Opala vrednost plata u Srbiji

Started by Bred, 05-12-2008, 22:36:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- Vrednost proseène plate u Srbiji za samo nekoliko nedelja pala je za 50 evra iako se njen iznos u dinarima nije menjao.

Osim u svakodnevnoj potro¹nji, promene u kursu evra posebno oseæaju graðani koji su veæ podigli kredite za stanove i automobile, a oscilacije u kursu odvraæaju mnoge koji bi sada hteli da dignu kredit.

Prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, svakoga dana sve je manje novih kredita. U odnosu na septembar, kada je bilo odobreno preko 1.700 kredita, u novembru je odobreno samo ne¹to vi¹e od 900 kredita.

"Posmatrano iz meseca u mesec, pad je negde oko 20 odsto u broju primljenih zahteva u decembru, sticajem okolnosti da je kraj godine", ka¾e Aleksandar Joviæ iz Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

"Velika pompa se digla u svetu, pa i kod nas, pretpostavljam da æe doæi do veæeg pada od 20 odsto, ali posmatramo, ukupno stanje je vrlo stabilno, tr¾i¹te je zdravo i nema najave problematiènih kredita", ka¾e on.



Sve manjem broju stambenih kredita doprinela je i politika banaka koje zbog poveæane nesigurnosti detaljnije proveravaju kredibilitet potencijalnih zadu¾enika, pa se i tako stvara klima nesigurnosti.

"U takvom ambijentu te¹ko æe se ko usuditi da uzima te kredite - dolazi do zastoja koji mo¾e malo i du¾e da potraje", ka¾e Sa¹a Ðogoviæ iz Instituta za tr¾i¹na istra¾ivanja.

"Svakako je i manji obim kredita koji se nudi, tako da u sadejstvu oba faktora nisu iznenaðujuæi takvi podaci", ka¾e on.

Ipak, u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita ka¾u da su, od oko 40.000 do sada obraðenih zahteva, samo u 9 sluèajeva morali da preuzmu plaæanje umesto du¾nika.

Slièno stanje je i na tr¾i¹tu automobila gde prodavci ka¾u da prodaja u ovom trenutku zavisi uglavnom od poslovanja banaka i lizing kuæa.

"Naravno da se osetio pad u prodaji. Koliko to verovatno zavisi od naèina razmi¹ljanja, funkcionisanja u svakoj firmi, svakog menad¾menta ponaosob", ka¾e Branislav Kuniæ iz Autokomerca.

"Neki kraj oktobra, pa èak i poèetak oktobra bio je vrlo specifièan za auto-bran¹u: pojavio se relativno solidan pad prodaje, koji se u zavisnosti od modela kretao od 25, 30, pa do 50 odsto", ka¾e on.

Sudeæi prema smanjenom interesovanju za kredite, graðani su ozbiljno shvatili upozorenja struènjaka da æe 2009. godina biti mo¾da i te¾a od tekuæe.