Paso¹i Srbije od 2009. godine

Started by tarantulica, 11-08-2007, 09:25:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 12 Guests are viewing this topic.

darusaz

#75
Од данас почиње подношење захтева за издавање нових биометријских пасоша. Грађани Србије ће после 90 година добити своју путну исправу (пасош), а то је и један од услова који наша земља мора да испуни да би се нашла на белој шенгенској листи.

Документа за нови пасош
А. Варијанта 1



1. извод из матичне књиге рођених (не старији од 6 месеци)
2. уверење о држављанству (не старије од 6 месеци)
3. пасош чији је рок важења истекао или не може више служити својој намени
4. фотографија величине 5,00 х 5,00 cm
5. лична карта на увид ради утврђивања идентитета подносиоца захтева
6. уплата за образац пасоша у износу од 2.000,00 динара; прималац: НБС - Завод за израду новчаница и кованог новца; рачун: 980-333-07, позив на број 07007965
7. уплата за таксу у износу од 170,00 динара; прималац: републичка административна такса; жиро-рачун: 840-742221843-57, број модела 97, позив на број 50-016

Б. Варијанта 2



1. (нова) лична карта Републике Србије
2. пасош чији је рок важења истекао или не може више служити својој намени
3. уплата за образац пасоша у износу од 2.000,00 динара; прималац: НБС - Завод за израду новчаница и кованог новца; рачун: 980-333-07, позив на број 07007965
4. уплата за таксу у износу од 170,00 динара; прималац: републичка административна такса; жиро-рачун: 840-742221843-57, број модела 97, позив на број 50-016

Дакле, у зависности од тога коју личну карту поседујете, зависи и документација коју морате да понесете са собом. Такође позив на број за републичку административну таксу се разликује од општине до општине (дат је за Савски венац)!
Бројеви жиро рачуна за РАТ, могу се наћи на званичној страници МУП РС. http://www.mup.sr.gov.yu/domino/dokumenta.nsf/ziroracuni.pdf (http://www.mup.sr.gov.yu/domino/dokumenta.nsf/ziroracuni.pdf)

ПРОЦЕДУРА ПРИЛИКОМ ПОДНОШЕЊА ЗАХТЕВА (ВАРИЈАНТА 2)
Цела процедура траје 10-ак минута. Иако званично није неопходно понети са собом уверење о држављанству и извод из МКР, службеник ће вам га највероватније тражити на увид!

Након тога уносе се подаци у систем, укључујући и број нове биометријске личне карте. Затим следи скенирање уплатница и старог пасоша, који се овом приликом не поништава.

На крају, добија се захтев који треба потписати и потврда са којом се долази за 30 дана по нови пасош. Дабоме, неопходно је понети и стари пасош!

Толико за сада од мене...

kaja

Moje iskustvo je takvo da sam na kraju izvadila STARI NOVI PASOS, zato sto nemam nameru da se ponizavam.Naime u MUPu na Novom Beogradu se ceka od ponoci do 7.30. kada otvaraju vrata i dele 25-30 brojeva sa kojima dolazite u toku dana da obavite samu proceduru.
Ljudi se okupljaju vec oko 23h i prave spiskove.Neki nisu dosli na red vec cetvrtu noc.Bilo je i tuce i privodjenja.
Ja necu da se bavim time, tako da plavi pasos i na put.
Mislim da bi mogli da uvedu neki kol centar za zakazivanje termina,kao sto postoji za vize, jer ovo je sramota.
Eto, to je sa Novog Beograda...   :wink:

Bred

Paso¹i sporni zbog manjih ogrebotina
Autor: D. Veljkoviæ |
Biometrijski paso¹ samostalne srpske dr¾ave nikako da stigne do njenih dr¾avljana, ali se povremeno naðe u ¾i¾i javnosti. Ovaj put zato ¹to je neko, revnosnije nego ¹to je uobièajeno, alarmirao da na jednom broju primeraka novog paso¹a, koje ¹tampa Zavod za izradu novèanica i kovanog novca, postoje sitne ogrebotine zbog kojih su ti primerci paso¹a neupotrebljivi.

