Edgios, novi (srpski)internet pretra¾ivaè

Started by Bred, 04-12-2008, 22:28:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Kako koristiti Edgios?
Prvo morate preuzeti i instalirati Edgios aplikaciju. Po zavr¹enoj instalaciji, pokretanje programa se vr¹i dvostrukim klikom na Edgios ikonicu na desktopu ili u start meniju. Ostalo je sve isto kao i kod klasiènih pretra¾ivaèa. Na uvodnoj strani nalazi se polje u koje unosite frazu koju ¾elite da naðete na Internetu, a kao rezultat dobijate spisak sajtova koji vas zanimaju.

Gde Edgios èuva stranice?
Edgios sistem èine korisnièki raèunari na kojima je aktivan Edgios program i koji zajedno funkcioni¹u sa ciljem da Vam daju najbolje rezultate. Svaka stranica se obradi, a zatim po¹alje na nekoliko raèunara koji je èuvaju. Prilikom postavljanja upita, Va¹ pretra¾ivaè ¹alje zahteve a sistem pronalazi najrelevantnije rezultate koji se potom prikazuju na ekranu.
Kako se novi sajtovi ubacuju u Edgios sistem?
Proces ubacivanja novih stranica u Edgios indeks ne zahteva nikakve posebne ve¹tine osim onih koje korisnici koji koriste Internet veæ imaju. Ovaj proces se odvija potpuno automatski u pozadini dok surfujete Internetom. Ako ste tom prilikom otvorili stranicu koja do tog momenta nije bila u sistemu, gotovo trenutno svi ostali korisnici Edgiosa æe moæi da je naðu u pretrazi. Klasiènim pretra¾ivaèima treba znatno du¾e vreme da nove stranice budu pronaðene i postanu javno dostupne za pretragu. Ova vremenska razlika nekada se meri danima, èak i nedeljama.

Kako Edgios zna bolje od ostalih koji su sajtovi dobri?
Jedan od najva¾nijih i tehnièki najslo¾enijih funkcija bilo koje tehnologije pretra¾ivanja je procena kvaliteta sadr¾aja odreðene stranice. Standardni pretra¾ivaèi uglavnom procenjuju kvalitet neke stranice na osnovu rejtinga na ostalim sajtovima koji su linkovima povezani sa njom zanemarujuæi pri tom aktivnost korisnika. Spameri su odavno uoèili ovaj nedostatak i razvili naèine kako da nadigraju sistem i poveæaju rejting odreðenih stranica, tako da se pri bilo kojoj pretrazi ba¹ one nalaze u vrhu liste rezultata. Nasuprot tome, Edgios prati aktivnost korisnika i koristi te informacije kao parametar u algoritmu za izraèunavanje kvaliteta poseæene web stranice.


http://ssl.edgios.com/sr/