Maloletnici sve nasilniji

Started by Bred, 24-07-2008, 14:57:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Politika
Beograd -- Mlaði od 18 godina najèe¹æe èine kraðe, razbojni¹tva, a zatim slede krivièna dela nano¹enja telesnih povreda, pi¹e Politika.

Analiza maloletnièkog kriminala za period od èetiri godine, koju je uradio MUP Srbije, pokazala je da u ukupnom kriminalu mlaði od 18 godina uèestvuju sa oko osam odsto. Godi¹nje, proseèno 5.000 maloletnika poèini oko 7.500 kriviènih dela, pri èemu je svaki sedmi maloletnik mlaði od 14 godina, a svaki 17, ¾enskog pola.

Od 2004. do pro¹le godine zabele¾en je manji pad broja kriviènih dela i prijavljenih poèinilaca. Meðutim, iz godine u godinu maloletnici sve vi¹e èine razbojni¹tva i krivièna dela iz oblasti nasilnièkog kriminala.

Glavna policijska inspektorka Olivera Zeèeviæ, ¹efica Odseka za prevenciju i suzbijanje maloletnièke delinkvencije u MUP-u Srbije, ka¾e da maloletnici najvi¹e èine imovinske delikte, dok manji udeo u njihovom kriminalu imaju krivièna dela protiv ¾ivota i tela, protiv zdravlja ljudi, bezbednosti javnog saobraæaja.

Osim toga, razvoj savremenih komunikacionih tehnologija kod ¹kolske dece doveo je do pojave novih vidova nasilja kao ¹to su uznemiravajuæe poruke poslate elektronskom po¹tom, SMS, MMS, putem vebsajta, èetovanjem i ukljuèivanjem u forume.

Mlaði od 18 najèe¹æe èine kraðe, razbojni¹tva, a zatim slede krivièna dela nano¹enja lakih i te¹kih telesnih povreda.



:news:
Sve vi¹e maloletnih prestupnika
| Izvor: Veèernje novosti
Beograd -- Blagi porast maloletnièkog prestupni¹tva doveo je do broja od 4.692 mlade osobe sa problemima u pona¹anju, pi¹u Novosti.

Svake godine taj broj je za oko 400 veæi, a struènjaci tvrde da podaci èak i ne odgovaraju realnoj slici rasprostranjenosti delinkvencije, jer je mnogo sluèajeva koji ostanu neregistrovani. U dru¹tvu u kome je stepen tolerancije prema "nedopu¹tenim" poslovim poprilièno visok, na takozvanu "nemirnu" decu èesto niko i ne obraæa pa¾nju.

Prema reèima Mikaine Stevanoviæ, iz Centra za socijalni rad Novi Beograd, obièno mlaði od 14 godina, koji ne mogu da odgovaraju krivièno, nisu evidentirani, pa se stièe pogre¹na slika da se njihov broj smanjuje.

"Ako se uzmu u obzir i drugi faktori, kao na primer to da je procenat mladih u dru¹tvu sve manji, dolazi se do zakljuèka da je trend porasta maloletnièkog prestupni¹tva zapravo mnogo veæi nego ¹to to pokazuje statistika", obja¹njava ona.

Stevanoviæeva dodaje da takoðe zabrinjava i èinjenica da maloletnici sve èe¹æe vr¹e te¾a krivièna dela, uz upotrebu oru¾ja i sile.

Koreni problematiènog pona¹anja uvek se nalaze u porodici i nesnala¾enju roditelja. Kada se tome dodaju brojni dru¹tveni problemi, stvara se jo¹ pogodnije okru¾enje za razvoj delinkvencije. To se, meðutim, jo¹ vi¹e rasplamsa kada nastupe pubertet i adolescencija, pa zato èak 80 odsto od ukupnog broja èine prestupnici sa 16 i vi¹e godina, pi¹u Novosti.