Ogrebotine su uoèene na takozvanim polikarbonatnim (plastificiranim) stranicama.
Tim povodom su se juèe u Beogradu sastali Bo¾idar Ðeliæ, vicepremijer, Ivica Daèiæ, ministar unutra¹njih poslova, i predstavnici Zavoda za izradu novèanica (ZIN) koji funkcioni¹e pod okriljem Narodne banke Srbije. U centralnoj monetarnoj ustanovi juèe nam je reèeno da je na pomenutom sastanku dogovoreno da informacije javnosti daju samo MUP i Vlada.
Biro za saradnju sa medijima kabineta ministra unutra¹njih poslova objavio je saop¹tenje u ¹est redaka u kojem obznanjuje da je na Daèiæevu inicijativu sastanak odr¾an i da su tada „dogovorene dalje aktivnosti oko izrade i izdavanja novih paso¹a“, ali i da je „novi sastanak zakazan za sredu, 23. jul“ u ZIN-u.
Govorljiviji nije bio ni Ðeliæ, koji je kazao da su u prvoj isporuci novih paso¹a „uoèeni problemi“, zbog kojih æe sa ministrom Daèiæem re¹enje potra¾iti u samom ZIN-u.
- Uoèeno je da je u prvoj isporuci bilo odreðenih problema, brzo smo reagovali, jer je na¹ cilj da graðani koji budu dobili najmoderniju evropsku putnu ispravu nemaju nikakvih problema u putovanjima - dodao je Ðeliæ.
Po reèima vicepremijera, tehnièki nedostaci neæe odlo¾iti izdavanje biometrijskih paso¹a, a prvi primerci oèekuju se oko 7. avgusta.
Kako „Blic“ saznaje, tokom ¹tampanja biometrijskih paso¹a na pojedinim primercima, zbog nena¹timovane ma¹ine (¹to je uobièajeno u procesu proizvodnje), polikarbonatne stranice iza¹le su sa neznatnim ogrebotinama. Tih ogrebotina ima manje nego ¹to æe ih biti kad se bilo koji biometrijski paso¹ provuèe kroz èitaè na granici, ¹to je proces koji se dogaða tokom raubovanja paso¹a. Ipak, ovi primerci su zadr¾ani u ZIN i neæe biti otpisani kao ¹teta jer slu¾e za na¹timavanje ma¹ina, ba¹ kao ¹to se dogaða, kako obja¹njava na¹ sagovornik, i u redovnom radu ¹tamparija, kada se prvih stotinak primeraka otpisuje zbog na¹timavanja boje, fotografija, teksta...

blic

dirigent

Bah mene su u Supu izvrteli ko malog majmuna . Trebao mi je pasos po sluzbenoj duznosti i kad sam podeno dokumenta za novi uputili su me u LJermontovu da ga izvadim. Usput su mi rekli idite i predajte dokumenta , ali nemojte reci da smo vas mi (Sup Vracar) poslali.
    Dodjem tamo , sluzbenica urla na mene , jer kaze da se crveni pasos ne moze dobiti po ubrzanoj proceduri ,vec samo plavi. Ja pojo drek ni kriv ni duzan , a radio kako su mi prvi rekli. posle sam opet uplacivao nove takse i izvadio konacno plavi.

     

kaja

Quote from: dirigent on 24-07-2008, 20:27:55
... posle sam opet uplacivao nove takse i izvadio konacno plavi.    
I ja sam uplacivala prvo za crveni,ali da znas da mozes da trazis povracaj novca,tako sto posaljes neiskoriscenu uplatnicu,onu na iznos od 2000dinara,uz partecu molbicu sa naznacenim tekucim racunom, na adresu Zavoda za izradu novcanica,Pionirska 2.Meni su tako objasnili u NBSu kada sam ih zvala.

kaja

Va¾eæi rok starih paso¹a produ¾en do kraja 2009. godine
Autor: TAnjug | 24.07.2008 - 20:20

Vlada Srbije je danas usvojila Predlog zakona o izmeni zakona o putnim ispravama kojim je predviðeno da stari paso¹i, umesto do kraja ove, va¾e do kraja 2009. godine.

Bred

#81
da dopunim:

Va¾eæi rok starih paso¹a produ¾en do kraja 2009. godine
Autor: TAnjug |

Vlada Srbije je danas usvojila Predlog zakona o izmeni zakona o putnim ispravama kojim je predviðeno da stari paso¹i, umesto do kraja ove, va¾e do kraja 2009. godine.

