragan Dragoviæ na ¹est meseci zatvora jer je uputio telefonske pretnje svedoku Dejanu ©erèiæu koji je posmatrao incident.

U Èaèku su zabele¾ena dva napada na tamnopute fudbalere.

Suðenje zbog izazivanja nacionalne mr¾nje

U Okru¾nom sudu u Subotici danas je poèelo suðenje dvojici optu¾enih za izazivanje nacionalne, rasne i verske mr¾nje, a okrivljeni su negirali krivicu.

Slobodan Ðorðeviæ tereti se za poku¹aj ubistva i izazivanje nacionalne, rasne i verske mr¾nje, a Luka Tubiæ za izazivanje nacionalne, rasne i verske mr¾nje.

Oni su optu¾eni da su u aprilu godine na parkingu kod robne kuæe "Maksi" u Subotici napali Atilu Komjatija i uboli ga no¾em u stomak.

Fizièkom napadu prethodile su uvrede na raèun Maðara.

Obojica okrivljenih su se izjasnili da nisu krivi, dok je Luka Tubiæ potvrdio da æe se braniti æutanjem.

Slobodan Ðorðeviæ je na pitanje predsedavajuæeg sudskog veæa rekao da je te veèeri bio pijan i da se nièega ne seæa.

Tu¾iteljka je navela da je Ðorðeviæ i ranije uèestvovao u tuèama za koje su voðeni prekr¹ajni postupci, kao i da su optu¾eni pre desetak dana pred Op¹tinskim sudom nepravosna¾no osuðeni zbog nasilnièkog pona¹anja na sedam meseci uslovno na dve godine.

O¹teèeni Atila Komjati nije mogao da prepozna Ðorðeviæa i Tubiæa i rekao da se ne seæa osobe koja ga je napala.

Devojka Atile Komjatija, Lila Jakab, kazala je da su dvojica mladiæa koja su napali njeno dru¹tvo te veèeri razgovarali o Maðarima.

"Po tonu sam osetila da su nam se oni obraæali vi¹e uvredljivo, ne mogu da potvrdim koji je od njih dvojice govorio. Ne razumem dovoljno dobro srpski i nisam razumela o èemu taèno govore", rekla je Lila Jakab.

Dodala je da je jednom od napadaèa rekla "mar¹".

Ona je u istra¾nom postupku identifikovala Ðorðeviæa i Tubiæa kao napadaèe, navodeæi da to ne mo¾e da tvrdi sa sigurno¹æu veæom od 50 odsto, kao i da je sada taj postotak ne¹to veæi.

Sudski ve¹taci su ocenili da je Slobodan Ðorðeviæ tokom saslu¹anja bio pod uticajem alkohola, te su procenili da je u emocionalnom smislu nezreo i da ima ni¾i prag tolerancije na frustraciju.

Procenjujuèi kolièinu alkohola koju je to veèe Ðorðeviæ popio, oni su zakljuèili da je mogao biti nervozan, uznemiren i da je moguæa psiholo¹ka amnezija koja se povezuje sa stresnim situacijama.

Ve¹taèenje telesne povrede i mehanizma povreðivanja izvr¹eno je na osnovu iskaza svedoka, ali nije bilo moguæe utvrditi da li je Atili Komjatiju povreda naneta desnom ili levom rukom, kao ni taèan polo¾aj uèesnika u incidentu.

Ve¹taci su izjavili i da njihovo iskustvo pokazuje da bi rekonstrukcija mogla da doprinese razja¹njavanju okolnosti.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za petak, 24. oktobar.

b92