Izve¹taj o sindromu Zalivskog rata

Started by Bred, 18-11-2008, 21:42:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Tanjug
Va¹ington -- Ekspertska komisija amerièkog Kongresa objavila je da je sindrom Zalivskog rata verovatno posledica tableta protiv nervnih otrova i pesticida.

U izve¹taju o takozvanom sindromu Zalivskog rata utvrðeno je da najmanje 170.000 amerièkih vojnika koji su u njemu uèestvovali pre 17 godina ima specifiène zdravstvene probleme. Komisija je ustanovila da su ove probleme izazvala dva faktora - tablete koje su vojnici uzimali kao za¹titu od nervnih otrova i pesticidi koje su udisali tokom rata.

Veæina vojnika koji su uèestvovali u ratu u Iraku i osloboðenju Kuvajta poèetkom 1991. godine, pati od èestih glavobolja, umora, problema s disanjem i ekcema.

Vojnici su uzimali tablete kao za¹titu, jer su se pla¹ili da tada¹nji iraèki predsednik Sadam Husein protiv njih koristi hemijsko i biolo¹ko oru¾je, prenele su agencije.

U izve¹taju komisije navodi se i da nije iskljuèeno da se jedan broj vojnika razboleo prilikom uni¹avanja iraèkih skladi¹ta otrovnog sarina.

Posle objavljivanja izve¹taja, Komisija je pozvala amerièki Kongres da izdvoji dodatna sredstva u fond za pomoæ veteranima iz Zalivskog rata, u koji je do sad uplaæeno 440 miliona dolara.

O sindromu Zalivskog rata godinama se vodio spor, jer su neki lekari, politièari i pripadnici vojske poricali da on postoji.

"Oni koji nisu verovali da ovaj sindrom postoji, dobili su jasan i konaèan odgovor," rekao je za Rojters veteran Entoni Hardi iz Viskonsina, koji je u vreme Zalivskog rata imao 32 godine.

Sukob je poèeo 2. avgusta 1990, kada je iraèka vojska okupirala Kuvajt, a Sadam Husein proglasio njegovo pripajanje Iraku.

Koalicione snage 34 dr¾ave pod mandatom Ujedinjenih nacija i voðstvom SAD, tokom januara i februara 1991. godine proterali iraèku vojsku iz Kuvajta.


b92