Prilikom isporuke prvih kolièina novih paso¹a uoèene su tehnièke nepravilnosti ¹to je prinudilo nadle¾ne da produ¾e rok va¾enja starih putnih isprava i time smanje gu¾ve u policijskim stanicama. Ministar unutra¹njih poslova Ivica Daèiæ je u nedeju izjavio Tanjugu da je MUP-u dostavljena odreðena kolièina novih paso¹a, èiji jedan deo ne zadovoljava na¹e nove propise i, pogotovo, standarde Evropske unije.
MUP, u koji je stiglo oko 6.000 novih biometrijskih paso¹a, od kojih "jedan broj" nije u skladu sa potrebnim standardima i propisima, zaustavio je izdavanje takvih isprava.
U cilju ispravljanja nedostataka, Daèiæ i potpredsednik vlade za evropske integracije Bo¾idar Ðeliæ juèe su odr¾ali sastanak s rukovodstvom Zavoda za izradu novèanica i kovanog novca, gde se izraðuju novi paso¹i. Nakon toga je saop¹teno da su problemi u izradi paso¹a otklonjeni i da æe biti izdavani u skladu s tehnièkim specifikacijama.
MUP je saop¹tio da æe, u domenu svojih nadle¾nosti, preduzeti sve neophodne i potrebne mere kako bi se ubrzala procedura izdavanja novih putnih isprava i obavestiti javnost o listi i spisku mera koje bi graðanima omoguæile nesmetano i ubrzano izdavanje novih putnih isprava. Predstavnici zavoda i firme koja isporuèuje tehnologiju izrade polikarbonatske stranice obavestili su ministra o trenutnim tehnièko-tehnolo¹kim problemima i dinamici izrade paso¹a, u skladu sa ugovorenim rokovima.
Zahtevi za izdavanje novih biometrijskih paso¹a poèeli su da se podnose 7. jula. Novi paso¹ je "carsko crvene" boje, a na koricama su ime i grb Republike Srbije, natpis paso¹ napisan æirilicom u zlatnoj boji, kao i oznaka da je biometrijski.
Na unutra¹njoj strani korica je natpis Srbija naizmenièno æirilièno i latinièno, koji æe biti vidljivi samo na ultraviolentnom svetlu.
Prvi list u paso¹u je polikarbonatni i tvrði je nego ostale strane, kojih ima ukupno 32, a namenjene su za peèate i vize.
Strane su pro¹ivene na specijalan naèin i specijalnim koncem, koji je fluoroscentan. Pored prve, i druga strana je polikarbonatska, kao na kreditnim karticama, a na prvoj strani je reè paso¹ na srpskom, francuskom i engleskom. Druga stranica sadr¾i liène podatke vlasnika (fotografija, ime, prezime, mesto i datum roðenja, serijski broj i ostale podatke koje ima i sada¹nja isprava).
Prema elementima za¹tite, novi paso¹ se najvi¹e razlikuje od starog i ima sedam nivoa za¹tite, ¹to ga èini jednim od najmodernijih u Evropi, a novina je i nevidljivi èip s biometrijskim podacima vlasnika. Rok za izdavanje novog paso¹a je 30 dana od podno¹enja zahteva u zemlji, 60 dana u inostranstvu, a rok njegovog va¾enja je 10 godina.

blic



:news:
Balkan uvodi èipove
| Izvor: FoNet
Sarajevo -- Izdavanje novih liènih karata sa ugraðenim biometrijskim èipovima moglo bi u BiH poèeti 2013. godine.

Takvi èipovi naredne godine treba da se naðu u paso¹ima. ©ef nadle¾ne dr¾avne direkcije Sini¹a Macan je izjavio da bi izdavanje novih liènih karata moglo poèeti i ranije, ali nema potrebe za ¾urbom niti pritiskom na graðane da pre stvarne potrebe menjaju dokumente.

On je rekao da niko iz Brisela jo¹ nije uputio zahtev BiH za uvoðenje èipova u liène karte, jer je reè o nacionalnom dokumentu, ali da je to u buduænosti izvesno.

Srbija je paralelno sa uvoðenjem biometrijskih paso¹a uvela liène karte sa èipovima, a isto je ove godine uèinila i Crna Gora. Hrvatska to planira ostvariti do 2011, a inaèe jo¹ nije uvela ni biometrijske paso¹e.

b92



:news:
Paso¹a ima, èitaèe liènih karata jo¹ nisu svi nabavili
Autor: Ekipa „Blica“ |

Iako izdavanje novih paso¹a i liènih karata ¹irom Srbije uveliko traje, èini se da gu¾ve pred ¹alterima ne jenjavaju. Najveæi redovi se formiraju u policijskim upravama u velikim op¹tinama Beograda. Za Novosaðane, meðutim, nisu problem samo dugi redovi pred ¹alterima, jer oni i dalje kubure s nedostatkom èitaèa elektronskih karata, u dr¾avnim ustanovama, iako rok za njihovu nabavku istièe u ponedeljak.

