BiH kandidat za EU za godinu dana

Started by frckica-j, 16-11-2008, 13:58:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frckica-j

BiH kandidat za EU za godinu dana
Izvor: RTRS

Predsjedavajuæi Predsjedni¹tva BiH Neboj¹a Radmanoviæ rekao je da BiH veæ za godinu dana vidi kao kandidata za EU.
"Mislim da moramo postati kandidati zajedno sa na¹im susjedima i ako neko u Evropi i kod susjeda ovdje razmi¹lja da BiH mo¾e da zaostane na tom putu, u kandidatskom smislu, taj se vara, jer to onda stvara posebne probleme ne samo u BiH nego i u regionu i u Evropi", naglasio je Radmanoviæ.
On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa ocijenio da BiH mo¾e i mora br¾e da koraèa prema EU.
"Ponekad sami sebe usporavamo, a ponekad predstavnici meðunarodne zajednice koji, èini mi se, jo¹ uvijek nisu shvatili gdje su koènice na ovom putu. Sve je to moguæe bolje raditi ukoliko imamo potpune dogovore unutar BiH, ¹to nije uvijek prisutno", naglasio je Radmanoviæ.
Prema njegovom mi¹ljenju, BiH æe nakon naredne sjednice Savjeta za implementaciju mira br¾e ulaziti u realizaciju prihvaæenih obaveza.
On je rekao da je nakon njegovog preuzimanja funkcije predsjedavajuæeg, pravi i jedini su¹tinski prioritet u radu Predsjedni¹tva ispunjavanje obaveza BiH na putu ka EU.
"Predsjedni¹tvo nema direktne nadle¾nosti kada je u pitanju put prema EU. Taj posao izvr¹ava Savjet ministara, ali Predsjedni¹tvo ima moguænosti da kroz kori¹tenje svojih ustavnih ovla¹tenja pomogne na izvr¹avanju tih zadataka i mislim da æemo na tome raditi", objasnio je Radmanoviæ.
On je rekao da BiH ponekad ostavlja lo¹ utisak u svijetu zbog neslaganja unutar Predsjedni¹tva i to je, kako je rekao, dio prirode i razlika u BiH, kao i dio sukoba koji proizlaze iz razlika na domaæem tlu.
"Koliko god radimo kvalitetno, dobro, koliko god se dogovaramo, to mo¾emo da poremetimo raznim razlièitim istupima u javnosti, pogotovo van granica BiH. I to nam se èesto de¹ava i onda ljudi koji ne vode svaki dan raèuna o BiH u svijetu, kada èuju razlièite izjave, razlièite pristupe, ne mogu da shvate ¹ta se ustvari de¹ava. I sasvim logièno poèinju da razmi¹ljaju lo¹e o BiH", konstatovao je Radmanoviæ.
On je ocijenio da sporazum koji su postigli lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA u Od¾aku 8. novembra, izmeðu ostalog, pokazuje prevazila¾enje nacionalistièkih retorièkih sukoba u BiH, na koje su, kako je rekao, iz Brisela opravdano upozoravali.
"Sporazum koji su lideri tri politièke partije potpisali pokazuje prevazila¾enje retorièkih sukoba i otvara optimizam u BiH. Prirodno, treba vi¹e politièkih partija i lidera da se ukljuèi u to da bi sve funkcionisalo kako treba", ocijenio je Radmanoviæ.