Beogradski delinkventi najèe¹æe kradu i upotrebljavaju psihoaktivne supstance, izazivaju tuèe, be¾e od kuæe i ¹kole, a poslednjih godina zabele¾eni su i sluèajevi ubistava.

Samo u najte¾im sluèajevima, i ako su stariji od 16 godina, oni se ¹alju u popravne domove ili maloletnièke zatvore, dok je najèe¹æe propisana mera za¹tite - pojaèan nadzor roditelja ili Centra za socijalni rad.

b92

Bred

Maloletnice maltretirale devojèicu
| Izvor: B92
Negotin -- Grupa maloletnica u Negotinu maltretirala je vr¹njakinju, a snimak nasilja je postavljen na sajt “Jutjub”. Sluèaj je poznat tu¾ila¹tvu.

Na snimku koji je ovih dana mogao da se vidi na “Jutjubu”, grupa maloletnih devojèica nemilosrdno tuèe i verbalno vreða svoju vr¹njakinju nedaleko od dvori¹ta jedne osnovne ¹kole u Negotinu. Kako saznaje B92 u Okru¾nom tu¾ila¹tvu koje vodi istragu o ovom sluèaju, devojèica koju na snimku maltretiraju istog dana dobila je jo¹ jednom batine i to od iste grupe devojèica.

U tu¾ila¹tvu navode da su maloletnice kao razlog za siled¾ijsko pona¹anje navele ogovaranje, a da je pora¾avajuæe to ¹to su dve od tri mlaðe od 14 godina.

Kako saznaje B92, bar jedna od devojèica uèenik je O© "Vera Radosavljeviæ" u Negotinu koja je jedina u op¹tini Negotin ukljuèena u projekat "©kole bez nasilja".

Direktor ove ¹kole Dejan Kojèinoviæ ka¾e da je ¹kola aktivno uèestvovala u re¹avanju ovog problema.

”Dobra strana je, da tako ka¾em, da su svi akteri prihvatili svoj deo odgovornosti od uèenika. Saradnja sa roditeljima je uspostavljena i to tako ¹to je ¹kola obavila razgovore. Poku¹ali smo da delujemo u pravcu spreèavanja ponavljanja ovakvih dogaðaja”, ka¾e on.

“Vaspitno-disciplinske mere nisu cilj takvim de¹avanjima, veæ da svi akteri shvate potrebu da se tako ne¹to ne ponovi”, smatra Kojaèinoviæ.

Graðani Negotina ne kriju da su s razlogom zabrinuti za buduænost svoje dece i da je poslednji èas da se utièe na njihovo pona¹anje.

Oni smatraju da je problem slo¾en i da se vaspitavanjem dece malo bave roditelji, ¹kole i dru¹tvo u celini.

U negotinskom tu¾ila¹tvu ka¾u da, na¾alost, ovo nije jedini sluèaj koji je prijavljen, ali da je mnogo veæi broj onih koji do njih nikada ne stignu.

Osim sve èe¹æeg nasilja meðu ¹kolarcima u Negotinu, u porastu je i maloletnièka delinkvencija.

Kako saznaje B92, od ukupnog broja izvr¹enih kriviènih dela u ovoj godini polovinu su izvr¹ila maloletna lica, odnosno deca mlaða od 14 godina.