Kako saznajemo u MUP-u, upravo se radi na tome da se poveæa kolièina obrazaca za nove paso¹e, pa da se vreme èekanja na izdavanje skrati sa 30 na 15 dana. Obrazaca i za paso¹e i za liène karte ima dovoljno, pa se ne oèekuju nedostaci, a sa ¹tampanjem trenutno nema nikakvih problema.
Beogradske policijske uprave Novi Beograd i Stari grad svakog dana imaju veliki broj zahteva, pa se u redovima provodi najmanje sat i po. U policijskoj stanici Novi Beograd su nam rekli da su poku¹ali da pojednostave proceduru tako ¹to su uveli deljenje brojeva ujutru. Na taj naèin, ka¾u, bar su re¹ili problem preskakanja reda prilikom èekanja.
Jedan stariji gospodin koga smo zatekli u redu, meðutim, ka¾e da su u ovoj op¹tini i dalje neorganizovani.
- Do¹ao sam jutros, ali vidite, radi samo jedan ¹alter, a kad vide da je gu¾va, mogli bi da otvore jo¹ jedan ili dva. U su¹tini je ovako za sva dokumenta koja treba da dobijete, nekada morate da dolazite i po nekoliko puta - ¾ali se on.
I dok su gu¾ve pred ¹alterima deo beogradske svakodnevice, èini se da se problem sa nedostatkom èitaèa liènih karata polako re¹ava. Nedavno je ministarstvo rada saop¹tilo da je nabavka izvr¹ena, a u Po¹ti su „Blicu“ potvrdili da æe ispo¹tovati rok za njihovu nabavku.
- U principu je sada sve u redu i realizacija kupovine je u zavr¹noj fazi. Isporuèeno nam je veæ 500 èitaèa od ukupno 1.500 koliko smo planirali da nabavimo u narednom periodu - ka¾e ®eljko Gagoviæ, direktor Direkcije za po¹tansku mre¾u.
U Novom Sadu, meðutim, jo¹ nisu re¹ili ovaj problem. Vi¹e od 7.000 Novosaðana s novim liènim kartama za sada mogu da ih iskoriste samo u Zavodu za zdravstveno osiguranje, pojedinim bankama i na ¹alteru GSP-a, a gradska uprava najavila je nabavku i postavljanje 115 èitaèa novih liènih karata za sve gradske slu¾be. Ostale ustanove jo¹ ih nemaju i ne zna se kada æe stiæi.
- Za sada nemamo nikakvu informaciju o eventualnoj nabavci èitaèa novih liènih dokumenata, tako da ne mogu da vam ka¾em kada æe ni da li æe biti postavljeni - kratko je za „Blic“ rekla Sofija Samard¾ija, portparol Okru¾nog suda u Novom Sadu.
U drugim veæim gradovima Srbije stanje je koliko-toliko normalizovano, pa za sada nema veæih gu¾vi u policijskim upravama. U Ni¹u i Kragujevcu su izgleda mnogo bolje organizovali posao oko izdavanja dokumenata.
U ni¹koj policijskoj upravi nema redova pred ¹alterima jer se strankama zakazuju termini. Graðani koji doðu ujutru dobijaju termine u koje vreme bi u toku dana trebalo da doðu, da bi se obavila procedura uzimanja podataka koja traje oko 20 minuta. Do sada je podneto 1.406 zahteva za izdavanje, a nove paso¹e veæ je preuzelo 528 Ni¹lija.
Izdavanje novih putnih isprava i liènih karata u Policijskoj upravi u Kragujevcu obavlja se bez zastoja. Slobodan Lazareviæ, portparol kragujevaèke Policijske uprave, ka¾e da su poèetni problemi prevaziðeni. Omoguæeno je podno¹enje zahteva za izdavanje oba dokumenta na starom obrascu i istovremeno podno¹enje zahteva za izdavanje biometrijske liène karte i paso¹a.
Kragujevaèka Gradska uprava za mesnu samoupravu i op¹tu upravu, meðu prvima u Srbiji nabavila je i na ¹alterima instalirala pet èitaèa novih liènih karata sa èipom.
Na¹a obaveza je da u pravom smislu budemo servis graðana i nadam se da u tome uspevamo - ka¾e Slavica Kominac, naèelnica ove slu¾be, naglasiv¹i da graðani koji imaju nova dokumenta sa èipom mogu sve poslove da obave u zgradi gradskog parlamenta.

