Zora ve¹taèkog sunca

Started by Bred, 02-01-2009, 19:14:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Tanjug
London -- Nauènici veruju da su na pragu re¹enja kako izazvati atomsku fuziju - reakciju sagorevanja u centru Sunca, pi¹e britanski "Sandej telegraf".

Taj eksperiment u jednoj kalifornijskoj laboratoriji mogao bi da odgovori na jedan od najveæih problema u fizici i da dovede do nauène i energetske revolucije. Oni æe na proleæe poèeti s poku¹ajima da stvore u laboratoriji minijaturnu ve¹taèku zvezdu, poput Sunca, i izazovu termonukleranu reakciju.

Od trunke tako nastalog goriva cilj im je da proizvedu temperature iznad 100 miliona stepeni Celzijusa i pritiska vi¹e milijardi puta veæeg nego bilo gde na Zemlji.

Ako uspe, ovaj eksperiment bi oznaèio prvi korak ka izgradnji elektrane na bazi nuklearne fuzije i gotovo neogranièeni izvor energije.

Gorivo koje je potrebno za izazivanje fuzije je vodonik, najrasprostranjeniji gas u svemiru.

Nauènici u laboratoriji, sme¹tenoj usred kalifornijskih vinograda, ka¾u da nastoje da stvore uslove koji postoje u sredi¹tu Sunca, jer je "solarna fuzija izvor sve energije na svetu" i nudi re¹enje za mnoge probleme s kojima je svet suoèen, prenosi "Sandej telegraf".

Potraga

dirigent

100 milijona celzijusa?

PA nije lose . Brede obavesti me kad bude eksperiment , da kupim neku urnu , pa ako kijim cudom iko prezivi molim da se moj pepeo polozi u istu i zapecati.