Nove tablice sa oznakama Srbije

Started by Bred, 07-06-2008, 14:15:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Beograd -- MUP Srbije bi od 5. jula trebalo da poène izdavanje novih saobraæajnih dozvola i registarskih tablica sa oznakama Srbije. Registarske oznake imaæe 59 gradova i op¹tina.

Pravilnik predviða da se postojeæe tablice, sa zastavom SRJ odnosno SCG, zamene u roku od godinu dana, prilikom redovnog produ¾etka registracije. Nove tablice biæe bele boje, sa plavim poljem na levoj strani, na kojoj je ispisana meðunarodna oznaka Srbije - SRB.

Na tablici æe biti crnim latiniènim slovima ispisana oznaka registarskog podruèja, potom crveni ¹tit sa belim krstom i èetiri ocila, ispod kojeg je æirilicom ispisana oznaka registarskog podruèja.

Umesto kombinacije 4 do 6 brojeva, kao do sad, registarska oznaka sastojaæe se od tri ili èetiri cifre i kombinacije slova na dve pozicije. U kombinaciju ulaze sva latinièna slova, kao i slova W, X i Y.

Saobraæajna dozvola biæe velièine kreditne kartice - dimenzija 54 sa 86,5 milimetara, sa tekstom na srpskom i na engleskom jeziku, moæi æe da se automatski oèitava i imaæe vi¹e za¹titnih elemenata.

Novost je registraciona nalepnica, koja æe se lepiti na vetrobransko staklo prilikom prve i svake sledeæe registracije.

Pravilnikom o utvrðivanju registarskih podruèja za motorna i prikljuèna vozila predviða se da æe postojati 59 registarskih podruèja.

MUP je prvobitno predvideo, radi "racionalizacije i efikasnijeg rada policije", 34 podruèja - ukidanje osam registarskih oznaka koje sada postoje i uvoðenje jedne nove. Posle protesta u nekim mestima koja je trebalo da ostanu bez "svoje" oznake, propisan je novi pravilnik i svi su dobili svoje tablice.

Kao i do sada, postojaæe podruèja Aranðelovac (AR), Beograd (BG), Bor (BO), Valjevo (VA), Vranje (VR), Vr¹ac (V©), Gnjilane (GL), Gornji Milanovac (GM), Ðakovica (ÐA), Zajeèar (ZA), Zrenjanin (ZR), Jagodina (JA), Kikinda (KI), Kragujevac (KG), Kraljevo (KV), Kosovska Mitrovica (KM), Kru¹evac (K©), Leskovac (LE), Loznica (LO), Ni¹ (NI), Novi Pazar (NP), Novi Sad (NS), Panèevo (PA), Peæ (PE), Paraæin (PN), Pirot (PI), Po¾arevac (PO), Prizren (PZ), Priboj (PB), Pri¹tina (PR), Prokuplje (PK), Ruma (RU), Smederevo (SD), Sombor (SO), Sremska Mitrovica (SM), Subotica (SU), Trstenik (TS), U¾ice (UE), Uro¹evac (UR), Èaèak (ÈA) i ©abac (©A).

Nova podruèja su: Aleksinac (AL), Baèka Palanka (BP), Baèka Topola (BT), Beèej (BÈ), Velika Plana (VP), Vrbas (VB), Inðija (IN), Kanji¾a (KA), Knja¾evac (K®), Kovin (KO), Negotin (NG), Prijepolje (PP), Petrovac na Mlavi (PT), Svilajnac (SV), Smederevska Palanka (SP), Stara Pazova (ST), Æuprija (ÆU) i ©id (©I).


b92

Enea

jao ne, jao kako ne volim birokratiju i to stajanje u redovima i sve to..
dobro je da to krecje od preregistracije inache bi one sluzbenice pocrkale iza shaltera..

Bred

Nove tablice jo¹ na èekanju
Autor: B. Stamenkoviæ |

Graðani jo¹ ne mogu da oèekuju nove registarske tablice iako je bilo planirano da budu izraðene poèetkom godine jer, ma koliko tragikomièno zvuèalo, u Ministarstvu unutra¹njih poslova ka¾u da se jo¹ nisu stekli „tehnièki uslovi”.

Izrada novih tablica jo¹ nije poèela. I fabrika „Boja” i Zavod za izradu novèanica, koje su ukljuèene u ovaj posao, èekaju na znak MUP-a, ali u ovom ministarstvu nemaju precizan odgovor za¹to sve stoji.
U MUP-u dodaju da æe se, „dok se ne steknu tehnièki i drugi uslovi za izdavanje saobraæajne dozvole, potvrde o privremenoj registraciji vozila i registarskih tablica, saobraæajna dozvola, potvrda o privremenoj registraciji i registarske tablice izdavati prema propisima koji su i do sada bili na snazi”.

nastavak -> http://www.blic.rs/drustvo.php?id=80573