Podatke sa èipa upisuju rukom
Nove liène karte prave nevolje i slu¾bi obezbeðenja u javnim institucijama, ali za sada nije bilo veæih problema oko identifikacije.
- Va¾no je da imamo ime i prezime i vizuelnu prepoznatljivost posetioca. I kada budemo imali èitaèe, opet æe se svoditi na isto. Sa liène karte rukom pi¹emo u knjigu evidencije - ka¾e jedan od radnika obezbeðenja u Izvr¹nom veæu Vojvodine.

Bred

#82
Stari paso¹i 'istièu' ove godine
| Izvor: B92, Tanjug 
Beograd -- Svaki deseti graðanin Srbije koji ¾eli da putuje mogao bi da ima problema od 1. januara jer stari paso¹i izgleda neæe va¾iti od Nove godine.

Ovu informaciju javnost je saznala tek danas od ministra policije, koji poziva Skup¹tinu na hitnu izmenu Zakona o putnim ispravama kako bi se va¾enje starih paso¹a produ¾ilo do kraja naredne godine. Predlog izmene od samo èetiri reda dostavljen je Skup¹tini jo¹ u julu, ali ona do sada nije stigla da ta èetiri reda usvoji.

Oko 800.000 graðana Srbije koji imaju stare paso¹e sa oznakom SRJ sada zavisi od 250 poslanika Skup¹tine Srbije i njihove spremnosti da usvoje izmene pomenutog zakona.

Upozorenje da rokovi istièu stiglo je od ministra policije Ivice Daèiæa: "Do kraja godine mora da se izmeni zakon koji je donet u prethodnom periodu. Ako eventualno Skup¹tina ne stigne da izmeni taj zakon, stari paso¹ va¾i do 31. decembra ove godine", ka¾e on.

"Mi smo predlo¾ili izmenu tog zakona i nadam se da æe biti na dnevnom redu Skup¹tine. Na¹ je predlog da oni va¾e do kraja sledeæe godine, da bismo stigli da obavimo taj proces izmene liènih dokumenata", ka¾ on.

Vlada je predlog za izmenu Zakona o putnim ispravama parlamentu dostavila jo¹ u julu. Iako izmena ima samo èetiri reda, u Skup¹tini, sa ionako slabim uèinkom, nije bilo vremena da se o njemu do sada raspravlja.

Predsednica parlamenta Slavica Ðukiæ-Dejanoviæ tvrdi da skup¹tina neæe biti prepreka graðanima da putuju. "Sve ¹to je neophodno da Skup¹tina uradi a da graðani mogu nesmetano da putuju Skup¹tina æe uraditi", rekla je kratko.

Vladimir Petronijeviæ iz Grupe 484 za B92 ka¾e da trenutni problem oko starih paso¹a nije nere¹iv. On smatra da deo odgovornosti snosi neefikasan parlament, a veæi deo MUP, koji je pogre¹no izraèunao koliko je vremena potrebno da svi stari paso¹i budu zamenjeni novim, biometrijskim.

"Reè je zapravo o pogre¹noj proceni da svi paso¹i stari mogu u su¹tini biti zamenjeni u jednom relativno kratkom vremenskom periodu od usvajanja zakona do momenta kada stari paso¹i po zakonu imaju da va¾e", ka¾e on.

"Jer ljudi su jo¹ uvek bili motivisani da uzimaju u ovom meðuvremenu stare paso¹e jer su jeftiniji i lak¹e ih mogu dobiti. I po meni, taj period zamene starih i novih paso¹a je realno da bude oko dve godine", ka¾e on.

MUP radi na "¹engenu"

Inaèe, MUP od sutra vi¹e neæe primati zahteve za izdavanje starih paso¹a. Biometrijski se izdaju, podsetimo, od letos, ¹to je takoðe pratilo niz komplikacija.

Modernije i daleko za¹tiæenije putne isprave jedan su od uslova da graðani Srbije u zemlje Evropske unije putuju bez viza.

Ministar Daèiæ oèekuje da æe Srbija do sredine naredne godine imati potpuno liberalizovan vizni re¾im i naveo da je MUP intenzivirao aktivnosti na ispunjenju svih zacrtanih obaveza Srbije na putu evropskih integracija.

