Po¾ar u fabrici "Viskoza" u Loznici

Started by Bred, 08-12-2008, 20:06:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Loznica -- Jedna osoba poginula je u velikom po¾aru u fabrici "Viskoza" u Loznici, koji jo¹ nije uga¹en. Koncentracija ¹tetnih materija u vazduhu uveæana je sedam puta.

Kako je potvrðeno za B92, po¾ar je izbio ne¹to pre 9 sati u delovima fabrike "Cel vlakno" i "Svila", a zatim se pro¹irio na obli¾nji pogon fabrike vlakana. Prema saop¹tenju Ministarstva ¾ivotne sredine, u blizini pogona nalaze se velike kolièine zapaljivih materija, 500 tona ugljendisulfida. Koncetracija ¹tetnih materija u vazduhu uveæana sedam puta.

Jutros u 9.05 oglasile su se sirene za uzbunu u loznièkoj fabrici "Viskoza". U podrumu, povr¹ine 200 kvadrata, u pogonima Svila i Cel vlakno, iznenada su poèele da gore zapaljive materije.

Po¾ar, koji je izbio iz jo¹ neutvrðenih razloga, brzo se pro¹irio na ceo objekat. VI¹e od 50 vatrogasaca iz Loznice i okolnih op¹tina celog dana se borilo da ugasi vatru, da bi tek kasno po podne uspeli da po¾ar stave pod kontrolu.

Rukovodilac operacije ga¹enja po¾ara MUP-a Srbije Dragan Danèevski rekao je da je po¾ar zahvatio podrumske prostorije fabrike.

"Ga¹enje po¾ara je ote¾ano jer je èak i beton poèeo da puca od visoke temperature", rekao je on i dodao da, na sreæu, tokom ga¹enja po¾ara nije bilo povreðenih.

Potvrðena smrt jedne osobe

Naèelnik Sektora MUP-a za za¹titu i spasavanje Predrag Mariæ je izjavio da je u po¾aru jedna osoba smrtno stradala. Niko od nadle¾nih nije mogao da navede okolnosti pod kojima je poginuo radnik Viskoze. Prema nezvaniènim informacijama, u trenutku izbijanja po¾ara u tim delovima fabrike bila su petorica radnika.

Jo¹ nema zvaniènih informacija o uzrocima po¾ara. "Ne bih ¾eleo sada da dajem neka predviðanja ¹ta je moglo da dovede, da li je namera, da li je sluèajnost. Ono na ¹ta smo sada koncentrisali jeste da ga likvidiramo, a istraga æe utvrditi prave uzroke", kazao je Mariæ za B92.

Ga¹enje po¾ara ote¾avao je jak vetar, a prema informacijama s lica mesta, vatra je bila zahvatila pojedine plastiène elemente i deo izolacije u objektima.

Prema reèima nadle¾nih, ga¹enje po¾ara æe potrajati do duboko u noæ, ali je najkritiènije pro¹lo jer je spreèeno da vatra dopre do skladi¹ta sa opasnim materijama.

"Taj kljuèni trenutak je nastupio da je to spreèeno i preseèeno. Naravno da nismo ¾eleli da i¹ta prepustimo sluèaju i stalno smo dovodili nove i nove snage kako bismo bili sigurni da takve opasnosti neæe biti", kazao je Mariæ.



Ministar za¹tite ¾ivotne sredine Oliver Duliæ izjavio je da nema opasnosti po zdravlje graðana zbog po¾ara, kao i da su preduzete mere da po¾ar ne zahvati i opasne materije u fabrici.

"U ovom trenutku situacija ipak jeste i dalje za pa¾nju zbog toga ¹to se u vazduju nalaze izvesne koncentracije supstanci koje su posledice po¾ara i dalje je na snazi upozorenje ekolo¹kih inspektora da graðani zatvaraju prozore dok se po¾ar ne ugasi", rekao je Duliæ za B92.

Zagaðenje i zapaljive materije

Osim vatrogasaca, na terenu su i republièki inspektori za za¹titu ¾ivotne sredine. Inspektori su utvrdili su da je kao posledica po¾ara koncentracija sumpor dioksida u vazduhu sedam puta veæa od dozvoljene.

U loznièkoj Viskozi nekada je radilo 11.000 radnika, da bi ih posle procesa restrukturiranja ostalo samo 15. Oni su ostali da se staraju i o uskladi¹tenim opasnim materijama, meðu kojima je bilo i 500 tona ugljen-disulfida.

Ta materija bi, kada bi bila zapaljena, prema reèima ministra Duliæa, izazvala katastrofalne posledice.

"Treba da razmi¹ljamo o sliènim situacijama u buduænosti. Ja æu pokrenuti ovo pitanje na Vladi, kako i na koji naèin u buduænosti treba da tretiramo ove fabrike i postrojenja koja vi¹e ne rade, a u kojima se nalaze opasne supstance", rekao je on.

