Grèka: Nastavljeni sukobi

Started by Bred, 08-12-2008, 21:26:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92, Beta, Tanjug
Atina, Berlin, London -- U Grèkoj se i treæi dan nastavljaju protesti zbog ubistva tinejd¾era pre dva dana u Atini, do sada povreðene 34 osobe. Vlada razmatra uvoðenje vanrednog stanja.

U Solunu je grupa od nekoliko stotina srednjo¹kolaca i studenata zapoèela dana¹nji protest lupajuæi izloge prodavnica, i zapaliv¹i nekoliko automobila. Na ulicama Atine, Soluna i drugih grèkih gradova koja su prethodna dva dana bile popri¹te sukoba na hiljade demonstranata i policije, rano jutros je bilo mirno, ali je do novih incidenata do¹lo veæ oko podneva.

Lupanjem izloga i sukobima sa policijom poèeo je treæi dan protesta u Solunu. Nekoliko stotina srednjo¹kolaca i studenata palila je automobile i bacala kamenice na pripadnike snaga bezbednosti. U jo¹ dva grèka grada, Pireju i Trikali, ponovo su izbili neredi.

Moguæe vanredno stanje

Grèki premijer Kostas Karamanlis zakazao je za veèeras vanrednu sednicu vlade zbog nekontrolisanog stanja u Atini i drugim gradovima. Prema informacijama grèkih medija, vlada æe razmotriti predlog za uvoðenje vanrednog stanja.
Generalna sekretarka grèke Komunistièke partije, Aleka Papariga, obratila se danas demonstrantima, rekav¹i da smrt tinejd¾era Aleksandrosa Grigoropulosa predstavlja ubistvo, a ne zaseban ili sluèajan dogaðaj.

Ona je takoðe rekla da se smrt mladiæa mogla pretpostaviti jer vlada smatra narod svojim neprijateljem, mrzeæi demonstracije i ¹trajkove, kao i borbene oblike protesta.

Lider glavne grèke opozicione partije PASOK Jorgos Papandreu, takoðe je prokomentarisao ubistvo tinejd¾era, rekav¹i da reèenicu "¹to je mnogo, mnogo je" sada izgovaraju svi Grci.

Istu reèenicu Papandreu je upotrebio u obraæanju vladi, koju je optu¾io da odbija da prihvati odgovornost, misleæi samo na svoje interese i zanemarujuæi graðane i njihovu imovinu.

Veæina srednjo¹kolaca i studenata ni danas nije oti¹la u ¹kole, a protestu su se pridru¾ili i univerzitetski profesori koji su zapoèeli trodnevnu obustavu rada.

Tokom noæi veæina studenat utoèi¹te nalazi u zgradama fakulteta, jer po demokratskim obièajima iz Antièke Grèke, policija nema pravo da ulazi na univerzitete.

U meðuvremenu, dva policajca optu¾ena su za ubistvo 15-ogodi¹njeg Aleksandrosa Grigopulosa, biæe saslu¹ani pred sudom u sredu.

Policajac koji je pucao optu¾en je za ubistvo sa pedumi¹ljajem, dok je njegov kolega optu¾en za sauèesni¹tvo.

Dodatni gnev javnosti izazivaju razlièita svedoèenja policijaca i oèevidaca. Dok policajac, koji je usmrtio deèaka, tvrdi da je samo ispalio dva hica upozorenja u zemlju i da je deèaka pogodio riko¹et, svedoci tvrde da je policajac direktno ciljao ubijenom mladiæu u grudi.

Solun: Ranjen policajac


Jedan policajac ranjen je u Solunu kada je lokalnu stanicu policije napala grupa od dvadesetak mlaðih osoba koje su bacale molotovljeve koktele, saop¹tila je grèka policija.

U saop¹tenju policije se navodi da je policajac zadobio lak¹e povrede.
U toku je autopsija kojom æe biti utvrðeno iz kog ugla je metak pogodio deèaka. Porodica nastradalog 15-godi¹njaka sama je anga¾ovala patologa, da ne bi do¹lo do eventulanih zata¹kavanja.

