Ponovo odbaèen plan o ¹est taèaka

Started by Bred, 18-11-2008, 21:20:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Pri¹tina, Beograd -- Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu saop¹tio je da su kosovske institucije odbacile plan u ¹est taèaka za razme¹tanje Euleksa.

Kako prenosi Radio-televizija Kosova, nakon troèasovnog zajednièkog razgovora amerièkog dr¾avnog zvniènika Danijela Frida, ¹efa meðunarodne civilne kancelarije Pitera Fejta, kosovskog predsednika Fatmira Sejdijua i premijera Ha¹ima Taèija, Sejdiu je proèitao saop¹tenje koje sadr¾i èetiri taèke, a kojim se odbija plan sa ¹est taèaka koje se tièu delova Kosova u kojima ¾ive Srbi.

"Zala¾emo se za ¹to br¾e razme¹tanje Euleksa na Kosovu u skladu sa mandatom koji je predviðen deklaracijom o nezavisnosti, dokumentom predsednika Ahtisarija, kosovskim ustavom, kosovskim zakonima, zajednièkom akcijom iz februara 2008. i pozivom koji su Euleksu uputile kosovske institucije", navodi se u prvoj taèki.

Jeremiæ: Razgovori zavr¹eni

Beograd vi¹e neæe razgovarati o uspostavljanju misije Euleksa jer je veæ postignut sporazum sa UN iza kojeg su stale sve dr¾ave èlanice UN, izjavio je ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremiæ.

"Mi izuzetno cenimo napore meðunarodne zajednice da ubede organe u Pri¹tini da je put kompromisa jedini put napred koji æe omoguæiti mir i stabilnost u ju¾noj Pokrajini. ©to se tièe nas, razgovori su zavr¹eni", rekao je Jeremiæ.
U drugoj se navodi da "kosovske institucije u potpunosti odbijaju dokument od ¹est taèaka".

U treæoj taèki pi¹e da æe "kosovske institucije blisko saraðivati sa Euleksom na èitavoj teritoriji Kosova na osnovu pomenutih dokumenata i uz po¹tovanje suvereniteta i integriteta Kosova".

U èetvrtoj taèki predloga, koji je proèitao Sejdiu, istièe se da æe "kosovske institucije kao i uvek saraðivati sa SAD, EU i NATO-om".

Frid: Treba po¹tovati odluke Vlade Kosova

Ovom odlukom zavr¹eni su vi¹ednevni pregovori izmeðu Pri¹tine i meðunarodne zajednice o rasporeðivanju misije Euleks na Kosovu.

Podsetimo, pomoænik zamenika amerièkog dr¾avnog sekretara Danijel Frid dogovorio se sinoæ u Pri¹tini sa kosovskim predsednikom i premijerom o nastavku konsultacija o rasporeðivanju Euleksa.

On je istakao da kosovska vlada ima pravo da sama donosi odluke, u skladu sa svojim interesima. Frid æe konsultacije o rasporeðivanju Euleksa nastaviti i sa zvaniènicima Evropske unije.



Za amerièkog zvaniènika ¹est taèaka iz plana Ujedinjenih nacija su va¾ne i one bi pomogle Kosovu, ali, na kraju, rekao je on, treba po¹tovati odluku Vlade Kosova.

“Slo¾ili smo se da ubuduæe naðemo re¹enje koje æe uzeti u obzir stav Vlade Kosova da ne prihvati ¹est taèaka i da istovremeno uzmemo u obzir ¾elju Vlade Kosova za rasporeðivanje Euleksa po dogovoru iz februara ove godine, kao i ¾elju Kosova za pribli¾avanje Evropskoj uniji”, rekao je Frid.

EU ne menja planove

Evropska unija ne menja svoje planove o poèetku rada Euleksa poèetkom decembra, bez obzira na odbijanje Pri¹tine da pristane na plan UN-a o rekonfiguraciji UNMIK-a, preneli su Tanjugu izvori u kancelariji visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane.

“Razgovori se nastavljaju, a planovi ostaju nepromenjeni u vezi s funkcionisanjem misije od poèetka decembra”, naveli su ti izvori.
Frid je rekao da je stav Va¹ingtona da Euleks bude rasporeðen na celoj teritoriji Kosova. Kosovska vlada je, prema njegovim reèima, vlada suverene dr¾ave koja treba da saslu¹a druge, ali da sama odluèuje o pitanjima koja se tièu Kosova.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu istakao je da se sa Fridom razgovaralo o aktuelnim problemima u procesu uspostavljanja misije Euleks i ponovio da institucije na Kosovu ostaju pri stavu da je plan o ¹est taèaka generalnog sekretara UN neprihvatljiv.

“To smo preneli gospodinu Fridu. Kosovske institucije zala¾u se za ¹to br¾e uspostavljanje misije Evropske unije, pod uslovima koji su utvrðeni u Ustavu Kosova i planovima meðunarodnog predstavnika Martija Ahtisarija i planovima EU iz februara ove godine", ka¾e on.

"Mi duboko verujemo u podr¹ku SAD i EU na na¹em putu”, rekao je Sejdiu.

Istièuæi da je plan o ¹est taèaka za Kosovo neprihvatljiv, premijer Kosova Ha¹im Taèi je rekao da je Euleks bio i ostao dobrodo¹ao za institucije Kosova i da su na Kosovu spremni na blisku saradnju s misijom kako bi ona delovala na celoj teritoriji.
Izjavu Ha¹ima Taèija za B92 mo¾ete èitati u posebnoj vesti.

"Ko je za EU ne mo¾e biti protiv Euleksa"

Ambasador Francuske u Beogradu ®an-Fransoa Teral izjavio je da je cilj Euleksa podr¹ka vladavini prava na Kosovu.

“Ne ¾elim da zalazim u detalje zato ¹to sve strane koje su u to ukljuèene sada razgovaraju o detaljima. Ali, ¾elim da izrazim jasan i odluèan stav o Euleksu. Euleks je napravila Evropska unija i podr¾ava ga svih 27 èlanica EU", rekao je Teral.

"Cilj je da se podr¾i i da se sprovodi na najbolji moguæi naèin vladavina prava na Kosovu. To znaèi da je za nas pravna dr¾ava su¹tinski va¾na, da se pobolj¹a situacija ne samo na Kosovu, nego i u celom regionu u smislu regionalne stabilnosti", naveo je on.

"Druga stvar, Euleks je misija Evropske unije i niko ko je za Evropsku uniju ne mo¾e biti protiv Euleksa", zakljuèio je Teral.

dirigent

Hehe , te zakukuljene diplomatske formulacije... Treba samo da ostanemo cvrsti u svom stavu da su pregovori sa nasom stranom zavrseni, a EU nek gledaju kakvom ce verbalnom gumilastikom objasniti Albancima kako stoje stvari.

Bred

Nece nikako, njima se sve tolerise.
Kao i cgorcima tj Milu.

A ovo je jos jedan dokaz da se sa Albancima NE MOZE razgovarati ...