frckica-j

BiH jedina u okru¾anju nema zakon o maloljetnicima
Izvor: RTRS

BANJALUKA, 16. NOVEMBRA (SRNA) - BiH je jedina zemlja u okru¾enju koja nema zakon o maloljetnicima, iako je maloljetnièka delinkvencija u porastu, a Republika Srpska (RS) bi ovaj zakon mogla da dobije u prvoj polovini iduæe godine, rekao je profesor na Visokoj ¹koli unutra¹njih poslova u Banjaluci Ljubinko Mitroviæ.
Mitroviæ je izjavio Srni da æe ovaj zakon biti jedan od rezultata Nauèno-istra¾ivaèkog projekta Visoke ¹kole unutra¹njih poslova, èija æe petomjeseèna realizacija biti zavr¹ena tematskim nauènim skupom pod nazivom "Maloljetnièka delinkvencija kao oblik dru¹tveno neprihvatljihvog pona¹anja mladih", koji æe biti odr¾an u Banjaluci 19. i 20. novembra.
"Svih 1 200 ispitanika, meðu kojim su bili sudije, tu¾ioci, prosvjetni i socijalni radnici, novinari, uèenici, nevladine organizacije, ali i maloljetni prestupnici, slo¾ili su se da Srpskoj treba zakon koji æe posebno tretirati maloljetnièku delkvenciju, èije odredbe bi se zasnivale na vaspitnim mjerama i preporukama, a da mjera represije bude posljednja, kada sve druge budu iscrpljene", rekao je Mitroviæ.
On je dodao da je Ministarstvo pravde RS veæ formiralo radnu grupu za izradu zakona.
Mitroviæ je naglasio da je cilj projekta da se skrene pa¾nja javnosti, ali i nadle¾nih institucija na porast maloljetnièke delinkvencije, te da se preventivnim djelovanjem sprijeèi da maloljetni prestupnici èine najte¾e oblike kriminaliteta, poput onih koji su se u posljednje vrijeme de¹avali u Federaciji BiH.
Prema njegovim rijeèima, istra¾ivanja su pokazala da maloljetni delinkventi ne dolaze samo iz asocijalnih i siroma¹nih sredina, veæ iz iz svih slojeva dru¹tva, bez obzira na socijalni status.
"Poseban problem u suzbijanju maloljetnièke delinkvencije predstavlja èinjenica da veæina institucija koje se njima bave nemaju struènjake specijalizovane za ovu populaciju, a na¾alost, pokazalo se da zaposleni u nadle¾nim organima, od policije, centara za socijalni rad, pa do ¹kola nerado govore o ovom problemu", naveo je Mitroviæ.
On je napomenuo da ¹kole pogotovo ne bi trebalo da "zatvaraju oèi" pred ovom pojavom, jer je "vr¹njaèko nasilje u ¹kolama u RS eskaliralo posljednjih godina".
Mitroviæ je podsjetio da je, u sklopu Kazneno-popravnog zavoda Kula u Istoènom Sarajevu, poèetkom oktobra otvoren zatvor za maloljetnike, koji je prvi u RS i BiH i da u RS postoji i Vaspitno-popravni dom koji kao posebno odjeljenje od oktobra 2006. godine funkconi¹e pri Kazneno-porpavnom zavodu Banjaluka.
Da je maloljetnièka delinkvencija postala ozbiljan problem i u RS, pokazuje i informacija MUP-a RS, prema kojoj su pro¹le godne maloljetnici poèinili 875 kriviènih djela.
Statistike pokazuju da je u protekle tri godine u RS obustavljeno 118 postupaka protiv maloljetnika, a u FBiH 346.
Zavodska vaspitna popravna mjera u RS izricana je u 1,78 odsto sluèajeva, a u FBiH u èetiri odsto predmeta.
Na nauènom skupu o maloljetnièkoj delinkvenciji 19. i 20. novembra, na kojem æe biti predstavljeno 28 nauènih radova, uvodne govore odr¾aæe ministar unutra¹njih poslova RS Stanislav Èaðo, ministar pravde RS D¾erard Selman, direktor Policije RS Uro¹ Pena, direktor Visoke ¹kole Milan Danièiæ i brojni struènjaci iz ove oblasti.

bozana

Mislim da su roditelji u velikom broju slucajeva krivi za ponasanje svoje djece.Primjer je moja tetka koja svom sinu sve dopusta.Posvadjala se sa svim nastavnicima u skoli jer je njen sin divan,a on je delikvent,mamin i tatin sin koji ima para i koji je navikao da ima sve sto pozeli. :F :batina