U ¾estokim obraèunima demonstranata i policije u protekla dva dana, o¹teæen je veliki broj banaka, prodavnica automobila.

"Ovo najbolje oslikava dana¹njicu, potpuno sam siguran da je sve ovo posledica nedostatka obrazovanja, to je izvor svih problema ne samo u Grèkoj, veæ i u ostalim evropskim zemljama", rekao je advokat Haralamos Samaras.

Imajuæi u vidu da je za sredu najavljen 24-èasovni ¹trajk radnika protiv penzionih reformi i ekonomske politike vlade, mnogi Grci strahuju da bi demonstracije mogle da potraju danima.

U kakvoj se situaciji nalaze Atina i Solun najbolje govore naslovi dnevnih novina - "Atina i Solun pod opsadom", "48 sati horora".

Najnoviji dogaðaji mogli bi ozbiljno da uzdrmaju vladu Kostasa Karamanlisa, koja veæ neko vreme trpi kritike graðana zbog lo¹e ekonomske situacije u zemlji.

Povreðene 34 osobe, 20 privedenih

U neredima u Atini i Solunu, drugog dana protesta zbog ubistva tinejd¾era u kojeg je pucala policija, povreðene su 34 osobe, od kojih jedna ¾ena te¾e, dok je 20 ljudi privedeno, saop¹tila je policija.

"Bes graðana je razumljiv, ali on se ne mo¾e okrenuti protiv celog dru¹tva", rekao je ministar policije Prokopis Pavlopulos, èiju je ponudu da podnese ostavku premijer Kostas Karamanlis odbio.

Hiljade demonstranata sukobljavalo se u nedelju s policijom u Atini i Solunu paleæi radnje i vozila, bacajuæi Molotovljeve koktele u uzvikujuæi: "Ubice u uniformi", dok su gradove nadletali policijski helikopteri.

Policajci su ispalili suzavac na grupu od oko 3.000 demontranata u Atini koji su bacali kamenice i razbijali izloge, a u centru grada zapaljeno je i demolirano najmanje 30 prodavnica, devet banaka i 25 automobila, preneli su svetski mediji.

U Solunu je protest koji je okupio oko 1.000 uèesnika prerastao u nasilje po¹to su demonstranti bacali Molotovljeve koktele na policiju, prenela je grèka televizija.

Osim u Atini, gde je posle prvih vesti o ubistvu mladiæa stotine mladih iza¹lo na ulice u znak protesta, isto se dogodilo i u Solunu, Irakliju i Hraniji na Kritu, Janjini, Patri i drugim mestima u Grèkoj.

Demonstracije Grka i u svetu

Vi¹e od 15 osoba blokiralo je danas grèki konzulat u Berlinu protestujuæi zbog ubistva tinejd¾era pre dva dana u Atini, saop¹teno je u Berlinu.

Oni su u¹li u zgradu konzulata kao posetioci, rekli su predstavnici konzulata. Mladi su nosili transparent "Ubila ga dr¾ava", koji su potom okaèili na prozor konzulata.

Demonstranti su napustili zgradu posle osam sati boravka, saop¹tila je berlinska policija.

Takoðe, tri demonstranta su privedena u Londonu gde se oko 40 osoba okupilo ispred grèke ambasade, protestujuæi zbog ubistva tinejd¾era pre dva dana u Atini, saop¹tila je londonska policija.

Grupa oko 40 mladih sa anarhistièkim transparentima okupila se jutro ispred ambasade u zapadnom delu Londona. Skup je zavr¹en posle podne.

Jedna grupa okupljenih je zapalila grèku zastavu i postavila anarhistièku zastavu. Policija je privela tri osobe zbog remeæenja javnog reda i mira.

Dvojica studenata uhap¹eni su danas ispred grèke ambasade u Nikoziji, gde su protestovali zbog ubistva tinejd¾era pre dva dana u Atini.

Policija je uhapsila studente kada su poku¹ali da probiju policijski kordon, postavljen ispred ambasade iz bezbednosnih razloga.