Republièka inspektorka za za¹titu ¾ivotne sredine Nada Lukiæ tokom dana je uputila preko lokalnih glasila upozorenje graðanima uz preporuku da zatvore prozore i izbegavaju boravak na otvorenom podruèju zahvaæenim dimom.

Inspektorka je navela da za sada nije bilo graðana koji su se, zbog poveæane koncentracije ¹tetnih materija u vazduhu na ¹irem podruèju Loznice, javili za medicinsku pomoæ.

Graðani koji ¾ive u naseljima u blizini fabrike veoma su zabrinuti za svoje zdravlje, a sve ih je uznemirila i velièina po¾ara. U dispanzeru koji je se nalazi u krugu fabrike po izbijanju po¾ara lekarsku pomoæ zatra¾ile su tri osobe.

Meðutim, u centru Loznice ¾ivot se normalno odvija. Veæina graðana nije ni èula da je izbio po¾ar niti se upla¹ila za bezbednost i zdravlje, ali kad jeste saznala za po¾ar, zabrinula se za stanje vazduha u gradu.

Ipak, veæina je poslu¹ala upozorenja lokalnih medija i zatvorila prozore dok se ne smanji koncentracija ¹tetnih materija u vazduhu.

"Viskoza" u steèaju

Po¾ar nije jedini problem sa kojim se holding kompanija "Viskoza" suoèava. Loznièki holding, koji proizvodi celulozu, posle petogodi¹njeg procesa restrukturiranja od pro¹le nedelje je u steèaju.

Loznièki holding je u procesu restrukturiranja od 2003. godine, a u poslednje dve godine niko nije bio zainteresovan da kupi neko od njegovih deset preduzeæa.

U krugu kompanije postoji 13 fabrika. Tu su Kord, Transport, Lozofan, Hemiremont, Standard, Krupanjka, Cel vlakno, Svila, Celuloza i Centrofan. Energetika, Lofolen i Hortikultura su pro¹le godine prodati.

U po¾aru su najvi¹e o¹teæeni Cel vlakno i Svila, koja je najvi¹e proizvodila.

Proizvodnja u glavnom delu holdinga obustavljena je jo¹ u februaru 2005. godine i od tada su u "Viskozi" radili samo pojedini pogoni.

Na poèetku sprovoðenja socijalnog programa 2002. godine "Viskoza" je imala oko 6.700 zaposlenih, a posle aktuelnog ¹estog i poslednjeg kruga restrukturiranja fabrike steèaj doèekuje gotovo potpuno pusta fabrika, sa samo 15 zaposlenih.

Krajem 80-ih u "Viskozi" je radilo vi¹e od 11.000 radnika.



:news:
Loznica: Varnice izazvale po¾ar
| Izvor: Beta
Loznica -- Na osnovu rezultata istrage pretpostavlja se da su po¾ar u fabrici Viskoza izazvale varnice nastale prilikom upotrebe autogenog aparata u fabrici.

Istra¾ni sudija Op¹tinskog suda u Loznici ®ivadin Laziæ rekao je danas agenciji Beta da je u po¾aru koji je u ponedeljak ujutro izbio u pogonu Svile a potom se pro¹irio i na Celvlakno, stradao Milivoje Kokanoviæ (44) iz Novog Sela kod Loznice.

Prema dosada¹njim nalazima istrage, Kokanoviæ je sa jo¹ dvojicom kolega iz firme Tehnomed radio na skidanju ¹rafova sa aluminijumskih stranica za ventilaciju.

Pretpostavlja se da je po¾ar izazvan kada su prilikom upotrebe autogenog aparata, varnice pale na elektrokablove i zapalile ih.

Radnici nisu uspeli da protivpo¾arnima aparatima suzbiju poèetni po¾ar pa se vatra brzo ¹irila.


Po¾ar koji je izbio u ponedeljak uga¹en je juèe popodne nakon skoro trideset èasova.

Po¾ar je pretio da ugrozi skladi¹te 500 tona ugljendisulfida koji je opasna i zapaljiva materija, ali je presecanjem cevovoda ta moguænost spreèena.

U ga¹enju po¾ara uèestvovale su vatrogasno-spasilaèke jedinice sa podruèja policijskih uprava u ©apcu, Valjevu, Beogradu, Sremskoj Mitrovici i U¾icu kao i vozila komunalnih javnih preduzeæa iz Loznice i ©apca.

U ponedeljak je u najugro¾enijem naselju Trbu¹nica izmerena sedam puta veæa koncentracija sumpor-dioksida od dozvoljene.

Juèera¹nja merenja nadle¾nih slu¾bi pokazala su da su koncentracije ¹tetnih materija u vazduhu bila u granicama normale i da ne preti opasnost od aero zagaðenja.

b92