Razbijen kartel na tr¾i¹tu lekova

Started by Bred, 09-01-2009, 21:10:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne ....

Protiv uèesnika u tom kartelu komisija æe podneti zahtev sudiji za prekr¹aje, po¹to po va¾eæem zakonu o za¹titi konkurencije jo¹ nema pravo da izrièe druge vrste sankcija.

Inaèe, za takav prekr¹aj koji za posledicu ima naru¹avanje ili spreèavanje konkurencije na tr¾i¹tu propisane su kazne – od jedan do 10 odsto ukupnog godi¹njeg prihoda.

Kako je do¹lo do takve situacije na tr¾i¹tu lekova? Jo¹ pre nekoliko godina primeæeno je smanjivanje broja distributera lekova i koncentracija velikih igraèa koji su na taj naèin dolazili do privilegovanog statusa kod proizvoðaèa.

Veæ od tada vlasnici malih distributivnih firmi bili su u takvoj poziciji da nisu mogli da kupuju lekove direktno od proizvoðaèa, ali nisu javno negodovali jer nisu bili u prilici da ih kupuju od veæih trgovaca i da sa njima dele zaradu.

Od januara 2008. godine, kada su "Galenika" i "Hemofarm" potpisali nove ugovore, mali distributeri izgubili su moguænost da posluju sa velikim distributerima, ¹to je bio povod da se nekoliko njih iz Beograda, Panèeva, Valjeva i Kragujevca javi redakciji Politike.

Tvrdeæi da je stvorena sprega proizvoðaèa i samo nekoliko distributera sa ciljem da se formira monopol na proizvodnju i distribuciju lekova, neki od njih su jo¹ tada upozoravali da su na rubu propasti. Posle godinu dana, koliko su bili skrajnuti, pitaju se ko æe im nadoknaditi ¹tetu.

Tr¾i¹te lekova je po isplativosti u samom vrhu u Srbiji. Reè je o ogromnim zaradama, a jasno je i za¹to je va¾no imati dobar rejting u tom poslu. To su sigurni ekstrapoeni na tenderima za nabavku medicinskih sredstava i opreme za velike zdravstvene ustanove.

Na ovim velikim poslovima se uvek smenjuje nekoliko veledrogerija, dok mali nemaju novca ni da otkupe tendersku dokumentaciju. Tako je jedna od najveæih veledrogerija snabdevaè lekovima i opremom gotovo svih medicinskih centara, ukljuèujuæi i Klinièki centar i Vojnomedicinsku akademiju.

O kakvom poslu je reè pokazuje podatak da pojedine zdravstvene ustanove samo na lekove godi¹nje izdvoje oko dve milijarde dinara.


b92