:news:
Grèka: Novi sukobi s policijom
Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Beograd -- Nakon èetvorodnevnih nereda u Grèkoj zbog smrti mladiæa koga je ubio policajac, najavljeni masovni ¹trajk prerastao u je sukob demonstranata sa policijom.


Atina je potpuno paralisan masovnim ¹trajkom. Na ulicama grada okupilo se oko 10.000 ljudi, uprkos molbi grèkog premijera da se ¹trajk ne dogodi. Protestna povorka prolazi kraj prodavnica i banaka spaljenih i opljaèkanih tokom nemira izazvanih pogibijom deèaka pri napadu huligana na policijsku patrolu. ©trajk je, meðutim, prerastao u sukobe s policijom.

Iako su demonstracije deo ranije zakazanog generalnog ¹trajka, one su prerasle u protest protiv Vlade, a demonstranti su se sukobili sa policijom, koji su na demonstrante bacili suzavac. Atinska policija poku¹ava da uvede red na ulice glavnog grada, dok demonstranti nastavljaju da pripadnike policije gaðaju molotovljevim koktelima, raznim predmetima i da pale razne objekte.

Pored svih dr¾avnih i privatnih obrazovnih ustanova, koje veæ ne rade, na ulicama nema ni vozila gradskog saobraæajnog preduzeæa, a u dvadesetèetvoroèasovnom ¹trajku su i zaposleni u aviotransportu, ¾eleznici, a i luke ostaju zatvorene.

Od 10 do 12 èasova i novinari æe prestati da izve¹tavaju.

Advokat: Deèaka ubio riko¹et

U balistièkom izve¹taju o ubistvu grèkog tinejd¾era, koje je izazvalo talas nasilnih protesta na ulicama u Grèkoj, navodi se da se metak odbio o ne¹to pre nego ¹to je pogodio mladiæa, rekao je danas Aleksis Kougias, pravni zastupnik optu¾enog policajca.

"Istraga pokazuje da je to bio odbijeni metak... Napokon, to je nesreæa", rekao je Kougias agenciji Rojters, prenosi Hina.

Balistièki izve¹taj jo¹ nije zvanièno objavljen.
Kada je reè o nemirima, noæ je protekla relativno mirno, a poslednji u nizu incidenata dogodio se sinoæ, kada je jedan grèki policajac ispalio hice upozorenja u vazduh kako bi rasterao grupu demonstranata nedaleko od policijske stanice u ju¾nom delu Atine.

Posle deset sati u nekim delovima grada bilo je nemira ogranièenog intenziteta, a na jednom od glavnih gradskih trgova dve osobe su ozbiljno povreðene u linèovanju lopova koji su krali iz razbijenih izloga.

Takoðe, tokom juèera¹njih nemira u ju¾nim delovima grada, televizijske ekipe su snimile dva policajca kako pucaju u vazduh iako se jasno videlo da im ¾ivoti nisu bili u opasnosti.

Uhap¹eno je 87 osoba, dok je 12 policajaca povreðeno. Za sada se procenjuje da su 402 prodavnice i javne ustanove tokom èetvorodnevnih nemira pretrpele velike materijalne ¹tete.

Meðutim, sva dana¹nja pa¾nja biæe usmerena na balistièki izve¹taj za koji se oèekuje da æe biti gotov danas, a koji bi trebalo da rasvetli ubistvo deèaka, odnosno da li je njegova smrt bila nesreæan sluèaj ili je policajac zaista pucao u petnaestogodi¹njaka, o èemu svedoèe svi oèevici tog dogaðaja.

Iako taj izve¹taj jo¹ nije zvanièno objavljen, advokat policajca, koji je u subotu u Atini ubio tinejd¾era, izjavio je danas da se u balistièkom izve¹taju navodi da je mladiæ stradao od riko¹eta.

"Istraga pokazuje da je u pitanju bio riko¹et.To je bio nesreæan sluèaj", rekao je advokat Aleksis Kugias Rojtersu.