Ministar policije jo¹ ka¾e da æe u ponedeljak prestati izdavanje starih paso¹a, a da æe se iz tehnièkih razloga stari paso¹i izdavati u specifiènim sluèajevima.

Graðani æe od ponedeljka moæi da predaju zahteve za izdavanje novih paso¹a u Parizu i Dizeldorfu, a zatim, kako je naveo, i u drugim konzularnim predstavni¹tvima.

Ministar policije je istakao da je do sada graðanima Srbije izdato 96.000 novih paso¹a, a da je podneto 232.000 zahteva za izdavanje novih putnih isprava.

Liène karte za elektronski potpis

Ministarka za telekomunikacije i informatièko dru¹tvo Jasna Matiæ ka¾e da su u toku razgovori s Ministarstvom unutra¹njih poslova da nove liène karte istovremeno budu i elektronski potpis.

Matiæeva je u izjavi novinarima posle obraæanja èlanicama Amerièke privredne komore navela da su u toku rane faze razgovora sa MUP-om i da treba "videti koliki su njihovi resursi koje mogu tome da posvete, ali oèekujemo da æe to biti relativno brzo, u narednih pet-¹est meseci".

Ona je objasnila da bi sa tom liènom kartom graðani mogli da se identifikuju preko Interneta "i da vam to bude naèin da se bavite 'e-benkingom', ¹to sada graðani moraju da rade preko kartice, koju svaka banka izdaje posebno".

"Ovo bi bio jedan univerzalni dokument za celu zemlju, koji bi onda svi oni koji imaju razlièite elektronske servise mogli da koriste", objasnila je Matiæeva.




:news:
Daèiæ: Uredba o paso¹ima, ako treba
| Izvor: Beta, Tanjug
Beograd -- Ministar policije Ivica Daèiæ ka¾e da æe Vlada uredbom produ¾iti rok va¾nosti paso¹a ako u Skup¹tini ne budu na vreme usvojene izmene Zakona o putnim ispravama.

Na otvaranju Deèjeg muzièkog festivala, Daèiæ je novinarima rekao da graðani ne smeju da budu "kolateralna ¹teta" i ¾rtve politièke situacije. "Uredba nije najbolje re¹enje. Najbolje bi bilo da se va¾enje paso¹a produ¾i izmenama zakona", rekao je Daèiæ.

"Ako do toga ne bude do¹lo, onda bi doneli uredbu koja bi do izglasavanja zakona omoguæila da na¹i paso¹i va¾e ¹irom sveta", naveo je on.

"®ivotno je pitanje da se izglasa produ¾enje va¾enja paso¹a do 2010. godine, imajuæi u vidu da zakon stupa na snagu osam dana od objavljivanja u slu¾benom glasniku. Ukoliko bi do usvajanja do¹lo sutra, onda neæe biti problema", rekao je Daèiæ.
On je rekao da oèekuje da æe se sutra parlament najpre izjasniti o predlogu dela opozicije za izglasavanje nepoverenja Vladi, i naveo da ne misli da je Vlada ugro¾ena.

b92



:news:
Stari paso¹i va¾iæe do kraja 2010. godine
Autor: D. P. V. |

Vlada Srbije usvojila je juèe predlog izmena Zakona o putnim ispravama kojim je rok za zamenu starog plavog paso¹a produ¾ila do 31. decembra iduæe godine, o èemu je „Blic“ ranije pisao.

Predlog je upuæen parlamentu na izja¹njavanje, jer to zahteva procedura, ali nema sumnje da æe vladajuæa koalicija izglasati predlo¾eno jednogodi¹nje produ¾enje roka. Novina u zakonu biæe i to ¹to æe paso¹ za decu do tri godine starosti va¾iti tri godine, a deci do 14 godina putna isprava va¾iæe èak pet godina. Ovo je inaèe bio iznuðeni potez izvr¹ne vlasti jer se zamena starih paso¹a za nove, biometrijske odvija veoma sporo. Naroèito kad je reè o dr¾avljanima Srbije koji ¾ive u inostranstvu. Zbog bud¾etskih problema opremu za izdavanje biometrijskih paso¹a nisu jo¹ dobila sva na¹a diplomatsko-konzularna predstavni¹tva. Tamo gde je oprema stigla, zbog velikog broja na¹ih graðana i èinjenice da na jednom aparatu dnevno mo¾e biti proizvedeno samo 30 paso¹a, predaja dokumentacije se sada zakazuje èak i za septembar iduæe godine.

http://www.blic.rs/drustvo.php?id=113397